LOADING

Type to search

«Ο ΕΛΓΑ κατηγορήθηκε για την απουσία του από εκδήλωση, στην οποία δεν προσκλήθηκε»

Κορινθία Πολιτική

«Ο ΕΛΓΑ κατηγορήθηκε για την απουσία του από εκδήλωση, στην οποία δεν προσκλήθηκε»

Share


Α
γροτικοί σύλλογοι του νομού εξέδωσαν ανακοίνωση,με την οποία εξέφρασαν τον θυμό και την αγανάκτησή τους για την αισθητή απουσία, μεταξύ άλλων, και του ΕΛΓΑ από την συνάντηση που διοργάνωσαν την Παρασκευή, 11 Αυγούστου, στο Επιμελητήριο τηςΚορίνθου. Η επιθετική ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις αυτοδιοικητικών φορέων, κατά το μέρος που αφορούνστον ΕΛΓΑ και μάλλον εμένα ως Αντιπρόεδρό του και συνάμα Κορίνθιο, είναι εντελώς άδικες, καθώς ουδείς εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης απηύθυνε σε εμένα, τον Πρόεδρο του Οργανισμού ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του ΕΛΓΑ σχετική πρόσκληση, καίτοιτέτοιες προσκλήσεις απεστάλησαν προς άλλους θεσμικούς φορείς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για τη συνάντηση της Παρασκευής ενημερώθηκα εντελώς τυχαία και καθυστερημένα από φίλο που επικοινώνησε μαζί μου για άσχετο ζήτημα και παρεμπιπτόντως με ρώτησε αν θα παραβρεθώ στην εν λόγω συνάντηση, για την οποία, φυσικά, δεν είχα την παραμικρή ιδέα. Μου προώθησε, μάλιστα, δημοσίευμα σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο, σύμφωνα με το οποίο ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ φερόταν ως επίσημα προσκεκλημένος στην εν λόγω συνάντηση. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση της Παρασκευής και υπολαμβάνοντας ότι όντως έχει απευθυνθεί πρόσκληση στον ΕΛΓΑ, ενημέρωσα έναν εκ των συνδιοργανωτών ότι αδυνατώ να παραστώ, τού ζήτησα δε να μεταφέρει σύντομο μήνυμά μου, το οποίο και έπραξε προς τουςλοιπούς διοργανωτές της συνάντησης, μετά όμως από την αποχώρηση της τηλεοπτικής κάμερας και των λοιπών προσελθόντων.

Εν τέλει και ενώ ήδη από το περασμένο Σάββατοανέμενα μια απάντηση για το πότε, ποιος και πώς απηύθυνε πρόσκληση στον ΕΛΓΑ για την εν λόγω συνάντηση, μόλις την 16η Αυγούστου, ενημερώθηκα απόσυνδιοργανωτή της συνάντησης ότι πρόσκληση προς τον ΕΛΓΑ απευθύνθηκε σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που καταργήθηκε πριν από τουλάχιστον ένα έτος, όπως υπηρεσιακώς ενημερώθηκα. Κοντολογίς, ο ΕΛΓΑ δέχθηκε επίθεση για την απουσία του από εκδήλωση, στην οποία δεν προσκλήθηκε.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω και προς άρση του κλίματος εγκατάλειψης του αγροτικού κόσμου της Κορινθίας που καλλιεργήθηκε με την επίμαχη ανακοίνωση αγροτικών συλλόγων του νομού και τις επικουρικές αυτής δημόσιεςδηλώσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων και ταυτόχροναυποψηφίων, απευθυνόμενος προς τους παραγωγούς τηςΚορινθίας, επί της ουσίας πια, επισημαίνω τα εξής, κατά την γνώμη μου σημαντικά, τα οποία τεκμηριώνουν την εν τοις πράγμασι ενεργό και έγκαιρη παρουσία του ΕΛΓΑ στον νομό, αναδεικνύοντας ως μάλλον παρορμητική και κατ’ αποτέλεσμα άδικη την εκφρασθείσα οργή των εκπροσώπων τους, όπως και των λοιπών που προέβησαν σε δημόσιες δηλώσεις:

1) Ήδη την Κυριακή, 30 Ιουλίου, μετέβην ως Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ στο κοινοτικό κατάστημα του Άσσου, όπου με αφορμή τα διαδοχικά κύματα καύσωνα συναντήθηκα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής και τη διοίκηση του οικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού. Το αίτημά τους για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημίας ικανοποιήθηκε,εκκρεμεί δε η άμεση έναρξη του εκτιμητικού έργου προς ικανοποίηση και του ετέρου αιτήματος που μου υπέβαλαν. Την ίδια ημέρα συναντήθηκα στην Στιμάγκα με τη Διοίκηση και μέλη του εκεί Αγροτικού Συλλόγου και ενημερώθηκα για την εξέλιξη των ζημιών στο πεδίο.

2) Ακολούθως, την 1η Αυγούστου επισκέφθηκα εκ νέου την πεδινή Βόχα, την Στιμάγκα και την ευρύτερηπεριοχή της Νεμέας με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ,αποτελούμενο από τον Προϊστάμενο του  Υποκαταστήματος του Οργανισμού στην Πάτρα, τον Τμηματάρχη και την Επόπτρια Κορινθίας, πουπραγματοποίησαν προεκτίμηση των επιπτώσεων του πρόσφατου καύσωνα στην παραγωγή των ανωτέρω περιοχών.

3) Βάσει της ανωτέρω προεκτίμησης το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ αποφάσισε να προσλάβει με fast track διαδικασία που έχει κινηθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί άμεσα, 15 επιπλέον γεωπόνους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την επίσπευση του εκτιμητικού έργου.

4) Ομοίως την προηγούμενη εβδομάδα, η Επόπτρια Κορινθίας, συνοδευόμενη από τον Προϊστάμενο τηςΔιεύθυνσης Ασφάλισης και Ενισχύσεων του ΕΛΓΑ, επισκέφθηκε τις ανωτέρω αλλά και έτερες περιοχές του νομού που επλήγησαν από τον καύσωνα, διενεργώνταςεπισημάνσεις.

Είναι παραπάνω από σαφές ότι ο ΕΛΓΑ, μέχρι στιγμής, έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει. Και έτσι θα συνεχίσει.

ΥΓ: Οι παραγωγοί του νομού, πληττόμενοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από ακραία καιρικά φαινόμενα,χρήζουν πανταχόθεν προστασίας. Την περίοδο αυτή καιαπό τον προεκλογικό οίστρο όσων τυχόν ρέπουν προςτον λαϊκισμό.

Γεώργιος Αν. Φερετζάνης

Αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