LOADING

Type to search

Γ. Ψυχογιός : Προϋπολογισμός με το βλέμμα στους λίγους και ισχυρούς κι όχι στην κοινωνική πλειοψηφία που φτωχοποιεί περισσότερο

Επικαιρότητα Πολιτική

Γ. Ψυχογιός : Προϋπολογισμός με το βλέμμα στους λίγους και ισχυρούς κι όχι στην κοινωνική πλειοψηφία που φτωχοποιεί περισσότερο

Share

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση συζήτησης του Προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο βουλευτής τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός δεν είναι μόνο αριθμοί, έχει άμεση επίδραση στις ανθρώπινες ζωές και την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε σχέση με την επιχειρηματολογία των βουλευτών της πλειοψηφίας περί επενδυτικής βαθμίδας, ήρθε μετά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το δρόμο μέσα από τη ρύθμιση του χρέους, μέσα από τα γεμάτα ταμεία, με την κοινωνία όρθια.Αλλά η ΝΔ επιλέγει να κάνει ρεκόρ με τον προϋπολογισμό αυτόν27ετίας στους φόρους μέχρι το 29% του ΑΕΠ και μαζίκαι με τις εισφορές, 43% του ΑΕΠ το 2022. Αλλά και οι έμμεσοι φόροι, οι πιο άδικοι φόροι, είναι το 65% του μείγματος έμμεσων και άμεσων φόρων. Επί Νέας Δημοκρατίας από το 2021 έχουν αυξηθεί τα κέρδη από τον ΦΠΑ στο 40%, 7 δισεκατομμύρια. «Είναι αυτά από τα οποία δίνετε κάποια ψίχουλα στους πολίτες που τα έχουν πληρώσει και κομπάζετε ότι κάνετε κοινωνική πολιτική», τόνισε.

Πρόσθεσε πως η μεσαία τάξη δέχεται οριζόντια και άδικη φορολόγηση μέσω του νέου φορολογικού, που ευνοεί τη φοροδιαφυγή και αποτελεί μέτρο συμπίεσης μισθών, αλλά δείχνει και μια ξεκάθαρη εύνοια στους λίγους και ισχυρούς μεγάλους ομίλους. Ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, και επιπλέον τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν 75.000 πλειστηριασμοί και αναμένονται ακόμα 250.000 έως το 2026. Οι δανειολήπτες δεν έχουν απολύτως καμία προστασία, ούτε δικαστική αλλά επί της ουσίας ούτε εξωδικαστική, διότι όλα έχουν έρθει στα μέτρα των funds και των servicers. Οι τράπεζες, οι εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια παρουσίασαν τεράστια υπερκέρδη.

Ο κος Ψυχογιός επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα νοικοκυριών και μικρομεσαίων, στην κρίση ακρίβειας και χρέους, στη στεγαστική και κλιματική κρίση, στην αισχροκέρδεια, πολλαπλασιάζει την τιμή από το χωράφι στο ράφι και είναι σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Παραγωγών που και στην Κορινθία δυσκολεύονται πάρα πολύ να καλύψουν το τεράστιο κόστος παραγωγής αφού δεν εφαρμόσατε προτάσεις όπως ο ΕΦΚ στην αντλία, που ζητήσαμε να μηδενιστεί για τους αγρότες.Επιπλέον, τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για τους αγρότες υπερκαλύπτονται από την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στις υποδομές οι οποίες δυστυχώς δεν υλοποιούνται, μεγάλα φράγματα, όπως το Φράγμα του Ασωπού και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις,που είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχουν βαλτώσει.

