LOADING

Type to search

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στη σύνοδο των ΦοΔΣΑ στην Καλαμάτα, “παραμένει μείζον στη χώρα μας το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων”

Επικαιρότητα Οικονομία Πελοπόννησος

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στη σύνοδο των ΦοΔΣΑ στην Καλαμάτα, “παραμένει μείζον στη χώρα μας το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων”

Share

Εγκαίνια από τον πρωθυπουργό της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας, προγραμματίζονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας, το πρωί σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στην Καλαμάτα, την έναρξη των διήμερων εργασιών της 15ης Πανελλήνιας Συνόδου ΦοΔΣΑ -με θέμα “Διαχείριση απορριμμάτων – Ζητήματα προσαρμογής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο”-, που διοργανώνουν το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δίκτυο ΦοΔΣΑ) και ο ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ευχή “να οδηγήσουν σε συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων που εξακολουθούμε να έχουμε ως χώρα” οι εργασίες της συνόδου -η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), με την παράλληλη συνδρομή από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Καλαμάτας.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Π. Νίκας δήλωσε:

“Χαίρομαι που επί των ημερών μου ως περιφερειάρχης, έλαβε τέλος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Την ερχόμενη εβδομάδα δε, είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια, από τον πρωθυπουργό, της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας -ενώ ήδη στο πλαίσιο της σχετικής ΣΔΙΤ λειτουργούν και οι άλλες δύο προβλεπόμενες ανάλογες μονάδες, της Μεσσηνίας στην Καλλιρρόη και της Λακωνίας στην Σκάλα”.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτά τα τελευταία 4 χρόνια, “τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα”, καθώς υπήρξαν “πολλές αντιδράσεις και αναθέματα προς τους αυτοδιοικητικούς αιρετούς -είτε δημάρχους, είτε περιφερειάρχες”, για να υπογραμμίσει παράλληλα:

“Δεν υποστηρίζω ότι το έργο αυτό έγινε αποκλειστικά από την περιφερειακή μας Αρχή, καθώς και η προηγούμενη αγωνιζόταν, σχεδόν επί μία 10ετία, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα -όχι με ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή από την πολιτεία”, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ο Π. Νίκας, ο οποίος σημείωσε στη συνέχεια:

“Ωστόσο, ακόμα και με το έργο να λειτουργεί, τα προβλήματα εξακολουθούν, καθώς παρά τις προσπάθειες του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου υπήρχαν -και υπάρχουν- δήμοι που δεν καταβάλουν το οφειλόμενο αντίτιμο προς την διαχειρίστρια εταιρεία”, παρατηρώντας πάντως ο περιφερειάρχης ότι “σε σημαντικό βαθμό, τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί -και με κυβερνητικές παρεμβάσεις. Απομένουν, όμως, πολλές δεκάδες ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ, από τις προηγούμενες δεκαετίες, τους οποίους οφείλουμε να αποκαταστήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Ακόμα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην πολύ καλή η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΦοΔΣΑ, τονίζοντας ότι “είναι κρίσιμο θέμα η καλή συνεργασία μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, καθώς αυτή μπορεί να λύσει πολλά και σοβαρά ζητήματα”, ζήτησε να εξεταστεί κατά την διάρκεια της συνόδου η θεσμική δυνατότητα να εκπροσωπείται σε κάθε ΦοΔΣΑ και η τοπική Περιφέρεια, ενώ επισήμανε ότι “επιβάλλεται η πολιτεία να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τα θέματα των αρμοδιοτήτων”.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Πάρι Κουκουλόπουλο, πρώην δήμαρχο Κοζάνης -και κυβερνητικό στέλεχος, στην συνέχεια-, στον οποίον απέδωσε τα εύσημα του “πρωτοπόρου αυτοδιοικητικού παράγοντα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων”.

Παρατήρησε, ωστόσο, ο Π. Νίκας, ότι για την μη επίλυση στη χώρα μας -μετά από δεκαετίες ενασχόλησης- του μείζονος, όπως το χαρακτήρισε, προβλήματος της διαχείρισής τους, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες:

“Είναι καθοριστικές οι ευθύνες της πολιτείας, πρώτ’ απ’ όλα, κι ακόμα των διάφορων κομμάτων που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την πατρίδα μας. Καθοριστικές οι ευθύνες, καθώς δεν υπήρξε το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και βεβαίως υπάρχουν ευθύνες και στην αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας έκανε αναφορά σε άσχημες εμπειρίες από την θητεία του ως δήμαρχος Καλαμάτας, ως προς το θέμα της διαχείρισης, “με τα σκουπίδια να πλημμυρίζουν την πόλη ενώ τόσο η πολιτεία όσο και η περιφέρεια δεν ανταποκρίνονταν -για λόγους κομματικούς”, όπως είπε.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως “αποτελεί, δυστυχώς, πραγματικότητα ότι ο εκάστοτε δήμαρχος και περιφερειάρχης έχουν ρόλο ως οι “αυτοφωράκηδες” σε κάθε κρίση που εκδηλώνεται, οικολογική, φυσική καταστροφή κ.α.”. Για να παρατηρήσει, καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου:

“Ως αυτοδιοικητικοί που εκπροσωπούμε τις τοπικές κοινωνίες και τα συμφέροντά τους, θα πρέπει να έχουμε την δύναμη να λέμε κάποιες φορές και ‘όχι’ στην κάθε κυβέρνηση, καθώς ενίοτε οι κυβερνητικές επιδιώξεις δεν ταυτίζονται με τις τοπικές -και αυτή η έκφραση εκ μέρους μας δεν μας μετατρέπει σε ‘αντάρτες’ βεβαίως”.

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Το πρόγραμμα της διήμερης συνόδου περιλαμβάνει -σήμερα Πέμπτη 2 και αύριο Παρασκευή 3 Νοεμβρίου- συνολικά 21 εισηγήσεις για θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην διαχείριση απορριμμάτων (προοπτικές, προκλήσεις και στόχοι για το 2030), στην ανακύκλωση, στην αρμοδιότητα της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην κυκλική οικονομία στην Ελλάδα, στην προσαρμογή των ΠΕΣΔΑ στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και σε άλλα κίνητρα για τους ΦοΔΣΑ και τους δήμους για αύξηση της ανακύκλωσης κ.λπ.