LOADING

Type to search

Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στην ΕΡΤ1

Πελοπόννησος Πολιτική

Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στην ΕΡΤ1

Share

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίτζοέδωσε συνέντευξη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του, στην σχέση του με την κεντρική διοίκηση και στο όραμα του για την Πελοπόννησο δήλωσε:

«Είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου διότι  πιστεύω ότι η Πελοπόννησος πρέπει να κάνει ένα άλμα μπροστά και είμαι απολύτως βέβαιος ότι προς αυτή την κατεύθυνση μπορώ να συμβάλω σημαντικά και πολύ ουσιαστικά. Όσοι ζούμε στην Πελοπόννησο ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές δημιουργικές δυνάμεις που δεν έχουν κινητοποιηθεί και νομίζω ότι μπορώ να συμβάλω σε αυτό ώστε να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά. Δεν έχω αυτοδιοικητική εμπειρία αλλά έχω έντονη πολιτική εμπειρία. Συμμετείχα σε προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, από εκεί αποκόμισα παρά πολύ μεγάλη εμπειρία και παρά πολλές γνώσεις τις οποίες μπορώ να αξιοποιήσω προς όφελος της Πελοποννήσου και αυτό θα κάνω».

Ο Δημήτρης Πτωχός ερωτηθείς σχετικά με την εύρεση πόρων για τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν στην περιφέρεια του ανέφερε:

«Όλες οι περιφέρειες και πολύ περισσότερο η περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία τα όποια μπορούν να αξιοποιηθούν με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο…Το ζητούμενο είναι να φέρεις προστιθέμενη αξία με συνέργειες, με αναμόχλευση και πολλά αλλά πράγματα και νομίζω ότι αυτή είναι μια γνώση η όποια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν θα μπει σε μια σύγκρουση με τους φορείς που αντιδρούν για τα μεγάλα έργα πνοής όπως την ανακύκλωση σκουπιδιών αλλά και για τις ανανεώσιμες πήγες ενεργείας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός δήλωσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυγά. Τα προβλήματα αυτά πράγματι υπάρχουν, τα έχουμε δει και στο παρελθόν είμαστε όμως διατεθειμένοι να σπάσουμε αυγά. Είναι προβλήματα τα όποια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Σε όλα τα θέματα, όπως ανακύκλωση σκουπιδιών, ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, ανακύκλωση και αξιοποίηση και άλλων φυσικών πόρων, όπως το νερό, το όποιο είναι ένα τεράστιο πρόβλημα τουλάχιστον στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Όποτε πρέπει να βρεθούν καινοτόμες λύσεις, αρκετή φαντασία και σίγουρα πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας με όλους τοπικούς φορείς».

Για τα προβλήματα της περιφέρειας όσον αφορά το νερό καθώς και για τις λύσεις για να μπορούν να δοθούν ο Δημήτρης Πτωχός επισήμανε:

«Νομίζω ότι το νερό και γενικότερα η διαχείριση φυσικών πόρων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στα επόμενα χρόνια. Αυτό που μπορούμε να πούμε για την περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ότι στο πρόγραμμα μας θα προσπαθήσουμε να μην χαθεί ούτε μια σταγόνα από το βρόχινο νερό στα επόμενα 5  χρόνια. Τα προβλήματα είναι παρά πολύ μεγάλα, ο φυσικός αυτός πόρος είναι πολύ σημαντικός τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τον τουρισμό. Υπάρχουν αρκετά έργα τα όποια έχουν ξεκινήσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται για να επιταχύνουμε την ολοκλήρωση τους και να δώσουμε αυτή τη λύση. Αξιοποιώντας τεχνολογία η οποία πλέον υπάρχει θα μπορούσαν οι βιολογικοί καθαρισμοί και μάλιστα οι τριτοβάθμιοι να αποτελέσουν μέρος της λύσης για το νερό κάνοντας ανακύκλωση αυτού του φυσικού πόρου. Πάντως είναι προβλήματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα».

Την σημασία του πολιτισμού για όλη την περιοχή τόνισε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης :

«Ο πολιτισμός είναι βασικός τομέας και βασικός άξονας του προγράμματός μας πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία πάρα πολύ παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτό το ταξίδι αυτή την πορεία στην ιστορία συνδέοντας όλους αυτούς τους προορισμούς και παράλληλα συνδέοντας τον με τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και αναδεικνύοντας όλα αυτά τα στοιχεία».

Στην ερώτηση για το πώς αποτιμά τη θητεία της απερχόμενης ηγεσίας της Περιφέρειας, ο Δημήτρης Πτωχός δήλωσε:

«Νομίζω ότι όλες οι θητείες έχουν θετικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε σίγουρα όμως δεν αξιοποιήθηκαν στο σύνολο…»

Τέλος αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού  λέγοντας:

«Πρώτα από όλα να πούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι είναι πραγματικά τραγικό. Πονάμε όλοι με τις πυρκαγιές…Αυτό που θα έχουμε σαν σχέδιο είναι να ενισχύσουμε όλες τις υλικοτεχνικές υποδομές που είναι αρμοδιότητα δική μας και  θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε καλύτερα όλες τις προληπτικές ενέργειες: καθαρισμούς, δεξαμενές, οτιδήποτε χρειάζεται όπως επίσης και να ενισχύσουμε και σύγχρονα μέσα εναέρια μέσα πρόληψη, προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κεντρικό συντονιστικό όργανο της πολιτικής προστασίας».