LOADING

Type to search

Οι θέσεις της Πράσινης Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 19.2.2024

Επικαιρότητα Κορινθία Πολιτική

Οι θέσεις της Πράσινης Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 19.2.2024

Share

Παρόντες και οι τρεις σύμβουλοι της Πράσινης Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο, με σημαντικότεραθέματα τη συζήτηση του προϋπολογισμού στηνειδική συνεδρίαση και την παράταση σύμβασης προμήθειας και εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου σε κτίρια του Δήμου Κορινθίων στην τακτική.

Ψηφίσαμε κατά του προϋπολογισμού διότι πρωτίστως είναι αντιαναπτυξιακός ως προς τις προτεραιότητές του αλλά και στο σύνολό του! Το τεχνικό πρόγραμμα είναι φτωχό (μόλις 3.000.000 € νέα έργα), αλλά και χωρίς ίχνος αναπτυξιακών μέτρων με σημειακές παρεμβάσειςμε αμφίβολα αποτελέσματα. Διαφωνήσαμε επίσης στις υπερβολικές αυξήσεις για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού που επιβαρύνουν τους δημότες, καθώς και με την πρακτική των αναθέσεων που ακολουθείται στον Δημόπρακτο.

Προ ημερησίας της τακτικής συνεδρίασης, θέσαμε ερωτήματα πολιτών που αφορούσαν τόσο τα οικονομικά του ειδικού σχολείου, όσο και τα έργα πεζοδρομίου στην οδό Αδειμάντου.

Ψηφίσαμε θετικά στη μείωση των τελών ύδρευσης που έφερε η δημοτική αρχή, διότι η μείωση αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ευπαθείς ομάδες. Η μείωση «φαίνεται» να είναι μεσοσταθμικά 20%, αλλά στην ουσία, όπως καιαναφέραμε, είναι μια συμβολική μείωση που σαν ποσοστό επί των εισπράξεων της εταιρείας αφορά το 5%  (πέντε τοις εκατό).
Ψηφίσαμε θετικά στο θέμα της ψηφιακής αναβάθμισης, χωρίς ωστόσο να λάβουμεαπάντηση από τον αντίστοιχο Αντιδήμαρχο για τον λόγο της παράτασης.
ΣΥΜΒΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ:

Η Δημοτική Αρχή Σταυρέλη ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική απόφαση του κ.Νανόπουλου να φέρει το φυσικό αέριο στην Κόρινθο! Θυμίζουμε στον Κορινθιακό λαό ότι αυτή η απόφαση δεν έτυχε καν της έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου και η εταιρία δεν πληρώνει τέλη διέλευσης για τις οδεύσεις της! Επίσης δεν αναλαμβάνει καμμία υποχρέωση για πλήρη αποκατάσταση των οδοστρωμάτων της πόλης μας,κληρονομώντας μας την αισθητική των μπαλωμάτων! Θυμίζουμε επίσης ότι η Παρούσα Δημοτική Αρχή εν μέσω εκλογών, δια στόματος κ.Γ.Μουρούτσου είχε προτείνει ότι θα επανεξετάσει τη σύμβαση αυτή! Απλά το ξέχασε τώρα!

Ψηφίσαμε ΟΧΙ στη συνέχεια αυτής της σύμβασης διότι διαφωνούμε για την «επιβολή»στην πόλη μας ενός ορυκτού καυσίμου που εκλύει μεθάνιο, άρα επιβλαβές για το περιβάλλον, ενώ οι Ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και οι Ευρωπαϊκοί στόχοι μιλούν για απομάκρυνση αυτού από το 2025. Επίσης δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση της εταιρείας για το εάν μας δεσμεύει για κάποια χρόνια.

Το φυσικό αέριο είναι ένα ακριβό καύσιμο με μεγάλη αστάθεια στην τιμή και με αυξητικέςπροβλέψεις. Επομένως το να αλάξεις τώρα τους καυστήρες στα Δημοτικά κτήρια για 4-5 χρόνια δεν έχει οικονομικό νόημα. Ειδικά σε αμόνωτα Δημοτικά κτήρια το αέριο θα έχει κόστος περίπου όπως το πετρέλαιο και χωρίς το πλεονέκτημα της ψύξης των χώρων.Το κέρδος από τους νέους καυστήρες που δίδονται δωρεάν είναι μικρό. Eνδεικτικά σε ένα σχολικό κτίριο με θέρμανση με πετρέλαιο, ο καυστήραςαερίου θα εξοικονήσει 4100 Ευρώ το χρόνο, ενώη αντλία θερμότητας 19300 Ευρώ το χρόνο. Εάνπροχωρήσουμε και σε θερμοπροσόψεις καιφωτοβολταϊκά στη στέγη η εξοικονόμησηδιπλασιάζεται σχεδόν.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών κτηρίων με κέλυφος, αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκά στο δώμα ή στη στέγη με στόχο την ενεργειακή αυτονομία!Ολα αυτά θα γίνουν με προγράμματα όπως το Ηλέκτρα και άλλες παρεμβάσεις.

Δεν αποδεχόμαστε τη σύμβαση γιατί θα είναι εις βάρος του Δήμου μας. Με συνεργασία καισωστή επιστημονική γνώση και κυρίως με αλλαγή πολιτικής προς το συμφέρον των Δημοτών, πετυχαίνουμε πολύ περισσότερα.

   

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