LOADING

Type to search

Δημήτρης Πτωχός: ” Να φέρουμε την Πελοπόννησο εκεί που ανήκει “

Πελοπόννησος Πολιτική

Δημήτρης Πτωχός: ” Να φέρουμε την Πελοπόννησο εκεί που ανήκει “

Share

«Να φέρουμε την Πελοπόννησο εκεί που ανήκει: στην πρωτοπορία της μεγάλης προσπάθειας να φτιάξουμε ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, μα πάνω απ’ όλα φιλικό στον πολίτη» ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού το βράδυ της Δευτέρας στο Ναύπλιο. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από πολίτες της Πελοποννήσου Βουλευτικό με θέμα «Ο Μετασχηματισμός της Αυτοδιοίκησης, ο πολίτης στο επίκεντρο» και τη συμμετοχή της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, ο Δημήτρης Πτωχός παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης «Η Πελοπόννησος Μπροστά» σχετικά με τον ρόλο των περιφερειών στην καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στον προ διετίας εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι «το 2028 θα γιορτάζουμε, εδώ στο Ναύπλιο, τα 200 χρόνια του Ελληνικού Κράτους». Χαρακτήρισε το 2028 ορόσημο τόσο για τις κεντρικές διοικητικές δομές του κράτους, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση, καθώς «θα είναι η ώρα ενός ιστορικού απολογισμού, απέναντι στους πατέρες του κράτους μας και απέναντι στους εαυτούς μας. Θα είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε αν ανταποκριθήκαμε στο ιστορικό μας χρέος, να κάνουμε το Κράτος μας να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών του και στις προκλήσεις και τις δυνατότητες των καιρών μας».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Πτωχός στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη ψηφιακή πρόοδο που κατέγραψε η χώρα την προηγούμενη τετραετία. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε την κρίση της πανδημίας μια περίσταση ώθησης των υπηρεσιών του Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή. Η επανάσταση του gov.gr ήταν ίσως μια από τις πιο σημαντικές τομές της περιόδου 2019-2023», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα, ο πολίτης μπορεί να κάνει έναν μεγάλο αριθμό συναλλαγών με το Δημόσιο από την οθόνη του κινητού και του υπολογιστή του».

Ωστόσο, ο Δημήτρης Πτωχός επισήμανε ότι για όσους κατοικούν έξω από την Αθήνα, «η Αυτοδιοίκηση είναι και θα παραμείνει ο πρώτος, ο άμεσος κρατικός θεσμός, με τον οποίον έρχονται σε επαφή, με τον οποίον συναλλάσσονται». Γι’ αυτό και, όπως ανέλυσε, η παράταξή του έχει σχέδιο για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την ένταξή τους στο gov.gr μέχρι το 2028. Όπως εξήγησε, «αν ο στόχος είναι να αισθανθεί ο πολίτης ότι το κράτος είναι δίπλα του, φτάνει το ίδιο πρώτο σ’ αυτόν όπου χρειάζεται, θα μπορούμε να κερδίσουμε τον στόχο μόνο αν η Αυτοδιοίκηση είναι στην πρωτοπορία».

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι, μόλις ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση, «θα καταργήσουμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη, που έχουν μόνη νομική δικαιολόγηση την δαπάνη για την φυσική εξυπηρέτηση διοικητικών λειτουργιών». Διευκρίνισε πως «έχω εργαστεί προσωπικά για την ψηφιοποίηση στην χώρα μας, γνωρίζω πως να το κάνω και δεσμεύομαι ότι θα το κάνω στην Περιφέρειά μας».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες της αμεσότητας και της λογοδοσίας που πρέπει να διαπνέουν τη Διοίκηση και μετά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Όπως ανέφερε, «θα αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές δυνατότητες για να εγκαθιδρύσουμε μια νέα σχέση μεταξύ Διοίκησης και Πολίτη, μια σχέση λειτουργική, αδιαμεσολάβητη, αλλά και ισόρροπη, διαδραστική, αμφίδρομη». Συμπλήρωσε, δε, ότι «κάθε πολίτης που αισθάνεται ότι έχει κάτι να πει, κάτι για το οποίο να διαμαρτυρηθεί, αλλά και κάτι να προτείνει, θα πρέπει να έχει μια άμεση πρόσβαση να το κάνει».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε τη δημιουργία του ηλεκτρονικού κέντρου «Τα Παράπονά σας στον Περιφερειάρχη», αλλά και μιας πλατφόρμας ψηφιακής διαβούλευσης. Ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αντικαταστήσουμε το χαρτοβασίλειο με ένα ψηφιακό λαβύρινθο. Θα αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές δυνατότητες για να φέρουμε την Περιφέρεια πιο κοντά στον Πολίτη».

Ο Δημήτρης Πτωχός ανέλυσε τον κομβικό ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας. «Τις μηχανές τις θέλουμε όχι για να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, αλλά για να μεγαλώσουν τις δυνατότητές του» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, συμπληρώνοντας ότι «η μεγαλύτερη επένδυση της Περιφέρειας για τον εκσυγχρονισμό της είναι η εμπιστοσύνη και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της».

Τέλος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στους απόδημους Έλληνες, χαρακτηρίζοντας ως στοίχημα της θεσμικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας «να φέρει κοντά μας το άλλο μισό της Οικογένειάς μας. Τους συμπατριώτες μας που έφυγαν, αλλά η καρδιά τους και ο προορισμός τους έμειναν εδώ». Παρουσιάζοντας, δε, το σχέδιό του για δημιουργία Γραφείου Διασύνδεσης και Υποστήριξης Αποδήμων, έθεσε ως στόχο «να κάνουμε τους δρόμους που χωρίστηκαν στο παρελθόν να ξανασυναντηθούν στο μέλλον. Θα κάνουμε την Πελοπόννησο τον τόπο όπου θα μπορούν να συναντιούνται οι αναμνήσεις με τα σχέδια και με το μέλλον».

Αφού ευχήθηκε στη Νίκη Κεραμέως καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα, ο Δημήτρης Πτωχός έκλεισε την ομιλία του, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου «να ενώσουμε τα χέρια μας και στηριγμένοι πάνω σε όσα πολλά βήματα έχουν γίνει μέχρι τα τώρα, να κάνουμε την Πελοπόννησο του 2028 μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια πρότυπο σε όλα».

 

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, στην εκδήλωση τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού της αυτοδιοίκησης σε μια κρίσιμη για την χώρα συγκυρία τονίζοντας ότι «είμαστε λιγότερο από δυο εβδομάδες πριν από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Δεύτερον γιατί είμαστε μέσω πολλών αλλαγών. Αλλαγών της διοίκησης εν ευρεία εννοία αλλαγές που αφορούν την οριζοντίως την Δημόσια Διοίκηση και αλλαγές που αφορούν συγκεκριμένα την τοπική αυτοδιοίκηση και του Α’ και του Β’ βαθμού».