LOADING

Type to search

Η ομιλία του βουλευτή Γ. Τσόγκα στο Νομοσχέδιο των 120 δόσεων (νideo)

Πολιτική

Η ομιλία του βουλευτή Γ. Τσόγκα στο Νομοσχέδιο των 120 δόσεων (νideo)

Share

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί τη δικαίωση της Κυβέρνησης και του λαού μας που πίστεψε στο κάλεσμα της ιστορίας.

Αποτελεί ίσως το καλύτερο αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς της Κυβέρνησης, η οποία χάρη στην ορθολογική διαχείριση του χρέους καταφέρνει σήμερα να φέρει μέτρα ανακούφισης για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι επωμίστηκαν στις πλάτες τους τα λάθη του παρελθόντος, λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων των οποίων η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το πολιτικό κόστος να τα διαχειριστεί και απ’ αυτή τη διαχείριση μπορούμε σήμερα να νομοθετούμε μέτρα ικανά να βγάλουν από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο τους συμπολίτες μας, που επλήγησαν στα χρόνια των μνημονίων.

Η Κυβέρνηση ανέλαβε ένα κράτος υπό κατάρρευση, ένα κράτος που αιμορραγούσε οικονομικά, ένα κράτος σε κρίση οικονομική και θεσμική και κατάφερε, μέσα σε μόλις τεσσεράμισι χρόνια, να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα της Χώρας προς το καλύτερο. Κατάφερε να ανοίξει δρόμους προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό για έξοδο από την κρίση αποκτά κάθε μέρα που περνά σάρκα και οστά και είναι πλέον πραγματικότητα, την οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Ακόμη και ο πιο σκληρός επικριτής δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ελλάδα οδεύει σε τροχιά ανάπτυξης. Ουδείς μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που βούλιαζε στα χρέη και την ανυποληψία, βούλιαζε στον βούρκο των σκανδάλων του παρελθόντος. Όμως, κατάφερε να σταθεί όρθια και οδήγησε τη Χώρα εκτός μνημονίων και σκληρής λιτότητας.

Μόνο μία αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να καταφέρει αυτό το γεγονός, γιατί στον πυρήνα της Αριστεράς βρίσκεται ο πολίτης και το συμφέρον του πολίτη. Μόνο μία αριστερή κυβέρνηση μπορεί να παλέψει για μια δίκαιη κοινωνία και για την ευημερία των πολλών και όχι των λίγων.

Δεν μπορούν να ανεχθούν, όμως, ότι καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία από το 28% στο 18%, ότι προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ότι εξασφαλίσαμε ελάχιστο εισόδημα για τους οικονομικά ασθενέστερους, ότι πατάξαμε την αδήλωτη εργασία, ότι διασώσαμε το ασφαλιστικό μας σύστημα και φανήκαμε συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών μας.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν πολιτική συνέπεια και η Κυβέρνηση με πράξεις και όχι με λόγια απέδειξε ότι είναι συνεπής και θα συνεχίσει να είναι συνεπής απέναντι στον λαό που την εμπιστεύτηκε. Ισότητα, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, πάταξη των κοινωνικών ανισοτήτων, δικαίωμα στην εργασία, προστασία των αδυνάτων, κοινωνική και οικονομική επανένταξη, γι’ αυτά παλεύουμε τέσσερα χρόνια. Αυτές οι αρχές βρίσκονται στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όντας πεπεισμένοι για τους χειρισμούς μας, καταφέραμε να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και να συζητούμε σήμερα μέτρα ανακούφισης, τα οποία αναμένεται να ωφελήσουν περίπου ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες συμπολιτών μας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απαλλαχθούν από τα βαρίδια του παρελθόντος και να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα από άλλη βάση, να βγουν από το τέλμα που τους οδήγησαν οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 

Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εισάγονται μέτρα που θα λειτουργήσουν υπέρ της ασφαλιστικής επανένταξης μεγάλης μερίδας πολιτών μέσω της ρύθμισης οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών διάρκειας έως εκατόν είκοσι δόσεων.

Όσον αφορά τη ρύθμιση οφειλομένων προς την εφορία, προβλέπεται η ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που γεννήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. Οι οφειλές ρυθμίζονται με εφάπαξ απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή.

Για τα φυσικά πρόσωπα, οι δόσεις μπορούν να φτάσουν τις εκατόν είκοσι, για τα νομικά πρόσωπα μέχρι και δεκαοκτώ για τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ) και έως τριάντα δόσεις για έκτακτες οφειλές, ενώ για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το μάξιμουμ των δόσεων είναι εκατόν είκοσι.

