LOADING

Type to search

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 19/6

Κορινθία Πολιτική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 19/6

Share

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που  πραγματοποιήθηκε στις 19/6 στην Κόρινθο, δια μέσω αντεγκλήσεων και προεκλογικού κλίματος, χάθηκε η ουσία για πολύ σοβαρά θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούν στη χρήση γης, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της λαϊκής περιουσίας.

Η παραχώρηση των «Μπαζωμάτων» στον Άγιο Νικόλαο κάθε άλλο παρά παραχώρηση ήταν τελικά, αφού κατέβηκε εισηγητικά σύμβαση μίσθωσης με το ΕΤΑΔ στο οποίο έχει περιέλθει το δημοτικό ακίνητο! Η σύμβαση μίσθωσης που ισχύει για 40 χρόνια, περιλαμβάνει καταβολή μισθώματος ύψους 25.000 για τα πρώτα 5 χρόνια, 45.000 για τα επόμενα 3 και απόδοση στο ΕΤΑΔ του 70% των εσόδων του Δήμου από την «αξιοποίηση» του ακινήτου.

Με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η λαϊκή περιουσία πέρασε στην ομηρεία του Υπερταμείου, θυγατρική του οποίου είναι το ΕΤΑΔ, ενώ η τωρινή κυβέρνηση έρχεται να μας παρουσιάσει την εκμετάλλευση με κριτήρια της αγοράς ως παραχώρηση στο Δήμο Κορινθίων, ενώ  προεξοφλεί και κέρδη!

Αποδεικνύεται στην πράξη πως η δέσμευση των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου έγινε στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της δημόσιας γης. Την «αξιοποίηση» θα την πληρώσουν οι Κορίνθιοι!

Η περιοχή αυτή τη στιγμή, ακόμα και χωρίς υποδομές, είναι πόλος έλξης για πολύ κόσμο καθημερινά που πηγαίνουν βόλτα με την οικογένειά τους, περπατούν,αθλούνται. Αξιοποίηση προς όφελος των λαϊκών αναγκών σημαίνει υποδομές για να συνεχίσει και να ενισχυθεί αυτή η δραστηριότητα, δωρεάν και χωρίς περιορισμό. Η αξιοποίηση στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης που θα φέρει έσοδα στο ΕΤΑΔ σημαίνει παράδοση σημαντικού μέρους του δημοτικού ακινήτου στην εμπορευματική δραστηριότητα και ουσιαστικά αποκλεισμός του λαϊκού κόσμου!

Με τα ίδια κριτήρια χρειάζεται να σχεδιαστεί και ο χώρος στον Αη Γιώργη κοντά στο 4ο Λύκειο, για τον οποίο ζητήθηκε από τους κατοίκους δημιουργία πάρκου με πράσινο για αναψυχή και ήπια αθλητική δραστηριότητα. Αίτημα το οποίο πρέπει να γίνει σεβαστό, καθώς η Κόρινθος χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πάρκων και την εξαιρετικά χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.

Η κύρια αιτία αυτών των προβλημάτων δεν είναι η ανικανότητα των προσώπων, αντίθετα, το γεγονός ότι το κίνητρο είναι η εμπορευματοποίηση και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Αποτέλεσμα πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων που στηρίζονται και υλοποιούνται στην τοπική διοίκηση με τη στήριξη όλων των παρατάξεων! Δεν υπάρχει κεντρικός χωροταξικός σχεδιασμός και τα έργα γίνονται αποσπασματικά και άναρχα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη σε βάθος χρόνου το πως θα ωφεληθεί ο λαός. Όπως και στους σχεδιασμούς για το στρατόπεδο, έτσι και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι φανερό πως η αξιοποίηση που ευαγγελίζονται δεν είναι στην κατεύθυνση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

Ο μόνος δρόμος για το λαό είναι η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της γης. Να διεκδικήσουμε να επιστραφεί η δημόσια γη και να δοθεί δωρεάν με τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς κανένα περιορισμό πρόσβασης, ώστε να μπορούν να την απολαμβάνουν οι λαϊκές οικογένειες. Παλεύουμε για κεντρικό σχεδιασμό, με βάση τις λαϊκές ανάγκες, με επιστημονικά κριτήρια, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η καθημερινότητά μας!

Βιβή Τζέκου
Κόρινθος, 20/06/2023