LOADING

Type to search

ΠροχωρΑμΕΑνθρώπινα

Κορινθία Πολιτική

ΠροχωρΑμΕΑνθρώπινα

Share


 

Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες είναι εκείνα «τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια δύνανται να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους» (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών). Στην Ελλάδα τα ΑμΕΑ αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού. Και συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο «κοντά είμαστε» στο να συμπεριληφθούμε κι εμείς σε αυτό το ποσοστό. Ένα επιπλέον χρωμόσωμα, ένανοθευμένο ποτό, ένας λάθος χειρισμός κοπτικής μηχανής, ένα οδηγικό λάθος ή μία πτώση ακόμη και από καρέκλα είναι αρκετά για να αλλάξουν τη ζωή μας για πάντα.

Χρέος κάθε κοινωνίας που θέλει να θεωρείται πολιτισμένη είναι η συμπερίληψη αυτών των ατόμων σε όλες τις δράσεις της και η προσφορά ίσων ευκαιριών συμμετοχής. Και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο αυτονόητο, όσο θεωρείται. Μία περιήγηση στις καφετέριες της πόλης μας αρκεί για να πειστεί ο οποιοσδήποτε. Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι εκείνες που προσφέρουν πρόσβαση στα ΑμΕΑ. Ο Δήμος που οραματίζομαι, και για τον οποίο έχω αποφασίσει να αγωνιστώ, πρέπει να θέσει μερικές πολύ αυστηρές προτεραιότητες για τα άτομα αυτά.

Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό, τις θέσεις parking. Υπάρχουν θέσεις parking, σε σωστά σημεία (όχι ανηφορικά, ήσυχα μέρη), αλλά σίγουρα χρειάζονται κι άλλες. Και φυσικά πλήρης αστυνόμευση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα «μαγκιάς» όπου άτομα απολύτως «υγιή» παρκάρουν σε θέσεις ΑμΕΑ, αφού «τόσες θέσεις έχει», με αυστηρότατες ποινές.

Στη συνέχεια, επιβάλλεται να έχουμε δημόσιες τουαλέτες για ΑμΕΑ σε όλες τις περιοχές όπου συρρέει πλήθος ανθρώπων (Άγιος Νικόλαος, πεζόδρομος, Καλάμια, μουσεία κ.λπ.).

Χρειάζονται περισσότερες και σωστές ράμπες ΑμΕΑ σε όλες τις παραλίες του Δήμου μας. Επίσης, χρειάζονται ευρύχωρα αποδυτήρια, όπου θα μπορεί να αλλάξει ένα Άτομο με Ειδικές Ανάγκες με αμαξίδιο.

Άμεση επισκευή όλων των ραμπών ΑμΕΑ απ’ άκρη σε άκρη του Δήμου Κορινθίων, καθώς και απομάκρυνση οποιουδήποτε εμποδίου βρίσκεται πάνω σε ράμπες ή διαδρόμους τυφλών. Κάτι το οποίο μπορεί να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε έχει έστω κι ένα μωρό που κινείται με καροτσάκι. Προσωπικά, θα διεκδικήσω θέσπιση «ημέρας με αμαξίδιο», κατά την οποία όλοι οι αιρετοί θα υποχρεούνται να περιδιαβαίνουν την πόλη σε αναπηρικό αμαξίδιο για να βιώσουν και οι ίδιοι την καθημερινή εμπειρία των ΑμΕΑ.

Τα φανάρια του Δήμου να αντικατασταθούν άμεσα από φανάρια προσαρμοσμένα στα ΑμΕΑ. Πρόκειται για ειδικά φανάρια με ήχο τα οποία επιτρέπουν στα άτομα με προβλήματα όρασης να αντιλαμβάνονται πότε άναψε το φανάρι και πόσος χρόνος απομένει. Κατασκευή ραμπών σε αμφότερες τις πλευρές του φαναριού.

Επιπλέον, στοχεύω στη δημιουργία χώρων για δημόσια ψυχαγωγία των ΑμΕΑ.  Μέρη όπου θα μπορούν να μάθουν μουσική, θέατρο, ζωγραφική ή όποια άλλη τέχνη. Ακόμη και αθλητικές εγκαταστάσεις όπου θα μπορούν να προπονούνται και αθλητές παραολυμπιακώναθλημάτων. Μόνο μέσω των Τεχνών και του Αθλητισμού θα καταφέρουμε να βγάλουμε τα ΑμΕΑεκτός σπιτιού και θα τους δείξουμε ότι δεν πρέπει να κρύβονται.

Τέλος, επιδίωξή μου είναι η τοποθέτηση επιγραφών σε κώδικα braille σε όλα τα αξιοθέατα και τα μνημεία της Κορίνθου. Σε κάθε άγαλμα, σε κάθε μνημείο, ακόμη και μπροστά από την επιγραφή I LOVE CORINTH στα Καλάμια, όπου μπορούμε ακόμη και να τοποθετήσουμε επιγραφή που θα περιγράφει το μοναδικό ηλιοβασίλεμα που εμείς έχουμε την πολυτέλεια να θαυμάζουμε καθημερινά. Γιατί, δυστυχώς, κάποια πράγματα που θεωρούμε όλοι μας δεδομένα, για κάποιους άλλους είναι ζητούμενα.

Αυτόν τον Δήμο οραματίζομαι και γι’ αυτόν ζητώ την ψήφο σας να αγωνιστώ!

Κωνσταντίνος Δουβής

Οικονομολόγος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

με τον συνδυασμό ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

του Δημάρχου κ. Βασίλη Νανόπουλου