LOADING

Type to search

Γ.Ψυχογιός: Στη Βουλή η άμεση ενίσχυση του ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου σε προσωπικό και υποδομές. Να σταματήσει η απαξίωση και κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησής του

Κορινθία Οικονομία

Γ.Ψυχογιός: Στη Βουλή η άμεση ενίσχυση του ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου σε προσωπικό και υποδομές. Να σταματήσει η απαξίωση και κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησής του

Share

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Υγείας Α. Παναγιωτόπουλου, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό, υποδομές και μέσα τουΚέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ)Κορίνθου που βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης από την Πολιτεία.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση τονίζεται το αυτονόητο, ότιδηλαδή η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό που περιλαμβάνει την πρόληψη, τη νοσηλεία και την αποκατάσταση, και ιδιαίτερα σήμερα που οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και τα οικονομικά των νοικοκυριών συρρικνώνονται, οι ανάγκες για πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας είναι μεγαλύτερες. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση της ΝΔ τις απαξιώνει με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών, μετατρέποντας σταδιακά ένα βασικό κοινωνικό δικαίωμα σε εμπόρευμα.

Επειδή, λοιπόν, οι πολίτες έχουν μέσω της φορολογίας τους πληρώσει για τις δομές του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων και για το κτίριο-κόσμημα του ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου με πολλές δυνατότητες, που λόγω της εγκατάλειψής του από την κυβέρνηση, δεν αξιοποιούνται επαρκώς προς όφελος των πολιτών, οι βουλευτές ζητούν άμεσες ενέργειες θέτοντας στον αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

α) Θα αναληφθούν άμεσα οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την κάλυψη θέσεων προσωπικού που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με επάρκεια τις ανάγκες του ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου;

β) Θα προχωρήσει σε συνεργασία με την 6η Υ.Π.Ε. στη συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και στον εκσυγχρονισμό τους, ούτως ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν τις αναγκαίες για τη δύσκολη κατάστασή τους υπηρεσίες;

γ) Θα ασχοληθεί με όλα τα ΚΕΦΙΑΠ στη χώρα για την κατάλληλη στελέχωσή τους και τη διασύνδεση τους με τα Νοσοκομεία στα οποία υπάγονται, για την ορθότερη και επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου λειτουργία τους;

Ακολουθεί αναλυτικά  η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2024

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Το ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου στο έλεος της εγκατάλειψης»

Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ξεπερνάει πια ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Η υποστελέχωση και η εγκατάλειψη των υποδομών αντί για περιστασιακά συμπτώματα αποτελούν τη μόνιμη συνθήκη για τις δημόσιες υγειονομικές δομές, παρεμποδίζοντας περαιτέρω, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές παθογένειες, την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την αποτελεσματικότητα στην περίθαλψη και νοσηλεία των ασθενών.

Σε μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή και μετά από 40 και πλέον χρόνια στην ΕΕ, το δημόσιο σύστημα υγείας οφείλει να στέργει τους πολίτες και να μην αφήνει κανέναν πίσω· ειδικά τους πιο αδύναμους και όσους ταλανίζονται προσωρινά ή μόνιμα από αναπηρίες. Πόσο μάλλον όταν όλοι έχουν πληρώσει με τους φόρους τουςγια τις δημόσιες υγειονομικές δομές και αυτές υπάρχουν, αλλά λόγω των εμμονικών και ιδεοληπτικών νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων της κυβέρνησης αυτές απαξιώνονται καθημερινά και σχεδιασμένα, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κορίνθου, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Νοσοκομείο Κορίνθου, λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια και τώρα «μαραζώνει» από την εγκατάλειψη της πολιτείας. Ένας υπέροχος χώρος-κόσμημα σε μια κατάφυτη περιοχή κοντά στην επαρχιακή οδό Ισθμού-Επιδαύρου, στον οικισμό Άρη, δίπλα από το χωριό Κυρά Βρύση, για τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο και οι ελληνικές Κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καυχώνται.

Μια δημόσια δομή που μπορεί να προσφέρει χωρίς κανένα κόστος συμμετοχής από την πλευρά του ασφαλισμένου ποικίλες θεραπευτικές λύσεις, όπως φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, κινησιοθεραπεία και αποκατάσταση για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού, αθλητικές κακώσεις και μυοσκελετικές παθήσεις, παιδιατρικές αναπηρίες κ.α. Μια δημόσια δομή που αν εσκεμμένα δεν απαξιωνόταν, θα μπορούσε σύμφωνα με τα στοιχεία όταν αυτή λειτουργούσε ορθολογικά να αποτελεί υπόδειγμα ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού κράτους πρόνοιας.

Αντ’ αυτού η υπάρχουσα σύγχρονη πισίνα, ειδικά σχεδιασμένη για φυσικοθεραπευτικούς σκοπούς, δεν λειτουργεί καθόλου, αφού δεν υπάρχει υπεύθυνος για την συντήρηση και τον καθαρισμό της. Τα δύο (2) δωμάτια υδροθεραπείας και τα τέσσερα (4) δωμάτια φυσικοθεραπείας υπολειτουργούν, ένας μεγάλος χώρος γυμναστηρίου με μηχανήματα, δεν χρησιμοποιείται από το 2020, τα δωμάτια φιλοξενίας επίσης δεν χρησιμοποιούνται και ένας μικρός ξενώνας επανένταξης ψυχιατρικών ασθενών στον οποίον οι υπό ένταξη τρόφιμοι φυτοζωούν, καθώς το κέντρο είναι εκτός αστικού ή έστω οικιστικού ιστού, οπότε δεν μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Και πώς να λειτουργήσουν όταν μέχρι πρόσφατα απασχολούνταν μόνο έξι (6) άτομα προσωπικό, αφούσύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει στο κέντρο από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα εργάζονται μόλις 2 φυσικοθεραπευτές, μια ψυχολόγος και μια διοικητική υπάλληλος. Η φυσίατρος, μάλιστα, όπως και η λογοθεραπεύτρια μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ νοσοκομείου και ΚΕΦΙΑΠ. Οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την εγκατάλειψη και απαξίωση του κέντρου, ενώ η τοπική κοινωνία και πολίτες που έχουν υπογράψει διαδικτυακό ψήφισμα εκφράζουν τους φόβους τους ότι η τελική στόχευση είναι το ΚΕΦΙΑΠ να εκποιηθεί με χαμηλό αντίτιμο σε κάποιον ιδιώτη.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε καταθέσει στους τότε υπουργούς Υγείας δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέμα, μία στις 9 Ιουλίου 2021 και μία στις 10 Απριλίου 2023, στις οποίες κρούαμε τον κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση στο ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου, αλλά οι ηγεσίες του Υπουργείου κώφευαν απ’ ότι συνάγεται από τα παραπάνω όχι χωρίς λόγο. Δηλαδή, τη συνειδητή και επιτηδευμένη εγκατάλειψη ούτως ώστε να απαξιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δομής – είναι απορίας άξιο και χωρίς εμείς να το υιοθετούμε, αλλά το παραθέτουμε, ότι οι πολίτες δεν ενημερώνονται από το νοσοκομείο Κορίνθου για την ύπαρξη του ΚΕΦΙΑΠ.

Και όλα αυτά όταν πριν από λίγο διάστημα η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) για τα εγκεφαλικά επεισόδια, συνέχεια των οποίων θα μπορούσε να είναι η αποκατάσταση στα ανά τη χώρα ΚΕΦΙΑΠ.

Επιπλέον, δεν λαμβάνεται διόλου υπόψη η προηγούμενη επιτυχημένη λειτουργία του εν λόγω ΚΕΦΙΑΠ, που, όπως αναφέραμε, και στην Ερώτηση του Ιουλίου 2021«μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ που είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις φυσιοθεραπευτών στο ΚΕΦΙΑΠ, είχε αυξηθεί σημαντικά η επισκεψιμότητα ασθενών που χρειάζονται αποκατάσταση (555 ασθενείς περίπου). Ενδεικτικά μέχρι το 2020είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 1000 θεραπευτικές συνεδρίες». Στη ως άνω Ερώτηση τονιζόταν, εξάλλου, ότι «Με την λήξη των συμβάσεων του προγράμματος ΟΑΕΔ – που είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών – και τη μη πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού (οι συμβάσεις 5.500 νέων επιστημόνων που είχαν προσληφθεί με ετήσιες συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν ποτέ με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ), η Δομή υπολειτουργεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει και να αντιμετωπίσει την συνεχώς αυξανόμενη λίστα αναμονής ασθενών».

Επειδή, η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, που συμπεριλαμβάνει, την πρόληψη, τη νοσηλεία και αποκατάσταση.

Επειδή, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και τα οικονομικά των νοικοκυριών και των πολιτών συρρικνώνονται με αποτέλεσμα τη δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης.

Επειδή, οι πολίτες έχουν μέσω της φορολογίας τουςπληρώσει για τις δομές του ΕΣΥ.

Επειδή, στην Κορινθία, όπως και σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δημόσια περίθαλψη και αποκατάσταση.

Ερωτάται ο υπουργός:

1. Θα αναληφθούν άμεσα οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την κάλυψη θέσεων προσωπικού που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με επάρκεια τις ανάγκες του ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου;

2. Θα προχωρήσει σε συνεργασία με την 6η Υ.Π.Ε. στη συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και στον εκσυγχρονισμό τους, ούτως ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν τις αναγκαίες για τη δύσκολη κατάστασή τους υπηρεσίες;

3. Θα ασχοληθεί με όλα τα ΚΕΦΙΑΠ στη χώρα για την κατάλληλη στελέχωσή τους και τη διασύνδεση τους με τα Νοσοκομεία στα οποία υπάγονται, για την ορθότερη και επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου λειτουργία τους;

Ο ερωτώντες βουλευτές

Ψυχογιός Γιώργος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας