LOADING

Type to search

Αποκαλύπτεται η πολιτεία και το θέατρο της Αρχαίας Σικυώνας

Κορινθία Πολιτική

Αποκαλύπτεται η πολιτεία και το θέατρο της Αρχαίας Σικυώνας

Share

Στην εκδήλωση του Κέντρου Μελετών Αρχαίας Σικυώναςοι επικεφαλής αρχαιολόγοι και οι επιστημονικοί συνεργάτες τους αποκάλυψαν την πορεία των ανασκαφών της πόλης και της πορείας αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου

Μια ιδιαίτερα σηµαντική εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αρχαία Σικυώνα την Πέµπτη 20 Ιουλίου 2023.Αφορούσε στην παρουσίαση των µελετώνσυντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των µνηµείωντης Αρχαίας Σικυώνας. Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Αρχαίας Σικυώνας του δήµου Σικυωνίων, ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Αρχαιολογίας του ΠανεπιστηµίουΘεσσαλίας, Γιάννης Λώλος, καθώς και η προϊσταµένητης Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, αρχαιολόγος, Γιώτα Κασίµη, αλλά και ένας σηµαντικός αριθµόςάλλων αρχαιολόγων και επιστηµόνων παρουσίασαν τις εξελίξεις στις ανασκαφές και στην αποκάλυψη τόσο της ελληνιστικής πόλης, όσο και του αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας.

Στην αρχή της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιάτου, Τάσος Λεονάρδου, ο δήµαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταµατόπουλοςαπεύθυνε σύντοµο χαιρετισµό και αναφέρθηκε στο έργο και στις προσπάθειες που γίνονται στην αρχαία Σικυώνατόσο για την ανάδειξη και µετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, όσο και για την ανάδειξη και επανάχρηση του αρχαίου θεάτρου.

«Το όραµά µας είναι να στραφούν τα φώτα του παγκόσµιου ενδιαφέροντος στη Σικυώνα, να µπει στον πολιτιστικό, οικουµενικό χάρτη», υπογράµµισε. Εξήγησε κατόπιν, ότι το brand name του δήµουΣικυωνίων είναι όλος αυτός ο αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος που φέρει και αυτός έπρεπε να αναδειχθεί. «Ξεκινήσαµε δειλά-δειλά», είπε «το 2013. Με αρωγό την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον κ. Λώλο. Χρηµατοδοτήσαµε το ανασκαφικό έργο και του αρχαίου θεάτρου και της αρχαίας αγοράς και φτάσαµεσήµερα να έχουµε όλα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήµατακαι την ανασκαφή του πρώτου διαζώµατος του αρχαίου θεάτρου. Χρηµατοδοτήσαµε σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισµούκαι την ωρίµανση των µελετών. Τις υποβάλλαµε στο Υπουργείο Πολιτισµού και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια σε ό,τι αφορά στο αρχαίο θέατρο, για την αναστύλωση του πρώτου διαζώµατος, µετά την έγκριση των µελετών από ΚΑΣ προχωρά η ένταξη στο  ΕΣΠΑ για χρηµατοδότηση. Σε ό,τι αφορά στις ανασκαφές στην ελληνιστική πόλη, ο Σπύρος Σταµατόπουλος επανέλαβε την δέσµευση του δήµουΣικυωνίων για την δηµιουργία ενός πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου. Όπως σηµείωσε αυτό το πάρκο «θα προσελκύσει τα φώτα του παγκόσµιου ενδιαφέροντος, γιατί θα δείξει πώς ήταν η ζωή στην ελληνιστική εποχή».

Ο Δήµαρχος Σικυωνίων δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας αλλά και τους αρχαιολόγους και άλλους επιστήµονες που εργάζονται στις ανασκαφές της Αρχαίας Σικυώνας. Επίσης, ευχαρίστησε το Κέντρο Μελετών Αρχαίας Σικυώναςκαθώς και τον Τάσο Λεονάρδο και την οικογένειά του για την παραχώρηση του ακινήτου που στεγάζει την επιστηµονική οµάδα των ανασκαφών.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επιστήµονες και αρχαιολόγοι οι οποίοι παρουσίασαν το έργο που συντελείται στην Αρχαία Σικυώνα. Ο κ. Λώλος, επικεφαλής της ανασκαφικής οµάδας, αφού έκανε ένα ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών και των εντυπωσιακών ευρηµάτων και αποκαλύψεων που υπήρξαν, τόνισε ότι για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάζεται µια νέα ανασκαφική περίοδος, κατά την οποία θα ανασκαφούν οικίες των αρχαίων Σικυωνίων. Με την ολοκλήρωση αυτής της περιόδου θα µπορεί τότε να δηµιουργηθεί το αρχαιολογικό πάρκο, ενώ πρότεινε και την δηµιουργία µιας ΜουσειοπαιδαγωγικήςΈκθεσης που θα αξιοποιεί τα ευρήµατα των ανασκαφών για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Εν συνεχεία η προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας. Η κ. Κασίµη δεν παρέλειψε να εξάρει την αρωγή και συµµετοχή του δήµου Σικυωνίων σ’ αυτή την προσπάθεια τονίζοντας µεταξύ άλλων αναφερόµενη στην αποκατάσταση και επανάχρηση του θεάτρου ότι: «γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι διακαής πόθος του δηµάρχου, του δήµου, του κ. Λεονάρδου και των κατοίκων αυτού του τόπου γιατί υπάρχει µία ιστορία του αρχαίου θεάτρου εδώ και της Σικυώνιας Σκηνής. Είναι πολύ σηµαντικό» υπογράµµισε, «ότι δραστηριοποιείται ο δήµος πολύ συστηµατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλονται συγχαρητήρια στην δηµοτικήαρχή», ανέφερε, «είναι η πιο ενεργή, η πιο δραστήρια δηµοτική αρχή αυτή τη στιγµή στο νοµό Κορινθίας µε βάση την προσωπική µου εµπειρία. Ένας δήµος που βάζει πλάτη και λεφτά και πραγµατικά προσπαθεί να κάνει αυτόν τον τόπο κέντρο πολιτισµού, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία. Και την πολιτιστική κληρονοµιά και τον άυλο πολιτισµό, το θέατρο, που είναι µια ολιστική µορφήτέχνης. Οφείλονται πάρα πολλά συγχαρητήρια και στον δήµαρχο και στον κ. Λεονάρδο», κατέληξε.