Σημαντική είναι η πρόβλεψη για τους φορολογούμενους με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι θα μπορούν να μπαίνουν αυτόματα στη ρύθμιση. Για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα, το μέγιστο πλήθος των δόσεων διαμορφώνεται σε συνάρτηση με την εφαρμογή προοδευτικών συντελεστών ικανότητας ετήσιας αποπληρωμής που ξεκινούν από 4% για εισοδήματα από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ και φθάνουν το 25% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση κατόπιν αίτησης του οφειλέτη του συνόλου των οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης που δημιουργήθηκαν έως και 31 Δεκεμβρίου 2018 με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη. 

Επιπλέον μεταξύ άλλων παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων οφειλών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, στους δε ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ και στους εργοδότες από την απασχόληση των εργαζομένων παρέχεται έκπτωση 100%.

Με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών απεγκλωβίζεται μία μεγάλη κατηγορία πολιτών που παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη διότι έχουν οφειλές προς τα ταμεία τους. Πλέον με την ένταξη στη ρύθμιση και το κούρεμα της βασικής οφειλής, ογδόντα χιλιάδες περίπου ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να λάβουν τη σύνταξή τους, νικώντας τον εφιάλτη της φτώχειας τους και ξορκίζοντας το φάσμα της ασιτίας που καραδοκούσε.

Με το τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών και προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως την προβλεπόμενη προθεσμία, κατόπιν σχετικής αίτησης του οφειλέτη.

Επίσης, στα ιδιαίτερα θετικά μέτρα που εισάγονται με το παρόν νομοσχέδιο, προσμετρώνται η κατάργηση του ηλικιακού περιορισμού που τίθεται στον επιζώντα σύζυγο προκειμένου να του χορηγηθεί σύνταξη λόγω θανάτου. Εφεξής οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας. Με αυτό τον τρόπο διορθώνεται μια νομοθετική αστοχία η οποίαέχει θέσει τις χήρες ηλικίας μικρότερης των πενήντα πέντε ετών σε οικονομικό αδιέξοδο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70% της κύριας.

Τελειώνοντας, πρέπει να πούμε ότι από το σύνολο των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου και τις προτεινόμενες τροπολογίες εισάγονται μια σειρά από μέτρα που θα ανακουφίσουν τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα φορολογούμενο, τον συνταξιούχο, τον ελεύθερο επαγγελματία. Διορθώνονται αστοχίες του παρελθόντος και αποκαθίστανται κοινωνικές αδικίες σε βάρος των συμπολιτών μας, που ένεκα της μνημονιακής περιόδου βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική και κοινωνική θέση.

Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον Έλληνα πολίτη, αρωγός και εγγυήτρια των συμφερόντων του, εγγυήτρια της ατομικής και κοινωνικής του αξιοπρέπειας. Είναι περισσότερο από ποτέ σαφές ότι η χώρα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και αυτό αποτυπώνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Πλέον μετά την έξοδο από τα μνημόνια, μετά από σωστή οικονομική διαχείριση, μετά από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, η χώρα σηκώνει κεφάλι και κοιτάει μπροστά, με δύναμη και αποφασιστικότητα και με μεγαλύτερη σιγουριά από ποτέ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο σημερινός όμως εφιάλτης της Νέας Δημοκρατίας, η υποχρέωσή της να ψηφίσει τα μέτρα που λοιδόρησε, τα μέτρα που συκοφάντησε, θα συντροφεύει συνεχώς τη θύμηση του σημερινού πολιτικού της φιάσκου. Μέτρα που ο Μητσοτάκης τα θεώρησε λαϊκισμό και ο Βέμπερ αχρείαστα και επικίνδυνα θα ψηφιστούν από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ανενδοίαστα δηλώνουν πως θα τα ψηφίσουν, σκύβοντας το κεφάλι. 

Είναι μία τραγική βραδιά –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- ήττας για τη Νέα Δημοκρατία, μια βραδιά που την καταδικάζει στη συνείδηση του λαού, καθόσον μέχρι χθες απέρριπτε και αμφισβητούσε τα μέτρα και απόψε τα ψηφίζει δίχως να τα συνοδεύει τουλάχιστον με μία συγγνώμη ή έστω με μια ελαφρά ερυθρίαση.

Θέλει αρετή και τόλμη η πολιτική, που προφανώς δεν διαθέτει η Νέα Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση υλοποιεί τις εξαγγελίες, σέβεται τον λαό και τον εαυτό της, ανανεώνοντας την ελπίδα για το αύριο.

Ευχαριστώ πολύ.

Leave a Comment