LOADING

Type to search

Αλ. Τσίπρας από την Κόρινθο: Το δίλημμα της κάλπης είναι ρύθμιση δανείων ή αναδιανομή περιουσίας από τη μεσαία τάξη στα χέρια των λίγων

Κορινθία Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από την Κόρινθο: Το δίλημμα της κάλπης είναι ρύθμιση δανείων ή αναδιανομή περιουσίας από τη μεσαία τάξη στα χέρια των λίγων

Share


Αλ. Τσίπρας
από την Κόρινθο: Το δίλημμα της κάλπης είναι ρύθμιση δανείων
ή αναδιανομή περιουσίας από τη μεσαία τάξη στα χέρια των λίγων –
Η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ
που θα πλήξει το καθεστώς Μητσοτάκη

– Η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ που θα πλήξει το καθεστώς Μητσοτάκη – Ο Μητσοτάκης δεν θέλει συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα, για την ακρίβεια, τη συρρίκνωση εισοδημάτων, τα χρέη την υποβάθμιση του ΕΣΥ

Στην Κόρινθο βρέθηκε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, όπου περιόδευσε στην αγορά της πόλης. Ο κ. Τσίπρας, μετά την περιοδεία του και τις συζητήσεις με καταστηματάρχες και καταναλωτές, απηύθυνε σύντομη ανοιχτή ομιλία και αναφέρθηκε στα εξής:

«Η μάχη που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας μέχρι τις 21 του Μάη είναι μία μάχη που αφορά τη ζωή μας» υπογράμμισε αρχικά και κάλεσε τους πολίτες να μη δίνουν πολύ μεγάλη σημασία σε αυτά που βλέπουν τις τελευταίες μέρες στα μέσα ενημέρωσης. «Να δίνετε σημασία στην καθημερινή επαφή με τους απλούς ανθρώπους στις πλατείες, στους δρόμους, στα καφενεία, στους χώρους δουλειάς. Ένα είναι το συναίσθημα που κυριεύει πλέον τους πολίτες. Ότι ήρθε πια η ώρα να πούμε ως εδώ!» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το κρίσιμο για τη ζωή μας είναι με ποιες πολιτικές θα κυβερνηθεί η χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι «Αυτό που χρειάζεται είναι βεβαίως να βγούνε μπροστά οι δυνάμεις της εντιμότητας, αλλά και με ένα σχέδιο που θα δώσει ανάσα και προκοπή στον τόπο» εξηγώντας ότι «4 χρόνια τώρα αυτό που επικρατεί είναι η εξαπάτηση της μεσαίας τάξης, των συνταξιούχων και των μισθωτών, η απαξίωση κάθε έννοιας δημόσιου συμφέροντος. Τέσσερα χρόνια τώρα αυτό που κυριαρχεί στη ζωή μας είναι η αδικία. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πούμε ως εδώ. Ως εδώ στην απαξίωση, ως εδώ στην εκμετάλλευση, ως εδώ στην εξαπάτηση και την αδικία».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στη συνέχεια ότι «το κρίσιμο είναι μέχρι τις εκλογές στις 21 του Μάη, να κουβεντιάσουμε για τα πραγματικά προβλήματα που έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος μας, να κουβεντιάσουμε για τα προβλήματα» και πρόσθεσε ότι «τα πραγματικά προβλήματα είναι πάνω από όλα η συρρίκνωση του εισοδήματος. Είναι οι εργασιακές σχέσεις. Είναι το έλλειμμα της ελπίδας για τη νέα γενιά. Είναι η ανασφάλεια που νοιώθει ο πολίτης απέναντι σε ένα κράτος εχθρικό. Είναι η διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας. Είναι ο φόβος απέναντι στα κοράκια και τα funds που καραδοκούν να πάρουν την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε: «Αντίθετα, η κυβέρνηση, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του, τα Μέσα ενημέρωσης που τους στηρίζουν δεν θέλουν καθόλου να συζητήσουμε για αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Και δεν θέλουν, διότι δεν έχουν απαντήσεις. Τέσσερα χρόνια τώρα έχουν δώσει δείγματα γραφής. Δεν έχουν να δώσουν απαντήσεις στην ακρίβεια, στη συρρίκνωση του εισοδήματος».

