LOADING

Type to search

«Η ισχύς εν τη ενώσει – Πως έναεμβληματικό έργο γίνεται πράξη»

Κορινθία

«Η ισχύς εν τη ενώσει – Πως έναεμβληματικό έργο γίνεται πράξη»

Share


Του
Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κορινθίων & ΔιευθύνονταΣυμβούλου του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης«ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ Α.Ε.» ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Γ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

 

«Η ισχύς εν τη ενώσει», πόσο μάλλον όταν η ένωση αυτών τωνδυνάμεων προέρχεται από 2 όμορους Δήμους της Πελοποννήσου, τον Δήμο Κορινθίων & τον Δήμο ΛουτρακίουΠεραχώραςΑγίωνΘεοδώρων,με αφετηρία κοινά οράματα, κοινές αναπτυξιακές & τουριστικές προοπτικές, διάθεση για συνεργασία καισυνεκμετάλλευση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων& πόρων.

Τις προηγούμενες ημέρες ένα μεγάλο και εμβληματικό έργοημεγαλύτερη αστική ανάπλαση στο νομό Κορινθίας με τις αρχέςτης«βιώσιμης κινητικότητας», έλαβε την έγκριση και την ένταξήτου στο Πρόγραμμα Επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης«Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντοςκαι του Δημοσίου Χώρου», που υλοποιεί το ΥπουργείοΠεριβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥΜΕΤΑΞΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ & ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ» χρηματοδοτείται 100% απότοεν λόγω Πρόγραμμα με το ποσό των 12.000.000 .
Η ένωση του παράκτιου μετώπου των 2 πόλεων (ΚορίνθουΛουτρακίου)σε μία ενιαία διαδρομή επιχειρείται για 1η φορά καικαθιστά το έργο μοναδικό.

Μιλούμε επί της ουσίας για τον «μετασχηματισμό» κατόπινσχετικών παραχωρήσεων στους 2 Δήμους, ενός χώρου που μέχρισήμερα δεν χρησιμοποιείται (τμήμα σιδηροδρομικών γραμμών τουΟΣΕ) και ενός χώρου που χρησιμοποιείται για στρατιωτικές χρήσεις(τμήμα εν ενεργείαστρατοπέδου), σε γραμμικό πάρκο μήκους 6 χιλιομέτρων, καθιστώντας τον χώρο εναλλακτικής ασφαλούςμετακίνησης, περιπάτου, ποδηλασίας και αναψυχής, με τηνδημιουργία:

· Ποδηλατόδρομου διπλής κατεύθυνσης

· Πεζόδρομου

· Χώρων Πρασίνου

· Χώρων ξεκούρασης & δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου

συμβάλλοντας καθοριστικά στην:

ü Αισθητική & περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής

ü Βιοκλιματική βελτίωσηü Σύνδεση χώρων και λειτουργιών των 2 πόλεων

ü Βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων

ü Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Ιδιαίτερα όμως και πέραν των τεχνικών και λοιπώνχαρακτηριστικών του έργου, θα πρέπει να τονισθεί η μεγάλησημασία της συνεργατικότητας για την διεκδίκηση και εν τέλει τηνεπίτευξη του στόχου.

Οι 2 όμοροι Δήμοι ανέθεσαν διαμέσου Προγραμματικής Σύμβασηςστον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης«ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ» –στον οποίο είναι συνιδρυτές και μέτοχοιτοδύσκολο αυτό εγχείρημα προετοιμασίας, υποβολής καιπαρακολούθησης του φακέλου διεκδίκησης και όλες τιςαπαραίτητες τεχνικές μελέτες και τεύχη, καθώς και την υποστήριξήτους στην διαδικασία αξιολόγησης και εν τέλει έγκρισης τουχρηματοδοτικού αιτήματος.

Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες φάσεις τουέργου (ΔημοπράτησηΑνάδειξη ΑναδόχουΚατασκευήΠαραλαβή& απόδοση προς χρήση στους δημότες & επισκέπτες), αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στις δύσκολεςπεριόδους που διανύουμε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησηςμπορούν και πρέπει να συναθροίζουν δυνάμεις, να χαράσσουνκοινές στρατηγικές, να διεκδικούν και εν τέλει να πετυχαίνουν τοκαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους δημότες τους.