LOADING

Type to search

Το Νέο Ολιστικό Σχέδιό μας για την αντιμετώπιση των Κόκκινων Δανείων

Πολιτική

Το Νέο Ολιστικό Σχέδιό μας για την αντιμετώπιση των Κόκκινων Δανείων

Share

 

Της  Έλενας Κονομόδη, υπ. Βουλευτή Ν.Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Δικηγόρου, LLMΤραπεζικού Δικαίου

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και η προστασία των οφειλετών  αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα  τόσο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και της νέας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαου, καθώς αποτελεί σοβαρότατο (αν όχι το μεγαλύτερο) κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας.Παρουσιάστηκε αναλυτικά ήδη από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα το ολοκληρωμένο σχέδιό μας. Πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία μας θα είναι η αναστολή των πλειστηριασμών  πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής:

1./ Ολιστικό Σχέδιο αντιμετώπισης των Οφειλών:

(α) Προστασία της α΄κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης,  υπό την προϋπόθεση  της μόνιμης και γενικής αδυναμίας αποπληρωμής, απουσίας καταδολιευτικής ή απατηλής συμπεριφοράς και υποχρέωσης ειλικρίνειας, που θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, (β) Στάδιο εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς, η οποία θα εκκινείται από τον ίδιο τον οφειλέτη μέσω αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και η διαδικασία θα είναι υποχρεωτική για τους πιστωτές με προσφερόμενες δύο εναλλακτικές ρυθμίσεις: μία με σύντομη αποπληρωμή της οφειλής (5-10 έτη), αλλά διαγραφή 40-60% και μία με μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής και εξόφληση μέχρι την αντικειμενική αξία(!) του ακινήτου και (γ) Δικαίωμα δικαστικής προσφυγής σε περίπτωση που ο οφειλέτης κρίνει ότι η προσφερόμενη ρύθμιση δεν τον καλύπτει ή έχει απορριφθεί παρανόμως η ηλεκτρονική αίτησή του.

2./ Θεσμικές Παρεμβάσεις:

(α) Δημιουργία Υφυπουργείου με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής, ) Σύσταση Δημόσιας Εποπτικής Αρχής για τη διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και  (γ) Δημιουργία Ειδικού Ταμείου  εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας με σκοπό τη χορήγηση ζεστού χρήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις,ώστε να είναι συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

3./ Κανόνες στη λειτουργία των funds:

(α) Υποχρεωτική κατάθεση στη Δημόσια Εποπτική Αρχή, (β) Αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων  και (γ) Αναβάθμιση των ΚΕΠ δανειοληπτών για τη συμβουλευτική και νομική υποστήριξη των ευάλωτων οφειλετών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ επί τέσσερα έτη άφησε να μετατραπεί το  κοινωνικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων σε πεδίο επιχειρηματικής  και κερδοσκοπικής δραστηριότητας τραπεζών και funds. Υποχρέωση και καθήκον της νέας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να δείξει μέριμνα στην επίλυση αυτού του ευαίσθητου ζητήματος και να οδηγήσει την κοινωνία και τη χώρα στην επόμενη ημέρα!