Ο Δήμος Σικυωνίων, συνεχίζοντας τον επιτυχημένο κύκλο δράσεων «Σικυώνιες Εαρινές Διαδρομές: Άνθρωπος – Κοινωνία – Πολιτισμός», στρέφει το βλέμμα στην ιστορική μνήμη και την τέχνη του κινηματογράφου. Σε μια ξεχωριστή συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κιάτου (Κ3), προσκαλεί τους πολίτες την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 και ώρα 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο (Δημαρχείο Σικυωνίων), για την προβολή της εμβληματικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Το Τελευταίο Σημείωμα».
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για έναν συλλογικό αναστοχασμό πάνω στις αξίες της ελευθερίας και της αυτοθυσίας μέσα από τη μεγάλη οθόνη.
Η ταινία, βασισμένη στο συγκλονιστικό σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη και του Παντελή Βούλγαρη, ζωντανεύει με τρόπο που κόβει την ανάσα μια από τις πλέον εμβληματικές και τραγικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Σήμερα, η ιστορική αυτή αφήγηση αποκτά μια συγκλονιστική υλική υπόσταση, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση της «Συλλογής Χόιερ» (HermannHeuer). Πρόκειται για τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως 82 χρόνια μετά και κηρύχθηκαν άμεσα μνημεία της νεότερης ιστορίας μας, δίνοντας για πρώτη φορά «πρόσωπο» και αδιάψευστη εικόνα στον ηρωισμό των μελλοθάνατων.
Με κεντρικό άξονα τη μορφή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, το έργο του Παντελή Βούλγαρη υπερβαίνει τα όρια μιας απλής ιστορικής αναπαράστασης, μετουσιώνοντας το γεγονός σε έναν πανανθρώπινο ύμνο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό και τα αυθεντικά πλέον τεκμήρια που θωρακίζουν τη συλλογική μνήμη, αναδεικνύεται η δύναμη της ψυχής απέναντι στον θάνατο, καθιστώντας το «Τελευταίο Σημείωμα» ένα διαχρονικό μάθημα ιστορίας που μιλά απευθείας στις καρδιές των νεότερων γενεών.
Η προβολή θα πλαισιωθεί από έναν ουσιαστικό διάλογο που θα βοηθήσει το κοινό να εμβαθύνει στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής. Την ταινία θα προλογίσει η φιλόλογος ιταλικής γλώσσας Γεωργία Καλαρά, ενώ η εισηγητική ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον κοινωνιολόγο και Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Λαμπράκη. Με θέμα «Ιστορία, μνήμη, παρακαταθήκη της Εθνικής Αντίστασης», ο κ. Λαμπράκης θα αναλύσει τη σημασία της διατήρησης της συλλογικής μνήμης ως το ισχυρότερο ανάχωμα απέναντι στη λήθη, συνδέοντας τους αγώνες του χθες με τις ανάγκες του σήμερα.
Ο Δήμος Σικυωνίων προσκαλεί όλους τους δημότες να συμμετάσχουν σε αυτή την πνευματική και ιστορική διαδρομή, τιμώντας την ιστορία μας μέσα από την υψηλή αισθητική της έβδομης τέχνης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η γνώση του παρελθόντος είναι η μοναδική οδός για τη διασφάλιση του μέλλοντος.