LOADING

Type to search

Video – Κατάμεστη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην παρουσίαση της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027»

Κορινθία Πολιτική

Video – Κατάμεστη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην παρουσίαση της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027»

Share

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ΕπιμελητηρίουΚορινθίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, η εκδήλωση για την νέα χρηματοδοτική δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» που αναμένεται να προκηρυχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΣΠΑ 2021 – 2027),   με την παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χρίστο Δήμα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κος Παναγιώτης Λουζιώτης ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές, με στόχο τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Και συνέχισε λέγοντας ότι το Επιμελητήριο Κορινθίας έχει δεσμευτεί να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία και ότι η σύνδεση της έρευνας και της επιχειρηματικότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των στόχων. Για ένα σύντομο χαιρετισμό ανέβηκαν στο βήμα, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κος Αναστάσιος Γκιολής, ο Δήμαρχος Κορινθίων, κος Βασίλης Νανόπουλος, ο Δήμαρχος Λουτρακίου- Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, κος Γεώργιος Γκιώνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κος Αθανάσιος Κατσής, ο Διευθυντής και Αντιπρόεδρος στο ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κος Σπύρος Βασιλάκος, ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικός Επόπτης ΚΕΕΕ, κος Ιωάννης Βουτσινάς και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Πελοπόννησος» (Ε.Υ.Δ. Π.Π.), κος Αντώνιος Ψαράκης.

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας κος Χρίστος Δήμας o οποίος παρουσίασε την σημαντικότητα της έρευνας και την καινοτομίας στην οικονομία, την θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη στο κομμάτι αυτό και το τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα που βελτιώνει κατά πολύ την κατάσταση της έρευνας και της καινοτομίας στην χώρα μας.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιου Κυριαζή που τόνισε την πρόσβαση στην έρευνα και την καινοτομία και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την προσφορά φορολογικών κινήτρων για να ασχοληθούν πιο ενεργά με την έρευνα και την καινοτομία, και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (TBC), κ. Γεώργιου Ζερβού, που ανέφερε ότι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία της έρευνας και καινοτομίας στην χώρα μας είναι η κατάργηση της γραφειοκρατίας και του φυσικού φακέλου.

Την Παρουσίαση της Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» αναλυτικά ανέλαβαν Προϊστάμενος Μονάδας Α’, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», ο κος Μηνάς Διακολιός και η Προϊσταμένη, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, κα Δέσποινα Κράλλη.

Η κα Κράλλη παρουσίασε και κάποια παραδείγματα επιχειρήσεων που είχαν ενταχθεί στην δράση «Ερευνώ –Δημιουργώ- Καινοτομώ», εκ των οποίων και 4 Κορινθιακές επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής με έδρα την Ολλανδία, κος Βλάσης Οικονόμου παρουσίασε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “AUDIT-TO-MEASURE”και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμά LIFE και το Επιμελητήριο Κορινθίας συμμετέχει ως εταίρος με στόχο να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην ενεργειακή τους μετάβαση, μέσω της υιοθέτησης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις του κοινού και των ακαδημαϊκών που συμμετείχαν ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε με επιτυχία η δημοσιογράφος, κα Νίνα Κασιμάτη.

Με το πέρας της εκδήλωσης δόθηκε μια μικρή δεξίωσηόπου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για περαιτέρω δικτύωση και συζήτηση.

Μπορείτε να δείτε όλο το βίντεο της εκδήλωσης