LOADING

Type to search

Απαντήσεις και απολογισμός έργου από τον Βασίλη Ταγαρά

Κορινθία

Απαντήσεις και απολογισμός έργου από τον Βασίλη Ταγαρά

Share


Β.Ταγαράς:Καλημέρα σε όλες και όλους
,

Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσω έναν σύντομο απολογισμό όσων έκανε το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κορινθίων κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου και όσων έχουν δρομολογηθεί.

Είναι τόσο ογκώδες το έργο, που πραγματικά χρειάστηκε προσπάθεια για να επιλέξω κάποιες από τις δράσεις μας για να σας τις παρουσιάσω. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και όλους τους εργαζομένους στο ΚΚΠ που συνέβαλαν τα μέγιστα.

Πριν όμως περάσω στην παρουσίαση, θα ήθελα να κάνω μία πολύ σύντομη τοποθέτηση πάνω στην ανακριβέστατη ανακοίνωση του Δημάρχου μετά την παραίτηση μου.

Θα απαντήσω σε ένα προς ένα τα σημεία της ανακοίνωσης. Στην παράγραφο 1 και 2 της ανακοίνωσης ο κ. Δήμαρχος αναφέρει, από τη μία πως έχει ζητήσει την παραίτηση μου προ καιρού, ενώ στη συνέχεια ότι οι λόγοι της παραίτησης μου είναι προσχηματικοί. Δηλαδή για μία παραίτηση που ζήτησε προ καιρού κιόλας, οι δικοί μου λόγοι είναιπροσχηματικοί. Μάλιστα, αναφέρει πως τάχα μου εξήγησε και τους λόγους. Ας μας τους πει τους λόγους δημόσια.

Οφείλω να γνωρίζω, λέει επίσης, ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με επιχορήγηση από πόρους του Δήμου. Σας παραθέτω λοιπόν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η διάταξη του άρθρου 86 τουΝ.4982/2022 (ΦΕΚ 195/Α΄/2022) με την οποία «Αν η χρηματοδότηση της δράσης«Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» δεν επαρκεί γιατην κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών του απαιτούμενου προσωπικού που απασχολείται σε αυτή με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), για οποιονδήποτε ετήσιο κύκλο της, οι Ο.Τ.Α. και τα νομικά τους πρόσωπα καλύπτουν τις δαπάνες αυτές από κάθε είδους τακτικά ή έκτακτα ανειδίκευτα έσοδά τους, ή μπορούν να επιχορηγούνται για τον σκοπό αυτόν από το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του άρθρου 71 του ν.4509/2017 (Α’ 201).»

Με βάση το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο και το έγγραφο μας (υπ’ αριθ. 523/21-03-2023, σελίδα 9) εξηγούμε στο Δήμαρχο ότι με το αδιάθετο ποσό των 153.256,70€ που προέρχεται από πόρους ΕΣΠΑ, μπορούμε να προσλάβουμε τριάντα πέντε (35) νέους υπαλλήλους, η μισθοδοσία των οποίων μπορεί να καλυφθεί από το προαναφερθέν ποσό για το διάστημα από 01-09-2023 έως 31-12-2023 και για το υπόλοιπο διάστημα από 01-01-2024 έως 31-08 2024 με δικαίωμα ανανέωσης των συμβάσεων, να ενεργοποιηθεί το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο.

Συμπέρασμα, ο Δήμαρχος είτε δεν ξέρει βασικά πράγματα σχετικά με τη διοίκηση του Δήμου του, είτε εν γνώση του μιλάει με ανακρίβειες.

Στην 3η παράγραφο, επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει τι γράφουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσα, τα οποία τον αποθεώνουν διαρκώς και ρίχνουν λάσπη σε όποιον εκφράζει αντίθετη άποψη. Το αφήνω στην κρίση σας.

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του, αναφέρει ότι θα πρέπει να αναρωτηθούν οι πολίτες. Πράγματι, ας αναρωτηθούν οι πολίτες, γιατί γυρίζουν την πλάτη τους στον κ. Δήμαρχο όλοι όσοι τον στήριξαν στο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία χρόνια. Να αναρωτηθούν γιατί, ενώ στηρίξαμε μια προσπάθεια και δώσαμε τη δυνατότητα στον κύριο Νανόπουλο να μπορέσει να διοικήσει, δεν πιστεύει κανείςπλέον στο πρόσωπο του.

Η δε ατάκα, και παραθέτω αυτούσια «Αυτά προς το παρόν», φαντάζομαι πως είναι υπόσχεση για το μέλλον. Άρα αναμένουμε και τις μελλοντικές τοποθετήσεις του.

Για να κλείσω με το συγκεκριμένο θέμα και να κάνω κι εγώ τη δική μου τοποθέτηση.

Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησης μου με την τοπική αυτοδιοίκηση στόχος μου ήταν – και παραμένει – να υπηρετώ τους συμπολίτες μου και να βοηθώ στην πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου μας. Αποδέχτηκα τη θέση του Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής, ώστε να εξελίξουμε τις δομές του Δήμου μας και να βελτιώσουμε τις κοινωνικές παροχές. Η συμμετοχή μου στο σχήμα της δημοτικής αρχής του κ.Νανόπουλου, έγινε με μοναδικό κριτήριο την προσφορά μου σε μία δύσκολη περίοδο, για τον ίδιο και την πόλη.

