LOADING

Type to search

Να αποσυρθούν άμεσα τα σχέδια της Κυβέρνησης για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ

Επικαιρότητα Κορινθία

Να αποσυρθούν άμεσα τα σχέδια της Κυβέρνησης για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ

Share


Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τετάρτη 20 Δεκέμβρη και ώρα 11.00 15.00

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Σικυωνίων στεκόμαστε απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της διαχείρισης του νερού και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επιχειρείται ναπροωθηθεί  προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης προβλέπεται η συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΔΕΥΑ) σε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και η απορρόφηση μέρους αυτών από την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντίστοιχα. Ουσιαστικά υλοποιείται η άμεση εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτη με την ίδρυση της νέας ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ), προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς νερού κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.α. με τα ολέθρια αποτελέσματα που ζει ο λαός!

Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ, όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, είτε σε επίπεδο νομού κλπ, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο στο οποίο μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι  θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές στην κατεύθυνση παραπέρα εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού, σε χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες και έργα, καθώς και σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων, γι αυτό και δεν πρέπει να περάσουν!

Καταγγέλλουμε τη σκόπιμη και χρόνια απαξίωση από όλες τις κυβερνήσεις, των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ, με την υποχρηματοδότηση, τη μείωση του μόνιμου προσωπικού, την αύξηση του ενεργειακού κόστους, που οδήγησαν στην εμπορευματική λειτουργία των επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα, τα υπαρκτά προβλήματα και τα συσσωρευμένα χρέη, που σήμερα γίνονται το άλλοθι για τις σημερινές εξελίξεις και  τους σχεδιασμούς για παραπέραιδιωτικοποίηση του νερού.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας!

Συμμετέχουμε στην 4ωρη Στάση Εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, (συγκέντρωση 11.00π.μ. γραφεία ΔΕΥΑΣ) και διεκδικούμε:

Άμεση απόσυρση των σχεδίων της Κυβέρνησης για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στις ΔΕΥΑ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Φθηνό, με επάρκεια, ελεγμένο και υγιεινό νερό.  Να σταματήσει κάθε εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική δραστηριότηταστο νερό και τη διαχείρισή του.
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι υπόλοιποι φόροι. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα!