LOADING

Type to search

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας για την κοίμηση του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου

Επικαιρότητα Πελοπόννησος

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας για την κοίμηση του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου

Share

Δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για την κοίμηση του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου:

“Βαθιά θλίψη και οδύνη προκαλεί σε όλους μας η κοίμηση του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, ο οποίος αναχώρησε για την επουράνια εκκλησία, αφού για σχεδόν εξήντα έτη ακολούθησε τον βαρύ αλλά χρηστό ζυγό της ιερωσύνης και αρχιερωσύνης.

Σε όλο το διάστημα της μακράς διακονίας του, ως ιεροκήρυκας και μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας αλλά και Ναυπάκτου, επέδειξε γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, αγάπη προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του, αλλά και προς την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο.

Στην ευδόκιμη διακονία του έθεσε ευαγγελικώς «την χείρα επί το άροτρον» και έσπειρε τον «σίτο του Χριστού» στις ψυχές των πιστών. Εκτιμώντας, όμως, πως «η γη είναι η ζωή μας και πρέπει να την αγαπάμε και να την δουλεύουμε» έθεσε, και τα δυό του χέρια επί του πραγματικού αρότρου και καλλιέργησε την αρκαδική γη, προσφέροντας τους καρπούς της στους ανήμπορους και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο υπήρξε σπουδαίο, και φωτεινά δείγματα της πίστης του και την αγάπης του για τον συνάνθρωπο θα παραμείνουν: η  συνεχής φροντίδα του για το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης, η ίδρυση γηροκομείου στο Λεωνίδιο, η μέριμνά του για τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, η φροντίδα του για την ανακαίνιση αλλά και τη λειτουργία των μονών, η ανέγερση του νέου Επισκοπείου, η ίδρυση βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού στην Τρίπολη, η αξιοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας, η αναδιοργάνωση των κατηχητικών σχολείων, η έκδοση του περιοδικού ο «Αλιεύς», η ίδρυση του φιλανθρωπικού προγράμματος «το Καλάθι του Πτωχού Αδελφού» και πολλά ακόμα έργα του, τα οποία μαρτυρούν τις αρετές του σεμνού και το φιλόστοργου ιεράρχη μας.

Αναλογιζόμενος τον λόγο του Αποστόλου Παύλου πως, «Τοιοῦτος γὰρ ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος, κεχωρισμένος ἀπὸ τῶν ἁμαρτωλῶν καὶ ὑψηλότερος τῶν οὐρανῶν γενόμενος», θα διατηρώ πάντοτε την αγαθή ανάμνηση της άψογης συνεργασίας μας και θα προσεύχομαι για την ανάπαυση της ψυχής του.

Συμμετέχοντας, δε, ολοθύμως στο πένθος της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, αλλά και ολόκληρης της Αρκαδίας εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στο πλήρωμα της Εκκλησίας της και στους οικείους του”.