Ως συνεργαζόμενος με την δημοτική αρχή, προσπάθησα να διαχειριστώ τα προβλήματα του Κέντρου, με προσήλωση στην κοινωνική προσφορά και πάντα με σεβασμό στους εργαζόμενους και τους πολίτες. Θέλω να πιστεύω ότι το όραμα μου εκπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Θεωρώ παράλληλα ευθύνη μου ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, να ακούω τους ανθρώπους που μου έκαναν την τιμή να με στηρίξουν όπως και όλους τους δημότες. Είναι σαφές πλέον ότι ο τρόπος που η Δημοτική Αρχή λειτουργεί, δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και το όραμά μου για το μέλλον του Δήμου μας. Θα συνεχίσω να μάχομαι στο δημοτικό συμβούλιο για τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για όλο το Δήμο Κορινθίων. Οι ανάγκες της κοινωνίας και της πόλης,επιβάλλουν ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης που θα επιτρέψει στην Κόρινθο μας να ανθίσει.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι παρών για να βοηθήσω όπου και όπως  χρειαστεί.

Ας προχωρήσουμε τώρα στον απολογισμό. Θα παρακολουθήσετε ένα σύντομο βίντεο και στη συνέχεια θα σας περιγράψω το έργο μας.

Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Προχωρήσαμε σε προμήθεια με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για το σύνολο των 9 βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμώνόπως ηλεκτρικές συσκευές, εξοπλισμό κουζίνας, φωτοτυπικό μηχάνημα, κλιματιστικά σώματα κλπ.Αναδιαμορφώσαμε τους εσωτερικούς χώρους 6 σταθμών ώστε να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου. Αναδιαμορφώσαμε επίσης τους εξωτερικούς χώρους και τις παιδικές χαρές.Συγκεκριμένα, έγιναν επεμβάσεις με τοποθέτηση νέων δαπέδων ασφαλείας και σύγχρονων πιστοποιημένων οργάνων παιδικών χαρών στους εξωτερικούς χώρους.Άλλωστε προγραμματίζεται η πιστοποίηση τεσσάρων παιδικών χαρών. Δημιουργήσαμε κήπους σε όλους τους σταθμούς με γκαζόν ή φύτευση νέων λουλουδιών ανασκευάζοντας το σύστημα ποτίσματος. Οι παρεμβάσεις ήταν επίσης κομβικές στους εσωτερικούς χώρους με βάση τις υποδείξεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου οι ανωτέρω παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί να προσαρμοστούν στο Π.Δ. 99/2017 και συγκεκριμένα παρεμβάσεις οικοδομικές αλλά και υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων με σκοπό την ριζική αναδιάταξη των εσωτερικών χώρων. Το μέγεθος και η σημασία του έργου αυτού δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα χρόνια. Το οπτικοακουστικό υλικό που περιγράφει τα παραπάνω κυκλοφορεί και θα κυκλοφορεί το επόμενο διάστημα από το ΚΚΠ, για να πείσει και τους πλέον δύσπιτους.
ΚΑΠΗ. Προχωρήσαμε στην ομαλή επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ μετά την περίοδο της Covid– 19. Απαλλάξαμε τα μέλη των ΚΑΠΗ από την ετήσια συνδρομή για τρία έτη. Με την επαναλειτουργία δημιουργήθηκαν νέες δραστηριότητες όπως χορευτικά τμήματα, τμήματα ψυχολογικής υποστήριξης και διοργανώθηκαν εκ νέου με επιτυχία οι εκδρομές και ο θερμαλισμός. Ήδη για το προσεχές διάστημα έχει ολοκληρωθεί ο καλοκαιρινός σχεδιασμός των εκδρομών και του προγράμματος θερμαλισμού. Ανακαινίσαμε τα τρία κεντρικά ΚΑΠΗ της Πόλης της Κορίνθου ώστε τα μέλη τους να έχουν το κατάλληλο περιβάλλον και κάναμε τεχνικές παρεμβάσεις κυρίως σε ελαιοχρωματισμούς σε όποιο ΚΑΠΗ απαιτήθηκε. Προμηθευτήκαμε νέο ηλεκτρικό εξοπλισμόσε όλα τα ΚΑΠΗ.
ΚΔΑΠ. Καταφέραμε πετύχουμε την λειτουργία μετά την ανάληψη της προεδρίας του  ΚΚΠ και έχει δρομολογηθεί η λειτουργία τριών νέων ΚΔΑΠ.
Κοινωνικά Φροντιστήρια. Ενισχύσαμε την λειτουργία και το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν τα Κοινωνικά Φροντιστήρια και σταθήκαμε στο πλευρό τους με προμήθεια των απαιτούμενων βιβλίων.
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας. Τροποποιήσαμε το οργανόγραμμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας θεσπίζοντας νέες οργανικές θέσεις με σκοπό την επαρκή στελέχωση και ομαλή λειτουργία του ΚΚΠ σε μελλοντικές μόνιμες προσλήψεις και δικαίωμα του ΚΚΠ στην συμμετοχή στην διαδικασία της Κινητικότητας.
Κοινωνικές Εκδηλώσεις. Οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τα παιδιά των σταθμών και οι ετήσιες εκδηλώσεις των ΚΑΠΗ.Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις δέκα ημερών και δόθηκαν σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά δώρα με το λογότυπο του δήμου και του ΚΚΠ. Αντίστοιχες εκδηλώσεις για το Πάσχα πραγματοποιήθηκαν σε κάθε παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό με προσφορά αντίστοιχα θεματικά δώρα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ετήσιες γιορτές για τα παιδιά των παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και τους γονείς τους και ενιαία γιορτή των μελών ΚΑΠΗ.

Προσπάθησα να είμαι σύντομος και περιεκτικός. Ένας όμορφος, δύσκολος και γεμάτος ευθύνες κύκλος κλείνει.

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας!