Συμβολισμοί και συνθήματα μιας ολόκληρης εποχής που καθόρισε τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του πολιτικού που «σφράγισε» τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας και αποκατέστησε τμήματα ολόκληρα της κοινωνίας τα οποία είχαν περιθωριοποιηθεί από το μετεμφυλιακό κράτος.
Η σχεδόν… μαγική ικανότητά του Ανδρέα Παπανδρέου να προσελκύει και να γοητεύει τα πλήθη, οφειλόταν εν πολλοίς και στη δυναμική του λόγου του.
Ο κοφτός, συνθηματικός και – κατά κοινή ομολογία- λαϊκίστικος λόγος του «μίλησε» στις καρδιές των διχασμένων Ελλήνων. Μίλησε για «συμφιλίωση», για «το λαό στην εξουσία», για τα «περήφανα γηρατειά», ενώ χάραξε σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τη συντηρητική παράταξη που είχε επί μακρόν την εξουσία. 
«Εδώ και τώρα αλλαγή!»
Στις 18 Οκτωβρίου του 1981 ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας με την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. 
Τα προεκλογικά συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου βασίστηκαν στον προσδιορισμό των αντιθέσεων με τη δεξιά.
Το σύνθημα «Εδώ και τώρα Αλλαγή!» συμπύκνωνε την αντίθεση με την έως τότε πολιτική κατάσταση και «προανήγγειλε» τρόπον τινά τα μέτρα που έφερε για να κλείσει τις «πληγές» του Εμφυλίου, να αποκαταστήσει την Εθνική Αντίσταση και να γεφυρώσει κοινωνικές αδικίες. 
Κ

Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά – Απόψε πεθαίνει η δεξιά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1981 έρχεται στην εξουσία ένα σοσιαλιστικό κόμμα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλλιέργησε βαθιά το δίπολο του δικομματισμού και θέλησε να καταδείξει τις διαφορές με το συντηρητισμό.
Εκ των κεντρικών συνθημάτων του 1981 ήταν το «Απόψε πεθαίνει η Δεξιά».
ΠΑΣΟΚ και νεολαία για μια Ελλάδα νέα 
Ο Ανδρέας Παπανδρέου «μίλησε» στους νέους.
Η νεολαία ΠΑΣΟΚ υπήρξε ισχυρή στα πανεπιστήμια αλλά και στους εργασιακούς χώρους και λειτούργησε ως «φυτώριο» νέων στελεχών.
Ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα της δεκαετίας του ’80 ήταν το «ΠΑΣΟΚ και νεολαία για μια Ελλάδα νέα».

«Τσοβόλα δώστα όλα»
Αν υπάρχει μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου που έμεινε κλασική και συμβολίζει τις παροχές στο λαό, αυτή είναι το «Τσοβόλα δώστα όλα».
Είναι η προτροπή του προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα να κάνει αυξήσεις και να ακολουθήσει «γενναιόδωρη» οικονομική πολιτική!
ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο
Η ρητορική του ΠΑΣΟΚ τα πρώτα χρόνια «δανείστηκε« στοιχεία από το ΚΚΕ.
Ένα από αυτά τα συνθήματα είναι το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», το οποίο 
πάντως… εγκαταλείφθηκε με το πέρασμα του χρόνου.
Άλλο σύνθημα που έγινε κλισέ και πέρασε στη συλλογική μνήμη είναι «τα μπάνια του λαού».
Το είχε πει τη δεκαετία του ΄80 όταν ρωτήθηκε αν θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. «Ε, να μη χαλάσουμε και τα μπάνια του λαού!» είχε πει ξέροντας τη σχέση των Ελλήνων με τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πηγή :reader.gr