«Λένε ότι η ακρίβεια ήταν εισαγόμενη. Ναι, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη, είναι ελληνική. Δεν γίνεται η χώρα μας να είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στην τιμή του ρεύματος, της βενζίνης, με τις ακριβότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ, ενώ έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουν να δώσουν απαντήσεις και φθάνουν στο σημείο να περνάνε τον κόσμο για μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας. Έβλεπα προχθές πώς προσπάθησαν να στήσουν με ερασιτεχνικό τρόπο ένα ακόμα σόου στις τηλεοπτικές κάμερες με την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου, ένα μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Έφθασαν στο σημείο να ντύσουν ως δήθεν επιβάτες τα στελέχη της ΝΔ στον ΟΣΕ, τους ίδιους τους ανθρώπους που ήταν στο σόου φιάσκο στο σταθμό της Λάρισας για να δείξουν ότι δήθεν υπάρχει σταθμός τηλεδιοίκησης, ενώ ήταν μία απαρχαιωμένη κονσόλα. Τους ίδιους ανθρώπους να παριστάνουν τους επιβάτες και να λένε πόσο ασφαλείς νοιώθουν. Για πόσο ηλίθιους περνάνε τους πολίτες; Δεν ξέρω αν αυτές τις συμβουλές τους τις δίνουν Αμερικανοί επικοινωνιολόγοι. Θέλω όμως να θυμηθώ μία φράση ενός, όχι επικοινωνιολόγου αλλά μεγάλου Αμερικάνου πολιτικού, του Αβραάμ Λίνκολν, που είχε πει ότι μπορεί κανείς να κοροϊδέψει όλους μια φορά, να κοροϊδεύει λίγους συνέχεια, αλλά δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες συνέχεια. Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό επί 4 χρόνια και να θέλει να τον ξανακοροϊδέψει στην κάλπη της 21ης Μαΐου».

Ο κ. Τσίπρας επίσης μίλησε για εξαπάτηση της κοινωνίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας ότι «Εξαπάτησε τους συνταξιούχους, τους έταξε το 19 ότι θα διατηρήσει την 13η σύνταξη, που τότε την έλεγαν ψίχουλα και ήταν 1,1 δις ετησίως. Έκοψε τα αναδρομικά και εξαπάτησε τους συνταξιούχους ότι δήθεν δεν πρέπει να κάνουν προσφυγές γιατί όσα πάρουν αυτοί που προσέφυγαν θα τα πάρουν και οι άλλοι. Τα δώρα και τις επικουρικές δεν τα πήρε κανείς. Αν αθροίσουμε στα 4 χρόνια πόσο κοστίζει το κόψιμο της 13ης σύνταξης και η μη απόδοση των αναδρομικών, είναι 7 δις ευρώ. 7 δις ευρώ λιγότερα στους συνταξιούχους. Εξαπάτησαν την μεσαία τάξη. Έταξαν φοροελαφρύνσεις και αυτό που έδωσαν τελικά 4 χρόνια μετά ήταν πρωτοφανείς, τρομακτικές αυξήσεις, το εισόδημα μειώνεται και τελειώνει την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, για εισόδημα 750 ευρώ μηνιαίως η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά 40%. Έταξαν ελαφρύνσεις και αυτό που έδωσαν στην πραγματικότητα ήταν μία πρωτοφανής απώλεια εισοδήματος. Και έχουν καταντήσει τη μεσαία τάξη που υποτίθεται ότι θα στήριζαν να πηγαίνει με κουπόνια στο σούπερ μάρκετ και να πληρώνει με κουπόνια τη βενζίνη και το ρεύμα».

«Το πιο σοβαρό όμως είναι αυτό που έρχεται, γιατί θέλω να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας. Είμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν ένα σχέδιο, την αναδιανομή του πλούτου και της περιουσίας της μεσαίας τάξης και των αδύναμων» είπε στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι η αναδιανομή του πλούτου και της περιουσίας της μεσαίας τάξης και των αδύναμων προς τους λίγους και ισχυρούς και εξήγησε ότι αυτή η αναδιανομή συντελείται με δύο τρόπους.

Από τη μία, τόνισε, η κυβέρνηση «διατηρεί υψηλά τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ. Γιατί το κάνει αυτό όταν οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει στο θεό; Για να αυξάνονται τα έσοδα του Δημοσίου. Έχουμε αισχροκέρδεια και κρατική αισχροκέρδεια. 4 δισ. παραπάνω ήταν το 2022 τα έσοδα από ΦΠΑ. Τα δίνει επιδοτήσεις, όχι στον πολίτη αλλά στις εταιρείες ενέργειας για να κρατάνε ψηλά τις τιμές του ρεύματος, στις εταιρείες διύλισης για να κρατάνε ψηλά τις τιμές της βενζίνης, στα σούπερ μάρκετ για να κρατάνε ψηλά στις τιμές». «15 μεγάλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες το 2022 είχαν κέρδη 20εκετίας. Την ίδια ώρα, δεκάδες δισ. είναι οι απώλειες για τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχος» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας έθιξε και τα ζητήματα του κράτους λέγοντας ότι έχει γίνει ένα κράτος για γαλάζια παιδιά, ημέτερους, golden boys, χιλιάδες μετακλητούς με αυξημένους μισθούς, και τριπλασιασμό των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο σκάνδαλο τα 10 δισ. που δόθηκαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε εταιρείες που δημιουργήθηκαν τρεις ημέρες πριν. «Από τους πολλούς στους λίγους και ισχυρούς και την ίδια ώρα λεηλασία του δημόσιο χρήματος από τις ‘γαλάζιες ακρίδες» συνόψισε ο κ. Τσίπρας.

