LOADING

Type to search

ΤΟ ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΕΒΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Πολιτική

ΤΟ ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΕΒΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Share


Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο με βάση τη ρητορική της τελευταίας δεκαετίας, είναι πράγματι τα μεγάλα θύματα της συνεχόμενης κρίσης που το επιστέγασμα της αποτελεί η κρίση της πανδημίας. Ως επαγγελματ
ίες θεωρούμαστε εντελώς ξεπερασμένοι και απαξιωνόμαστε συστηματικά από τις ακριβοπληρωμένες εκθέσεις, όπως της Επιτροπής Πισσαρίδη, που μας θεωρούν παράσιτα παρότι στις χώρες της ΕΕ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 90% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Η ενεργειακή κρίση με την αύξηση των τιμών και των καυσίμων σε δυσθεώρητα ύψη, η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7,2% για το 2022, η αύξηση των επιτοκίων που μηχανικά ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να ελέγξουν –αναποτελεσματικά βεβαίως- τον πληθωρισμό, αλλά αυξάνει κατακόρυφα το κόστος δανεισμού πιέζουν ακόμη περισσότερο την μικρή και πολύ επιχείρηση στη χώρα μας, η οποία δεν μπορεί να συνέλθει ακόμη από το σοκ των lockdown. Μάλιστα για μια ακόμη φορά οι επιχειρήσεις μας αποκλείονται ουσιαστικά από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης μιας και οι προϋποθέσεις συμμετοχής αποκλείουν το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες άλλωστε οι πόρτες του τραπεζικού δανεισμού είναι ερμητικά κλειστές.  

Παρά όμως το προαναγγελθέν κατ’ επανάληψη τέλος μας, επειδή είμαστε άνθρωποι που εργαζόμαστε νυχθημερόν για την επιβίωση μας και σταθερά γειωμένοι με την πραγματικότητα εξακολουθούμε να αντέχουμε σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μας θέλουν τελειωμένους και απολιθώματα μιας άλλης εποχής. Επειδή οι επιλογές της κυβέρνησης είναι σταθερά προσανατολισμένες στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, στα τεράστια εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ (χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα για «το καλάθι του νοικοκυριού» που ευνοούν αποκλειστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις) δηλώνουμε με παρρησία και αποφασιστικότητα ότι δεν θα τους περάσει και διεκδικούμε:

1. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.
2. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
3. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
4. Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο.
5. Μετατροπή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
6. Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των πανωτοκιών. Η ρύθμιση να αφορά όλους τους οφειλέτες και όχι μόνο όσους έχασαν κάποια προηγούμενη ρύθμιση.
7. Διαγραφή όλων των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.Κάλυψη από το κράτος των οφειλών αυτών, ώστε να μην χαθούν τα αντίστοιχα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ωφελούμενων από την ευνοϊκή ρύθμιση.
8. Στήριξη των επιχειρήσεων με νέα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς μέχρι σήμερα μόνο το 10% πληρούσε τα κριτήρια ένταξης σε αυτά.
9. Πρόβλεψη για τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων στα προγράμματα του Ταμείου Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο.
10. Προστασία επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων.
11. Άμεση μείωση των τιμολογίων των εταιρειών παροχής ενέργειας καθώς και γενναίες ρυθμίσεις αφού ήδη το κόστος θεωρείται δυσβάσταχτο. Καμία σκέψη για κατάργηση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει πάνω από 11 λεπτά. Μεσοπρόθεσμα έλεγχο στα υπερκέρδη, ώστε να καταστεί περιττή κάθε επιδότηση.
12. Ουσιαστική μείωση πχ στο 50% των τραπεζικών προμηθειών και των δημοτικων τελών.
13.  Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.