LOADING

Type to search

Γ. Ψυχογιός: Φέρνουμε στη Βουλή για άλλη μια φορά το επείγον ζήτημα της διάβρωσης των ακτών και ζητάμε άμεσες παρεμβάσεις

Κορινθία Οικονομία Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Φέρνουμε στη Βουλή για άλλη μια φορά το επείγον ζήτημα της διάβρωσης των ακτών και ζητάμε άμεσες παρεμβάσεις

Share

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, κατέθεσε Ερώτηση προς τους ΥπουργούςΥποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της διάβρωσης από κυματισμό στις περιοχές Αριστοναυτών Ξυλοκάστρου, Καμαρίου και συνολικά στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ψυχογιός σημειώνει ότι το φαινόμενο της διάβρωσης εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, τις περιουσίες, αλλά και τις δημόσιες υποδομές με την τοπική κοινωνία νααντιμετωπίζει τεράστιο θέμα.

Ως εκ τούτου, τονίζει ότι χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις και ενέργειες από την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές στο πολύ σοβαρό και επείγον αυτό ζήτημα.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητά άμεσες παρεμβάσεις θέτοντας στους αρμόδιους Υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες κι επείγουσες παρεμβάσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης στην περιοχή Αριστοναυτών Ξυλοκάστρου και τις άλλες περιοχές του οικείου Δήμου που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο?

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του έργου «Μελέτη Αντιμετώπισης των Φαινομένων Διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου» που έχει ολοκληρωθεί από το 2019, καθώς και η επικαιροποίησή του με τις περιοχές που πλήττονται στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και συνολικά στο Ν. Κορινθίας?

Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα της Ερώτησης όπως κατατέθηκε:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα, 14/11/ 2023

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση της διάβρωσης από κυματισμό στις περιοχές Αριστοναυτών Ξυλοκάστρου, Καμαρίου και συνολικά στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Ένα χρόνο μετά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μας για τη διάβρωση των ακτών κατά μήκος της ακτογραμμής του Κορινθιακού Κόλπου, επανερχόμαστε με αφορμή την επιστολή που σας έχει κοινοποιηθεί από θιγόμενους κατοίκους της περιοχής Αριστοναυτών Ξυλοκάστρου, αλλά και τις πρόσφατες καταστροφές στο Καμάρι Κορινθίας, καθώς και συνολικά στα παραλιακά χωριά του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Στην σχετική Ερώτησή μας, αναφερόμασταν στη «Μελέτη Αντιμετώπισης των Φαινομένων Διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ύψους 5.5 εκ. Ευρώ που δημοπρατήθηκε το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2019 περιλαμβάνοντας τους Δήμους από τον Ισθμό ως το Ρίο-Αντίρριο για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η υλοποίησή της δεν έχει προχωρήσει, ούτε συμπληρωθεί και επικαιροποιηθεί επαρκώς, ώστε να περιλαμβάνονται και άλλες περιοχές, που έχουν υποστεί πολύ σοβαρή διάβρωση.

Δυστυχώς, όσον αφορά στην περιοχή των Αριστοναυτών το πρόβλημα επιδεινώνεται με την διάβρωση να έχει φτάσει σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από τη Μαρίνα Ξυλοκάστρου, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στην από 12/11/2023 επιστολή τους και καταστρέφει ήδη υποδομές και κατοικίες εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης. Ένα ζήτημα που επίσης είχαμε φέρει στη Βουλή με Αναφορά προς το Υπουργείο σας, με αφορμή αντίστοιχη επιστολή των κατοίκων, ζητώντας άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις που ουδέποτε έγιναν.

Η υπόθεση, σύμφωνα με τα όσα τεκμηριωμένα επικαλούνται οι κάτοικοι, έχει μείνει στις υποσχέσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πως η περιοχή Αριστοναυτών βρίσκεται σε νέα Μελέτη (αρ. πρωτ. 352824/10.11.2022 Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών-Δ20), και ουδεμία ενέργεια έχει γίνει μέχρι και σήμερα παρά την σπουδαιότητα και το επείγον της κατάστασης.

Την ίδια στιγμή, ιδιοκτησίες του Ελληνικού Δημοσίου, όπως η οικία Παναγή Τσαλδάρη, επαγγελματικοί χώροι εστίασης, κατοικίες και ιδιοκτησίες στο Καμάρι καταστρέφονται από την διάβρωση, ενώ στη Λυκοποριά και άλλα παραλιακά χωριά το οδικό δίκτυο της Π.Ε.Ο. ξηλώνεται θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια οδηγών, κατοίκων και επισκεπτών, παρά τις αποσπασματικές παρεμβάσεις που έγιναν σε επιμέρους σημεία το προηγούμενο διάστημα.

Και όλη αυτή η επικίνδυνη αδράνεια και αμέλεια από τις αρχές σε έναν Δήμο, που εδώ και έξι μήνες έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ακριβώς του πολύ σοβαρού προβλήματος της διάβρωσης, προκειμένου να γίνουν έργα και παρεμβάσεις προστασίας.

 

Επειδή, το φαινόμενο της διάβρωσης εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, τις περιουσίες, αλλά και τις δημόσιες υποδομές,

Επειδή, η τοπική κοινωνία στην περιοχή Αριστοναυτών Ξυλοκάστρου που αντιμετωπίζει τεράστιο θέμα, αλλά και σε όλα σχεδόν τα παραλιακά χωριά του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης από το Μελίσσι μέχρι το Δερβένι χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις και ενέργειες από την Πολιτεία στο πολύ σοβαρό και επείγον αυτό ζήτημα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες κι επείγουσες παρεμβάσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης στην περιοχή Αριστοναυτών Ξυλοκάστρου και τις άλλες περιοχές του Δήμου που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο?

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του έργου «Μελέτη Αντιμετώπισης των Φαινομένων Διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που έχει ολοκληρωθεί από το 2019, καθώς και η επικαιροποίησή του με τις περιοχές που πλήττονται για τον Δήμο Ξευλοκάστρου-Ευρωστίνης και συνολικά για το Νομό Κορινθίας?

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Ψυχογιός