LOADING

Type to search

Η ιστορία μιας έκθεσης! Η κληρονομιά ενός οραματιστή Προέδρου!

Κορινθία Πολιτική

Η ιστορία μιας έκθεσης! Η κληρονομιά ενός οραματιστή Προέδρου!

Share


Ήταν Σεπτέμβριος του 20
07 όταν ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας και σημερινός δήμαρχος Κορινθίων, έλεγε πως θέλει αρετή και τόλμη η έξοδος από την οικονομική κρίση. Ο Βασίλης Νανόπουλος τόλμησε και υλοποίησε την 1η γενική έκθεση «ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2009» γεννώντας ουσιαστικά έναν θεσμό!

Ένα επιχειρηματικό γεγονός αναγνωρισμένο σε πανελλήνιο επίπεδο, μια έκθεση που υιοθέτησαν τα επιμελητήρια της Πελοποννήσου το 2016 και πλέον την υλοποιούν ως περιφερειακή, κάθε έτος σε διαφορετική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου.

Η έκθεση για το 2023 φιλοξενείται στην Κόρινθο, στην πόλη που την γέννησε, διοργανώνεται από το επιμελητήριο Κορινθίας, το  θεσμό που την δημιούργησε και είναι μια καλή ευκαιρία η καταγραφή της πορείας της στο χρόνο.

Ο επίτιμος σήμερα πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος (και νυν δήμαρχος Κορινθίων) είναι ένα πρόσωπο που τίθεται στο επίκεντρο, για το εάν τότε ο ίδιος ξεκινώντας θεωρούσε πως αυτή η έκθεση θα έφτανε εδώ που είναι σήμερα, εάν τελικά , ως πρόεδρος του επιμελητηρίου τότε, ήταν «τόσο μπροστά!»

«Δεν μπορώ παρά να είμαι ικανοποιημένος και δικαιωμένος! 16 χρόνια συμπληρώνει φέτος η έκθεση που οραματίστηκα το 2007 και υλοποίησα με μια ομάδα σπουδαίων συνεργατών, παρ ότι υπήρχε τότε προβληματισμός για την χρησιμότητα αλλά και το μέλλον της. Πίστευα στην έκθεση, πίστευα στην ανταπόκριση των επιχειρήσεων, πίστευα πως μπορούσαμε σαν επιμελητήριο να επιτύχουμε εξωστρέφεια και ουσιαστική παρέμβαση και δικαιώθηκα. Δικαιώνομαι κάθε χρονιά βλέποντας την έκθεση να μεγαλώνει, να εδραιώνεται, να είναι το επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς και χαίρομαι ιδιαιτέρως που φέτος, στα 16 της χρόνια, φιλοξενείται στην Κόρινθο, στο λιμάνι, έναν χώρο που θυμάστε καλά πως πολεμήθηκα για να μην μου δοθεί. Ως δήμαρχος σήμερα στηρίζω αμέριστα και είμαι περισσότερο από ποτέ σίγουρος πως η έκθεση έχει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική» δηλώνει ο κ.Νανόπουλος και αποδεικνύει την στήριξη αυτή αφού ο δήμος είναι συνδιοργανωτήςτης έκθεσης και βεβαίως έχει δυναμική παρουσία με ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα εντός της δραστηριότητας.

 

Ιστορική θεωρείται η διοργάνωση του 2009 με 22 χιλιάδες επισκέπτες! Πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16-20 Σεπτεμβρίου  και φιλοξενήθηκε στον χώρο της Σωλληνουργίας σε έκταση 5.558 τμ. Ο Υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας είχε πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της, σε κάθε επίπεδο λαμπρά αφού παρευρέθηκαν και συνεχάρησαν, υπουργοί, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, επιχειρηματικοί όμιλοι, επιμελητήρια απ’ όλη τη χώρα, πρέσβεις ξένων χωρών και βεβαίως; Συνολικά 190 εκθέτες! «Η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος αγκάλιασαν την έκθεση κι αυτό μας ωθεί να συνεχίσουμε και στα επόμενα χρόνια με καλύτερη διοργάνωση, με περισσότερες επιχειρήσεις, μεγαλύτερα οφέλη» δήλωνε τότε ο Βασίλης Νανόπουλος.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, πραγματικά, η έκθεση έγινε και καλύτερη και μεγαλύτερη. Άνοιξε τα φτερά της και εκτός δήμου Κορινθίων, το 2016 φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου , ενώ το 2018μ ως «Πελοπόννησος expo» και μετά από σειρά διεργασιών αναπτύχθηκε σε 8.000 τμ στο λιμάνι της Κορίνθου.

Μάλιστα η επιτυχία της έφτασε σε τέτοιο βαθμό που τα επιμελητήρια Πελοποννήσου αποφάσισαν να την υιοθετήσουν μετατρέποντας την το 2016 σε περιφερειακή και αλλάζοντας την έδρα που την φιλοξενεί κάθε χρόνο. Η πρώτη διοργάνωση ως expo πια, φιλοξενήθηκε στην ΒΙΠΕ Τρίπολης , εγκαινιάστηκε από τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση και τον τότε Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Κορίνθιος επιχειρηματίας Γιάννης Λαρσινός.

Η έκθεση , είναι βέβαιο, εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου επιβεβαιώνοντας όσα πίστευε ξεκινώντας την ο Βασίλης Νανόπουλος. Και σίγουρα σήμερα ουδείς μπορεί να του αφαιρέσει αυτήν την σπουδαία κληρονομιά, ουδείς μπορεί να του αφαιρέσει το χαρακτηριστικό του οραματιστή, του ανθρώπου που μπορεί και βλέπει το μέλλον σχεδιάζοντας αποτελεσματικά το παρόν!

Κι αυτή η παραδοχή είναι εξαιρετικά ευοίωνη διότι ο Βασίλης Νανόπουλος είναι σήμερα ο δήμαρχος Κορινθίων, ο δήμαρχος που παρά τα 2 χρόνια υγειονομικής κρίσης έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει για τον τόπο του έργα «σταθμούς» για το δήμο, έργα που στις επόμενες δεκαετίες θα δώσουν καρπούς όπως ακριβώς έδωσε και η έκθεση του επιμελητηρίου.