LOADING

Type to search

Σαρώνει η γρίπη την Ελλάδα: Σε μία εβδομάδα 20 νέοι θάνατοι

Χωρίς κατηγορία

Σαρώνει η γρίπη την Ελλάδα: Σε μία εβδομάδα 20 νέοι θάνατοι

Share

Σταθερά αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζει η γρίπη στην Ελλάδα με επικρατέστερο το στέλεχος Η1Ν1.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί από τη γρίπη έφτασαν τους είκοσι.
Σε συνέντευξη Τύπου, που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επιστήμονες τόνισαν για ακόμη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 165 ασθενείς από επιπλοκές του ιού της γρίπης. Εντείνονται τα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση της γρίπης. Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χθες οδηγίες για τα σχολεία, την ώρα που ισχύει παράλληλα η εγκύκλιος για όλο τον πληθυσμό από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας.
Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν τη σημασία του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων ακόμη και τώρα. Σήμερα αναμένονται τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων. Μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου ο συνολικός αριθμός των περιστατικών που νόσησαν σοβαρά με γρίπη ανερχόταν σε 117 και παράλληλα είχαν καταγραφεί 18 θάνατοι.
Είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των θανάτων είναι αυξημένος, όπως και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας). Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη φετινή χρονιά η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με επικρατούντα τον τύπο Η1Ν1, το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες:
1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:
● Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
● Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
● Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο.
● Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
● Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
● Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλα με αλκοόλη.
Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι οι οδηγίες αυτές πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, δηλαδή όσων είναι άνω των 60 ετών, ατόμων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, παχύσαρκων ατόμων κ.ά., θεωρείται ασφαλής όλο τον χειμώνα. Εν ολίγοις, συστήνεται να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα όσοι εμπίπτουν σε πληθυσμό που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, παρόλο που η κατάλληλη περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι ο Οκτώβριος. Σημειώνεται ότι το 82% των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν είχαν εμβολιαστεί.
Ο αριθμός των θανάτων μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου ανερχόταν σε 18, ενώ μέχρι σήμερα είναι τουλάχιστον 22, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι αρκετά περισσότεροι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα θα ανακοινώσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.
Το γεγονός ότι τη φετινή περίοδο επικρατεί ο υπότυπος Η1Ν1 της γρίπης Α είναι χαρακτηριστικό της ιδιαίτερα αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι την περσινή περίοδο (2017-2018) απεβίωσαν λόγω γρίπης συνολικά 42 άτομα, ενώ τα σοβαρά κρούσματα ανήλθαν σε 107. Ωστόσο, πέρυσι επικρατούσε ο τύπος γρίπης Β, που σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει τόσο υψηλά φορτία νοσηρότητας.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας προτείνει την έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις και σύμφωνα πάντα με την κρίση των θεραπόντων γιατρών. Η χορήγηση των αντιιικών μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Τα προληπτικά μέτρα για το σύνολο του πληθυσμού περιλαμβάνουν, εκτός του αντιγριπικού εμβολιασμού, την αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά την επαφή με ασθενείς. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
Η επιβεβαίωση της γρίπης γίνεται μέσω του γρήγορου τεστ, του rapid test, το οποίο όμως δεν βρίσκει τα στελέχη, αλλά μόνο εάν πρόκειται για γρίπη Α ή Β, καθώς και το μοριακό έλεγχο που πραγματοποιείται ως επί το πλείστον σε ιδιωτικά κέντρα ή στα δημόσια νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους και όσους είναι βαριά ασθενείς.
Πηγή: eleftherostypos.gr

Leave a Comment