LOADING

Type to search

Χρυσές δουλειές έκανε η «μαφία του χρυσού»

Χωρίς κατηγορία

Χρυσές δουλειές έκανε η «μαφία του χρυσού»

Share

Ο «Χοντρός». Έτσι αποκαλούσαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους τα μέλη της «Μαφίας του Χρυσού», όπως την ονομάζουν οι αξιωματικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, τον γνωστό ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων.
Ήταν συν-αρχηγός, νόμιμη «βιτρίνα» και… λογιστικός υποστηρικτής της 2ης εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με τον επιχειρησιακό αρχηγό, τον Τούρκο υπήκοο συριακής καταγωγής, που είχε το ρετιρέ με θέα την… Ακρόπολη.
Αρχηγός και καθοδηγητής της 1ης εγκληματικής ομάδας, με γνώση των νομικών κενών στην κατοχή και διακίνηση χρυσού, που διαχειριζόταν 130 ενεχυροδανειστήρια, χυτήρια και φασματογράφους καθαρότητας. Συνολικά, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούσαν «ανεξάρτητα και μαζί», χωρίς η μία να μπαίνει στα «χωράφια» της άλλης, διαχειρίζονταν τουλάχιστον 300-400 καταστήματα συλλογής χρυσού. Ο ημερήσιος «κύκλος εργασιών» ήταν κατά μέσο όρο 400.000 ευρώ, σε διακίνηση ράβδων χρυσού, με τουριστικά λεωφορεία που ξεκινούσαν από την Αθήνα και έφθαναν στην Κωνσταντινούπολη, με τους ημερήσιους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται σε 150.000 ευρώ.
Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ, και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα. Ο συγκεκριμένος άνδρας εντοπίστηκε στο Τελωνείο των Κήπων Εβρου, μεταφέροντας τις ράβδους χρυσού, με ειδικό γιλέκο και γάντζους που συγκρατούσαν το πολύτιμο φορτίο πάνω του. Εξαιτίας του μεγάλου βάρους, ο κατηγορούμενος έγερνε, με τους αστυνομικούς να του έχουν βγάλει το προσωνύμιο ο «Καμπούρης»…
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τον υπεύθυνο του «τουρκικού δικτύου» που παραλάμβανε τις μεγάλες ποσότητες του χρυσού και τις διακινούσε σε Κεντρική Ευρώπη και Κίνα, ο οποίος όμως έκανε το «λάθος» να έρθει στην Ελλάδα για να συνεννοηθεί με τους «αρχηγούς». Η εξάρθρωση των συμμοριών φαίνεται να προήλθε μέσα από πληροφορίες που προέκυψαν από τη μαφία των «Κορλεόνε Ρομά», που είχε εξαρθρωθεί πριν από δύο χρόνια από την ίδια αστυνομική υπηρεσία.

Η «ζάχαρη» και το… fine

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων στα οποία δραστηριοποιούνταν όπως:
Χρυσός: Ζάχαρη, Κίτρινο
Χρυσές λίρες: Κορίτσια, Στρογγυλό
Δεσμίδες ευρώ: Γραμμές, χαρτιά
Fine : Χρυσός 24 καρατίων
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα
Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ
Χαρτιά: Χρήματα
Ενα κομμάτι βαρύ: Ενα κιλό χρυσός
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ.

«Μεροκάματα»… 50.000-70.000 ευρώ

Το κύκλωμα είχε διακριτούς ρόλους, καθώς άλλοι μάζευαν χρυσό, άλλοι τον έλιωναν, άλλοι φασματογραφούσαν την καθαρότητά του και άλλοι τον μετέφεραν. Ανάλογα με την ποσότητα που έφερνε, που έλιωνε, φασματογραφούσε ή μετέφερε το κάθε μέλος έπαιρνε «μεροκάματο» που κυμαινόταν μεταξύ 50.000 και 70.000 ευρώ.
Οι μεταφορές γίνονταν μόνο τις εργάσιμες ημέρες, με «ρεπό» τα Σαββατοκύριακα. Η τιμή του ενός κιλού χρυσού έφθανε τα 20.000 ευρώ, με τη μαφία να διακινεί τουλάχιστον 20 κιλά την ημέρα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, την τελευταία διετία η «Μαφία του Χρυσού» έχει διακινήσει… 15 τόνους χρυσού, αποκομίζοντας τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ, με τους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: eleftherostypos.gr

Leave a Comment