LOADING

Type to search

«Νερό: Κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων;

Επικαιρότητα Κορινθία

«Νερό: Κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων;

Share

Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Κορινθίαςτου ΚΚΕ για το νερό-

 

«Νερό: Κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή

εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ»Σάββατο 27 Απρίλη |8.00μ.μ.|στο Δημοτικό θέατρο Κιάτου

Θα μιλήσει ο Γιάννης Κελλάρης, μέλος της Ε.Π.Πελοποννήσου του ΚΚΕ και

Περιφερειακός Σύμβουλος με τη ΛαϊκήΣυσπείρωση

Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Κ.Ε., υποψήφιοςευρωβουλευτής

Ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα προβλήματα για τους αγρότες της περιοχής, που αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε νερό άρδευσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία χρόνια,ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες αναγκάζονται να «χρυσοπληρώνουν» το νερό των γεωτρήσεων για να βγάλουν πέρα την σοδειά τους.

Δημιουργούνται προβλήματα στηνποιότητα (νερό επιβαρυμένο με ρύπους,ακατάλληλο για πόση), όπως για παράδειγμα στον δήμο Βέλου Βόχας, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο.

Υπάρχουνπεριοχές   πουαντιμετωπίζουν πολύσοβαράπροβλήματα με πολύωρες διακοπές ειδικά τοκαλοκαίρι

Η κατάσταση με τη διαχείριση του νερού στην Κορινθία έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Χιλιάδες κάτοικοι και αγρότες λένε το νερό νεράκι, ενώ έργα υποδομής απαραίτητα για την αγροτικήπαραγωγή και την ύδρευση κατοικιών είναι στα αζήτητα.

Χαρακτηριστικά είναι ταπαραδείγματα

 

 

 

 

 

 

 

Όλα αυτά δεν είναι ουρανοκατέβατα. Είναι τααποτελέσματα του αντιλαϊκού πλαισίου που έχουνδιαμορφώσει με την πολιτική τους όλες οικυβερνήσεις

 

Η λογική της ανταποδοτικότητας, της λειτουργίας των επιχειρήσεωνύδρευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι κατεύθυνση της Ε.Ε., που λογαριάζει το νερό όχι ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα. Η επίκληση που γίνεται από τα κόμματα που κυβέρνησαν, από τουςεκλεγμένους εκπροσώπους τους στους Δήμους, στην κλιματική αλλαγή,είναι το άλλοθι μπροστά στην εγκληματική τους πολιτική.

Για τους αγρότες, για το λαό συνολικά, οι κυβερνήσεις και το κράτος

«σέρνονται». Την ίδια ώρα όμως, «ξεσκίζονται» για τα κέρδη των μεγάλωνεπιχειρήσεων εμφιάλωσης και εμπορίας νερού της περιοχής, αφού με «φαστ τρακ» διαδικασίες δεσμεύουν νερό για την παραγωγή τους. Για τα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει κλιματική κρίση.

Εμβληματικόπαράδειγμα!

Εμβληματικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι το φράγμα τουΑσωπού, ένα έργο πουπαραμένει ανολοκλήρωτο εδώ καιδεκαετίες και ακόμα δεν έχουν γίνει οι μελέτες για τα αρδευτικά δίκτυα! Αντίστοιχα και για τη λίμνη Δόξα είναι ανύπαρκτα τα δίκτυα.

 

Αυτό δείχνεικαι η πείρατηςαπελευθέρωσης της αγοράς στην ενέργεια,ενώ τραγικάήταν τααποτελέσματα και στηναπελευθέρωση των

σιδηροδρόμων, μεχαρακτηριστικό τοέγκλημα σταΤέμπη.

Οι δρομολογούμενες εξελίξεις στη διαχείρισητου νερού σε ύδρευση και άρδευση, με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, με την προώθησηΣΔΙΤ για φράγματα και δίκτυα, η συνολικήαπελευθέρωση της αγοράς νερού, δεν θα δώσει,όπως προβάλλουν, λύση στα μεγάλαπροβλήματα που υπάρχουν.

Η επιχειρηματική δράση θα έχει αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές στο νερό και αντίστοιχα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, το κόστος κατανάλωσης στις κατοικίες. Η εντατικοποίηση και η έλλειψη προσωπικού, που ήδη υπάρχει, θα συνεχίσει καιθα ενταθεί. Οι ίδιες οι υπηρεσίες τελικά θαυποβαθμιστούν περαιτέρω.

Η πρόταση του ΚΚΕ για την διαχείριση του νερού είναι η μόνη φιλολαϊκή πρόταση, απέναντι στηνπολιτική που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα!

Για νερό πραγματικά κοινωνικό αγαθό, με ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης του νερού, που θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικώνπόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων, και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής σχετικούυλικού οδηγώντας σε ικανοποίηση των αναγκών για φθηνό, ασφαλές,ποιοτικό, φθηνό νερό.

Σήμερα, για να ανοίξουμε αυτό το δρόμο, είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών, απέναντι στην πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού και τιςδρομολογούμενες εξελίξεις.

 

Διεκδικούμε:

Να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα υποδομής (φράγματα, δίκτυα κλπ)

Να γίνει δραστική μείωση των τιμολογίων

 

Να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στις υπηρεσίες ύδρευσης

Κατάργηση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και των οδηγιών της Ε.Ε.