Αναφορικά με την κατάσταση των εργαζομένων είπε πως είναι πολλοί εκείνοι που αναγκάζονται σε ευέλικτη απασχόληση ενώ αυξήθηκαν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα μέσα στο 2023. Η αύξηση των μισθών του 6,5% στην ουσία δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες διότι η μεταβολή του πληθωρισμού σε διατροφή και διαρκή αγαθά ξεπερνά το 9,1%. Οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν ήδη συντελεστεί εδώ και τρία χρόνια, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο βουλευτής θύμισε πως όταν έδινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κοινωνικό μέρισμα πάνω από 800 εκ. Ευρώ ή την 13η σύνταξη, μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, η ΝΔ έκανε λόγο για «ψίχουλα»και σήμερα πανηγυρίζει για 300 εκατομμύρια που δίνει αντί να απολογείται.

Πρέπει να μπορεί κάποιος με ασφάλεια να μπει στο τρένο, που δεν ενισχύετε τις δαπάνες γι’ αυτό, να μπορεί να πάει στο γήπεδο σαν θεατής ή εργαζόμενος, να μπορεί μια γυναίκα να καταγγείλει τη βία που υφίσταται και να προστατεύεται πραγματικά και αποτελεσματικά. Να μην περπατάς μέρα μεσημέρι και να έχουμε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με σφαίρες από εδώ και από εκεί. Σίγουρα απαιτείται η μείωση της εγκληματικότητας, που όμως με υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα στην επαρχία, δυστυχώς, ο κόσμος βλέπει ότι ακόμα και η περιουσία του η ίδια κινδυνεύει.

Ο κος Ψυχογιός έκανε αναφορά στο κράτος δικαίου είπε ότι δεν μπορεί σε μια πολιτεία η οποία λέγεται δημοκρατική, σύγχρονη, αυτό να μην τηρείται, καθώς, εκτός των άλλων, είναι βασικός παράγοντας για μια κοινωνία συνοχής και την ευημερία των πολιτών. Και δυστυχώς προκύπτει ότι δεν το τηρείτε και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση στα κέντρα κράτησης και στις φυλακές, και στις εκθέσεις τουΕθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας και μεγάλων Οργανώσεων του πεδίου για τα pushbacks. «Η φύλαξη των συνόρων προφανώς και πρέπει να γίνεται , αλλά φτάνει πάντα μέχρι την απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, που είναι πυλώνες και «όπλο» για τη χώρα», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής είπε: «Για όλους τους παραπάνω οικονομικούς, κοινωνικούς, ιδεολογικούς -θα πω- λόγους θεωρούμε ότι αυτός ο Προϋπολογισμός: Βαθαίνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνει σταθερά αναδιανομή πλούτου προς τους λίγους και ισχυρούς που στηρίζετε και σας στηρίζουν. Δεν προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία στις συνθήκες ακρίβειας. Ίσα ίσα τηνφτωχοποιεί στερώντας, μάλιστα, βασικά κοινωνικά αγαθά, τα οποία εμείς είχαμε προτείνει στην αναθεωρητική Βουλή του 2019, να μπουν στο Σύνταγμα και να κατοχυρωθούν ως υποχρέωση της Πολιτείας, όπως ρεύμα, νερό, θέρμανση κι εσείς καταψηφίσατε! Απέναντι σε αυτό πρέπει να αντιτάξουμε μια στρατηγική με ένα εντελώς αντίρροπο μείγμα πολιτικής, με συγκεκριμένες ριζοσπαστικές αλλά και εφαρμόσιμες προτάσεις, όπως έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά δείξαμε και σημαντικά δείγματα γραφής ως κυβέρνηση μέσα από μεγάλες μάχες που δόθηκαν τότε. Προτάσεις και παρεμβάσεις που μπορούν στην πράξη να βελτιώσουν την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών και να δείξουν αυτό που ακράδαντα πιστεύουμε, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, υπάρχει άλλος δρόμος και πρέπει μέσα κι έξω από τη Βουλή και κάνοντας και τις όποιες δυνατές συμμαχίες, να το υπηρετήσουμε με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του βουλευτή στο σύνδεσμο: https://youtu.be/fI_Qrctq1m0

Γιώργος Ψυχογιός

Βουλευτής  Κορινθίας – αν. τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου

Site: https://www.giorgospsychogios.gr/