LOADING

Type to search

1η Διεθνής Συνάντηση με θέμα «Καλές Πρακτικές, για τη διαχείριση περιστατικών Εξαφάνισης & Εκμετάλλευσης των Παιδιών, με τη χρήση Τεχνολογίας» | Αθήνα 2024

Επικαιρότητα

1η Διεθνής Συνάντηση με θέμα «Καλές Πρακτικές, για τη διαχείριση περιστατικών Εξαφάνισης & Εκμετάλλευσης των Παιδιών, με τη χρήση Τεχνολογίας» | Αθήνα 2024

Share

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο φορέα παιδικής προστασίας το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Centerfor Missing & Exploited ChildrenNCMEC)

Έναρξη λειτουργίας του CybertiplineHellas αποκλειστικά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Με την Τεχνολογία μπορούμε να σώσουμε ένα ακόμα παιδί

Διεθνή Συνάντηση διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο και πιο αναγνωρισμένο διεθνώς, φορέα παιδικής προστασίας, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center forMissing & Exploited ChildrenNCMEC), με σκοπό να συζητηθούν και να παρουσιαστούν Καλές Πρακτικές, για τη διαχείριση περιστατικών Εξαφάνισης & Εκμετάλλευσης των Παιδιών, με τη χρήση Τεχνολογίας, την Πέμπτη 25 μέσω διαδικτύου και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, διά ζώσης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως πρωτοπόρος σε καλές πρακτικές για την εξασφάλιση της παιδικής ευημερίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, φροντίζει να εξελίσσεται διαρκώς τόσο επιστημονικά όσο και τεχνολογικά, ώστε κάθε παιδί να έχει τη ζωή που αξίζει. Με την πολύτιμη βοήθεια των διεθνών συνεργασιών του αλλά και της Ομάδας Τεχνολογίας για τα Παιδιά –μια παγκόσμια καλή πρακτική στην Ελλάδα το «Χαμόγελο» έχει καταφέρει να χρησιμοποιεί τεχνολογικά εργαλεία προς όφελος των παιδιών όπως το Amber Alert Hellas, Missing Alert Hellas, το European Missing Alert Automated System(EMAAS), το Missing Alert Protocol, MobileCommand Center, το GMCNgine, η εφαρμογή Vappy Smile, το CyberTipLine Hellas κ.ά.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center forMissing & Exploited ChildrenNCMEC) (USA) και το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre forMissing and Exploited ChildrenICMEC ) (USA), το Federation of Internet AlertsFIA, το NationalCentre for Missing Persons and UnidentifiedRemains (NCMPUR) (CANADA), το BodeTechnology (USA), η Cellebrite (ISRAEL), η Tremau(FRANCE), Videntifier Technologies (ICELAND), η Web-IQ (GREECE), το Fondazione Bruno Kessler(FBK) (ITALY), το ITI-CERTH (GREECE), MissingChildren Europe (MCE) (BELGIUM), τη METAόπου στο πλαίσιο παρουσιάσεων κατέδειξαν τις δικές τους καλές τεχνολογικές πρακτικές.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις παρουσιάσεις των εργαλείων εδώ: https://www.youtube.com/live/LNzGcctCySI?si=gQ4K_S7KgQh_fWdc

Η κα. Πηγή Πρωτοψάλτη, Συντονίστρια Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού, αναφέρθηκε όσα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση της 25ης Ιανουαρίου και επισήμανε «Για πρώτη φορά, τόσοι φορείς και οργανισμοί, συναντήθηκαν και μοιράστηκαν τα εργαλεία τους, ενώ παράλληλα τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών, πρακτικών και τεχνολογιών, καθώς και η περαιτέρω χρήση και βελτίωση των τεχνολογιών αυτών, προς όφελος των παιδιών». 

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, αναδείχτηκε η αξία και ο θετικός και έμπρακτος αντίκτυπος της χρήσης Τεχνολογίας, στις ζωές των παιδιών. Ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους δηλώνοντας: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να σας καλωσορίσω, και να σας εκφράσω πόσο χαρούμενος και ενθουσιασμένος είμαι που υποδέχτηκα σήμερα και εχθές, τους φίλους μας από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center for Missing & Exploited Children – NCMEC). Έναν Οργανισμό πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, για την Αμερική αλλά και για τον κόσμο, καθώς είναι ο μεγαλύτερος και πιο αναγνωρισμένος οργανισμός του κόσμου σε θέματα παιδικής προστασίας και που χωρίς αυτούς, ως πρωτοπόρους, θα κάναμε ευχές» ενώ συμπλήρωσε «Χθες και σήμερα, με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή, διαπιστώσαμε πως η επιτυχία όσων έχουμε καταφέρει στην παιδική προστασία, προέρχεται από τη σύμπραξη μας αυτή, τη συγκρότηση δυνάμεων –Οργανισμών, Φορέων, Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.- τόσο σε Ευρωπαϊκό και σε Διεθνές επίπεδο».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από θεσμικούς παρευρισκόμενους. Η κα. Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ανέφερε«“Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι ένας οργανισμός συνεργάτης, που εφαρμόζει κάθε φορά καινοτόμες προσεγγίσεις σε καινοφανείς προκλήσεις και σε θέματα που προβληματίζουν καθημερινά. Σήμερα εδώ, ενώπιον όλων των Σωμάτων νιώθουμε πραγματική τιμή αλλά και συγκίνηση, και κυρίως ευγνωμοσύνη, για όλη αυτή τη δουλειά που γίνεται από τις αξίες και τους άξιους εκπροσώπους, που θεωρούμε ότι είναι δίπλα μας σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας και οι οποίοι δίνουν κάθε φορά τον καλύτερό τους εαυτό, έτσι ώστε όλα αυτά να μπορούν να ενσωματωθούν σε μια καθημερινότητα».

Ο κος. Δημήτρης Παπαστεργίου, ΥπουργόςΨηφιακής Διακυβέρνησης απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας «Πρέπει να στηρίξουμε το όραμα του κ. Κώστα Γιαννόπουλου και ο καθένας από το δικό του πόστο ευθύνης να διερευνήσει πώς μπορεί να συνδράμει στο έργο που κάνειTo Χαμόγελο του Παιδιού. Η Τεχνολογία είναι ένα όχημα και όχι αυτοσκοπός που μπορεί να μας οδηγήσει στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων προσφέροντας λύσεις προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

Ο κος. Benjamin Ousley Naseman, ο ΓενικόςΠρόξενος Πρεσβείας των Η.Π.Α., ευχαρίστησε για την τιμή, επισήμανε για τη σημαντικότητα του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center for Missing& Exploited ChildrenNCMEC) δηλώνοντας «Η σημαντικότερη ευθύνη μας, και η σημαντικότερη ευθύνη κάθε κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, το μέλλον μας».

Η κα. Michelle C. DeLaune, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (National Center for Missing andExploited Children), Η.Π.Α. παρουσίασε τις καλές πρακτικές του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (National Center for Missing andExploitedChildren), Η.Π.Α. για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών Εξαφάνισης και Εκμετάλλευσης των Παιδιών στις Η.Π.Α. με τη χρήση της τεχνολογίας ενώ παράλληλα μίλησε και για τη χρόνια συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», λέγοντας: «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο μεγάλη τιμή είναι να βρίσκομαι εδώ σήμερα και να βλέπω την καταπληκτική αυτή υποστήριξη στο έργο του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Όπως τόνισε και ο κος. Γιαννόπουλος χρειάζεται να γίνουμε μια ομάδα. Κανείς δεν μπορεί να επιφέρει αποτέλεσμα μόνος του. Χρειάζεται να ενωθούμε, να ενωθεί η κοινωνία στο σύνολο της, με τις Αρχές, τους εισαγγελείς, την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο. Η πρόσκληση να παρευρεθώ στην εκδήλωση αυτή και να απευθυνθώ σε τόσους διαφορετικούς Οργανισμούς που μοιράζονταν για πρώτη φορά τις βέλτιστες πρακτικές τεχνολογίας τους για τα εξαφανισμένα και εκμεταλλευόμενα παιδιά, αποτέλεσε μεγάλη τιμή για εμένα».

Ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης στηνκα. Michelle C. DeLaune, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά των Η.Π.Α., ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος της απένειμε σε διεθνή αλλά και εθνική κλίμακα,το Βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος», για τη διεθνή συμβολή και συνεισφορά του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center for Missingand Exploited ChildrenNCMEC) του μεγαλύτερου και πιο αναγνωρισμένου φορέα παιδικής προστασίας διεθνώς στην προστασία των παιδιών.

Ο κος. Βασίλειος Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε και εκείνος σε μια παρουσίαση του έργου του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ανέφερεχαρακτηριστικά «Οφείλουμε να συμβάλλουμε καθημερινά στο να αναχαιτίσουμε την παιδική κακοποίηση, σε ζητήματα που αφορούν την παιδική κακοποίηση, τη σεξουαλική εκμετάλλευση -ιδιαίτερα εμείς ως Υπηρεσία- και ιδιαίτερα εάν αυτές οι πράξεις γίνονται μέσω διαδικτύου».

Στη συνέχεια ο κος. Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος CISCO Greece CyprusMalta, ανέλαβε να παρουσιάσει μία διεθνώς καλή πρακτική στην Ελλάδα, την «Ομάδα Τεχνολογίας για τα Παιδιά» όπου αναφέρθηκαν όλα τα μοναδικά εργαλεία που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη και στην ανεκτίμητη και πολύτιμη συνεισφορά της Ομάδας, δηλώνοντας «“Η Ομάδα της Τεχνολογίας για τα Παιδιά” είναι μια ομάδα στην οποίασυμμετέχουν όλες οι πολυεθνικές εταιρείες από τοΕξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα, μεγάλες εταιρείες,με το συντονισμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Στην πραγματική ζωή είμαστε ανταγωνιστές. Στο “Χαμόγελο”, είμαστε συναγωνιστές και αποφασίζει η ομάδα για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στον βασικό σκοπό του Οργανισμού, να δώσουμε σε κάθε παιδί το Χαμόγελο που του αξίζει. Να μπορούμε να αναβαθμίζουμε, να συντηρούμε, να επεκτείνουμε και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις προσφερόμενες τεχνολογίες για τις υπηρεσίες που χρειάζεται το “Χαμόγελο”».

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ανακοινώθηκε και η έναρξη λειτουργίας του Cybertipline Hellas -της online υπηρεσίας που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να υποβάλλουν εύκολα, γρήγορα και διαδικτυακά, αναφορές για παιδιά που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, θέτοντας τά σε κίνδυνο, για οποιονδήποτε λόγο -σωματική κακοποίηση, σεξουαλική εκμετάλλευση, Bullying, διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου κ.ά. Λειτουργεί αποκλειστικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, της Γραμμής SOS 1056 πραγματοποιώντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες για το βέλτιστο συμφέρον του Παιδιού.

Ακολούθησε μια προσομοίωση αναζήτησης αγνοούμενου με τη χρήση Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με κλήση και διαχείριση στις Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017), με τη συμβολή της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», Κινητής Ιατρικής Μονάδας(Ασθενοφόρου) αλλά και της Κινητής Επιχειρησιακής Μονάδα Επικοινωνιών έκτακτων αναγκών και διαχείρισης καταστροφών του Οργανισμού. Η προσομοίωση αυτή έθεσε σε εφαρμογή τα μοναδικά Τεχνολογικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το «Χαμόγελο» συνδυαστικά, και που άμεσα ωφελούν τη ζωή των παιδιών ή ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ως ενεργό μέλος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (Eurochild), στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (MissingChildren Europe-MCΕ), στο Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and ExploitedChildren-ICMEC), στη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών (ISPCAN – InternationalSociety for the Prevention of Child Abuse & Neglect), στην παγκόσμια και ιδιαίτερα σημαντική συμμαχία WeProtect Global Alliance to end childsexual exploitation online, στο Διεθνές Δίκτυο για τις Γραμμές Βοήθειας για Παιδιά (Child HelplineInternational – CHI) καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (Νational Centre for Missing and ExploitedChildren – NCMEC).

Ευχαριστούμε θερμά, όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διήμερη και μοναδική διεθνή συνάντηση, που ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε θερμά και τους χορηγούς μας, που βοήθησαν για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των εταίρων:

Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Royal Olympic Hotel Athens
Xlarge εκτυπώσεις