LOADING

Type to search

Επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των ασφαλισμένων και απελπιστικές συνθήκες εντατικοποίησης για τους εργαζόμενους

Επικαιρότητα Κορινθία

Επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των ασφαλισμένων και απελπιστικές συνθήκες εντατικοποίησης για τους εργαζόμενους

Share


Στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου μας στο Νοσοκομείο Κορίνθου κατά την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην Κόρινθο, διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά τα μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύονται δημιουργωντας επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των ασφαλισμένων και απελπιστικές συνθήκες εντατικοποίησης για τους εργαζόμενους.
Τόσο κατά τη συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων αλλά και γενικότερα με εργαζόμενους σε διάφορα τμήματα, σχηματίστηκε η ίδια εικόνα των ελλείψεων σε κρίσιμες κλινικές, της εντατικοποίησης, της υποστελέχωσης σε σημείο οριακής λειτουργίας σε περιπτώσεις.
Συγεκριμένα διαπιστώνεται η προβληματική και επικίνδυνη λειτουργία στα ΤΕΠ που λειτουργούν χωρίς εξειδικευμένους εντατικολόγους, χωρίς μονιμους και με γενικούς ιατρούς που έχουν μεταφερθει από κέντρα υγείας. Χωρίς να υπάρχει τμημα διαλογής. Η ελλειψη πνευμονολόγου σε ΜΕΘ και κλινική covid. Η έλλειψη non-covid ΜΕΘ. Η υποστελέχωση και εντατικοποίηση στην Παθολογική κλινική. Ομοίως και για τη Χειρουργική κλινική. Η έλλειψη Νευροχειρουργού, Νευρολογου, Ρευματολογου και Ενδοκρινολόγου και πλήθος άλλων παραδειγμάτων. Την κατάσταση επιδεινώνει η σχεδόν ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η έλλειψη γηροκομείων, ξενώνων για άστεγους, υπηρεσιών οπως η βοήθεια στο σπίτι, τα κέντρα υγείας που αποδυναμώθηκαν μεταφέροντας ιατρούς για να καλύψουν κενά του νοσοκομείου.
Αλλά και στο λοιπο προσωπικό η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη με τους νοσηλευτές να αναφέρουν εντατικοποιηση εργασιας ενώ οφείλονται ρεπο και αδειες 2-3 ετων. Υπάρχει μόνο μία μόνιμη φυσικοθεραπεύτρια για να καλύψει ολόκληρο το νοσοκομείο. Οι μισοί εργαζόμενοι δεν είναι μόνιμοι αλλά επικουρικοί, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ΟΑΕΔ. Στην τεχνικη υπηρεσια αντι των 25 τουλάχιστον τεχνιτών που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία της, αυτη την στιγμη υπηρετουν μόνο 13. Στην πληροφορική 1 μονο εργολαβικός εργαζόμενος ενω πριν ενα χρονο εργάζονταν στο τμημα 3 μονιμοι υπάλληλοι. Στα πλυντήρια για να καλυφθούν οι ανάγκες μεταφερονται εργαζομενοι απο την καθαριοτητα με ανάλογες συνέπειες για την υπηρεσία καθαριοτητας. Ελλείψεις υπάρχουν και στην υπηρεσία σίτισης. Επίσης ζωτικής σημασίας είναι οι ελλείψεις στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ τόσο σε διασώστες όσο και σε ασθενοφόρα κάτι που μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες.
Ακόμα όμως και όλες οι οργανικές θέσεις να καλύπτονταν, αυτές βασίζονται σε ενα απαρχαιωμένο οργανόγραμμα που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Το νοσοκομείο του 21ου αιώνα πρέπει να μπορεί και να έχει την ετοιμότητα να καλύψει και έκτακτες καταστάσεις όπως ένα μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα ή ένα σεισμό. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει το νοσοκομείο λειτουργώντας σε αρκετές κλινικές οριακα.
Αλλά υπάρχουν και προβλήματα με την υλικοτεχνική υποδομή που χρήζει συντήρησης ή και αντικατάστασης σε περιπτώσεις που μπορούν να αποτελέσουν μέχρι και κίνδυνο για τον εργαζόμενο. Οι έξοδοι κινδύνου είναι κλειστές με τη δικαιολογία ότι δεν επαρκεί το προσωπικό security για τη φύλαξή τους, με αυτονόητες συνέπειες σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού. Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων πρέπει να απασχολήσει σοβαρά διοίκηση και κυβέρνηση. Τώρα να γίνει αντισεισμικός έλεγχος του Νοσοκομείου.

Στον τομέα της υγείας έρχονται αρκετά κόμματα να δείξουν την προεκλογική ευαισθησία τους προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρύψουν ότι είναι τα ίδια που κατά τη διακυβέρνησή τους, συνέβαλαν στους χαμηλούς προϋπολογισμούς, αλλά και άνοιξαν το δρόμο για την εμπορευματοποίηση/ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Ηρθε όμως η ώρα να κάνουμε ταμείο και να δούμε τι εγινε τα τελευταία χρόνια στην υγεία. Την τετραετία 2015 – 2019 η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μείωσε τις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατομμύρια (45%), φορτώνοντας τη δαπάνη στα ασφαλιστικά ταμεία. Την τελευταία τετραετία, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε για το 2021 σε νέες περικοπές στην Υγεία της τάξης των 572 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 οι περικοπές έφτασαν συνολικά τα 279 εκατομμύρια: 139 εκατ. ευρώ μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία και μείωση κατά 140.000.000 ευρώ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Και ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας το δημόσιο σύστημα Υγείας κατέρρευσε λόγω των διαχρονικών και συσσωρευμένων ελλείψεων, αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να το ενισχύσει για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις, χρηματοδότησε αδρά τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Χαρακτηριστικό ότι στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας επιχορήγησε με 30 εκατ. τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, για την πραγματοποίηση κλινικών και εργαστηριακών ελέγχων ενώ τον Σεπτέμβρη του 2020 με Κοινή Υπουργική Απόφαση έδωσε άλλα 30 εκατ. ευρώ για την κατ’ επίφαση «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα.
Εν κατακλείδι, οι συνολικές περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας μόνο κατά το διάστημα 2009 – 2022 ήταν της τάξης των 9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή το κράτος έδωσε ως «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις μόνο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά το διάστημα 2000 – 2020.
Σε επίπεδο ΕΕ, το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει έναν πακτωλό χρημάτων για το διάστημα 2021 – 2027 που φτάνουν τα 2,3643 τρισ. ευρώ που θα έχουν ως επίκεντρο τη χρηματοδότηση στην «πράσινη μετάβαση», στην «ψηφιακή οικονομία» και γενικά στις «ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας», στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας όπως είδαμε και με το νομοσχέδιο για το Νέο ΕΣΥ. Σε αυτά συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, ο λαός της Κορίνθου να αξιολογήσουν όλες αυτές τις δυσμενείς αλλαγές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην υγεία. Να δουν ότι οι φταίχτες έχουν ονοματεπώνυμο και ήταν αυτές οι πολιτικές που απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν ιδιωτικά μονοπώλια. Το ΚΚΕ πάντα προειδοποιούσε για τις αλλαγές αυτές που θα ζημιώσουν τοσο εργαζόμενους όσο και ασθενείς. Ηρθε η ώρα που η δυσφορία, η αγανάκτηση που υπάρχει για όλα αυτά, να μετατραπεί σε συνειδητή πολιτική αντίδραση. Και αυτό μπορεί στις εκλογές να γίνει μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει εμπόδια στην προδιαγεγραμμένη πολιτική.