Η δεύτερη μορφή αναδιανομής, είπε ο κ. Τσίπρας έχει να κάνει με την αναδιανομή περιουσίας μέσα από το τσουνάμι των πλειστηριασμών. «Αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει αυτό το τσουνάμι πλειστηριασμών» τόνισε χαρακτηριστικά. «Απευθύνομαι στους μεσαίους, όχι μόνο στους αδύναμους» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε «στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, που με κόπο ζωής έχουν ένα σπίτι με δάνειο και δεν μπορούν να αποπληρώσουν, που έχει κοκκινίσει και έχει μεταβιβαστεί στα funds και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκπλειστηριαστεί». «Το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 40 δισ., 111 δισ. έχουν φτάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και 700.000 ακίνητα έχουν περάσει στα χέρια των funds και εταιρειών διαχείρισης, πάνω από 40 δισ. ευρώ η αξία τους. Το σχέδιο τους είναι να αλλάξουν χέρια. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που πρέπει να απασχολήσει την ελληνική κοινωνία στην πορεία προς τις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης και έθεσε το δίλημμα των εκλογών – μεταξύ όλων των άλλων – απευθυνόμενος, όπως είπε, «σε όλους τους πολίτες, δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους. Όχι μόνο στους αριστερούς. Απευθυνόμαστε στους πολίτες που έχουν δουλέψει και βλέπουν τις περιουσίες τους να απειλούνται». Τα διλήμματα, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι «προστασία της περιούσιας ή λεηλασία της περιουσίας. Ρύθμιση δανείων ή αναδιανομή περιουσίας από τη μεσαία τάξη στα χέρια των λίγων» και εκτίμησε ότι «η κοινωνία θα αποφασίσει ρύθμιση των δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας».

«Δεν μπορεί η κοινωνία να γίνει ζούγκλα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε «δεν μπορεί να ζήσουμε σε μια χώρα λεηλασίας, δεν μπορεί η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι να γίνουν βορά στα χέρια των λίγων».

«Οι επόμενες εκλογές είναι κρίσιμες για τη ζωή μας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι «η απλή αναλογική είναι δίκαιο εκλογικό σύστημα και επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε να ψηφίσουμε ‘διαμαρτυρία’, αλλά να το πω και διαφορετικά: Η πιο ισχυρή ψήφος διαμαρτυρίας, η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος είναι αυτή που θα πλήξει το σύστημα που μας κυβερνά εδώ και 4 χρόνια. Το καθεστώς Μητσοτάκη». «Η ψήφος που θα πονέσει και τα συμφέροντα και αυτούς που μας κυβερνούν είναι η ψήφος που θα οδηγήσει στην ήττα της ΝΔ. Και αυτή είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ». «Με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει την επόμενη ημέρα προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, που θα επαναφέρει την δικαιοσύνη, την ελπίδα και την προοπτική. Όχι σε περιπέτειες με δεύτερες και τρίτες εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο αποτελεσματικό ισχυρό κράτος δίπλα στον πολίτη».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «κάποιοι παρουσιάζονται ως δήθεν αντισυστημικοί» και αναρωτήθηκε «τι είδους αντισυστημικοί είναι αυτοί που τα βρίσκουν με το σύστημα και θέλουν να βάλουν στου συνδυασμούς τους εισαγγελείς και δικαστές, που είναι το σύστημα μέσα στο σύστημα;». «Η μάχη απέναντι στον φασισμό, την μισαλλοδοξία, τον μισανθρωπισμό, δεν δίνεται με διάτρητα και αντισυνταγματικά διατάγματα, αλλά με αγώνα καθημερινό, με αλληλεγγύη και στήριξη στον αδύναμο και τον διαφορετικό. Για μια πλουραλιστική και δημοκρατική κοινωνία όπου όλοι θα είναι ίσοι».

«Στις 21 του Μάη ψηφίζουμε για τη ζωή μας, γυρίζουμε την πλάτη στο άδικο, ξαναφέρνουμε στον τόπο τη δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει ελπίδα, προοπτική και ανάσα στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».  

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας