LOADING

Type to search

Γ.Ψυχογιός: Δεν θα επιτρέψουμε οι μηλοπαραγωγοί της Κορινθίας να μείνουν εκτός ενισχύσεων

Οικονομία Πολιτική

Γ.Ψυχογιός: Δεν θα επιτρέψουμε οι μηλοπαραγωγοί της Κορινθίας να μείνουν εκτός ενισχύσεων

Share


Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η καταβολή ειδικής έκτακτης ενίσχυσης 300 ευρώ το στρέμμα, μέσω της διαδικασίας των deminimis, προκειμένου να στηριχθούν οι μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς στη Λάρισα που ζημιώθηκαν σοβαρά από τις συνθήκες αγοράς του προϊόντος τον τελευταίο χρόνο, εξαιρώντας άλλες περιοχές που καλλιεργούνται τα μήλα, όπως στην Κορινθία, Αρκαδία, Πέλλα, Κοζάνη, Μαγνησία κλπ

Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και βιομηχανική χρήση, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην εμπορία, με τους παραγωγούς να υφίστανται σημαντική οικονομική ζημιά.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, από τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής (έλλειψη εργατών γης με ευθύνη της κυβέρνησης), ζητήματα που παρουσιάστηκαν στις αγορές του εξωτερικού (πχ με την Αίγυπτο) και οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο.

Αυτή η κατάσταση αφορά ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των μηλοπαραγωγών στη χώρα κι όχι μόνο τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Είναι η πολλοστή φορά που το ΥΠΑΑΤ ακολουθεί το μοντέλο επιλεκτικής χορήγησης ενισχύσεων deminimis.

Καστανοπαραγωγοί Πιερίας, επιτραπέζια σταφύλια Crismon σε Κιλκίς, σταφίδα σε 6 παραγωγούς της Κρήτης, είναι μερικά μόνο παραδείγματα…

Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει φωτογραφικά και τουλάχιστον με επιπολαιότητα τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αποφασίζοντας από ότι φαίνεται με γνώμονα το φόβο των κινητοποιήσεων ενόψει των επερχόμενων εκλογών..

Συνιστά δε, άνιση διακριτική μεταχείριση σε βάρος των παραγωγών άλλων περιοχών της χώρας.

Την ίδια στιγμή αγνοεί τους χιλιάδες παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών σε Κορινθία αλλά και ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι επλήγησαν από μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά ζημιές, από την αύξηση τους κόστους παραγωγής, από την απουσία εμπορίας λόγω της οικονομικής κρίσης μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας.

Ο Νομός Κορινθίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων της κλιματικής κρίσης και της αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ.

Μετά τα επιτραπέζια σταφύλια, τη σταφίδα, τα λεμόνια ήρθε η σειρά των μήλων να αντιμετωπίσουν την εγκληματική πελατειακή πολιτική των κυβερνώντων.

Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτή η απαράδεκτη επιλεκτική τακτική χορήγησης ενισχύσεων deminimis σε ορισμένα μόνο προϊόντα και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας!

Άμεσα στη Βουλή θα απαιτήσουμε να συμπεριληφθούν οι μηλοπαραγωγοί της Κορινθίας στις ενισχύσεις deminimis προκειμένου να καλύψουν έστω κι ένα μέρος της απώλειας εισοδήματός τους από τη φετινή προβληματική εμπορική διαχείριση του προϊόντος.