LOADING

Type to search

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στηρίξτε τους λογιστές που έχουν υποστεί τεράστια πίεση και μην απαξιώνετε το επάγγελμα

Κορινθία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στηρίξτε τους λογιστές που έχουν υποστεί τεράστια πίεση και μην απαξιώνετε το επάγγελμα

Share

Ερώτηση με θέμα την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του κλάδου των λογιστών, κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Γ. Ψυχογιός προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «ΑΝΑΓΚΗ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ»
Με τις Ερωτήσεις υπό στοιχεία κατάθεσης πρωτοκόλλου ΒτΕ 3734/08.03.2022 & 4563/08.04.2022 των αξιότιμων συναδέλφων Βουλευτών κ.κ. Περικλή ΜΑΝΤΑ και Βασιλείου ΚΟΚΚΑΛΗ αντίστοιχα, άνοιξε επίσημα και διακομματικώς το ζήτημα της έμπρακτης στήριξης από την Πολιτεία των λογιστών, όταν αυτοί λόγω ασθενείας -εκτός του γνωστού μας COVID-19- αδυνατούν να ασκήσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.
Η συζήτηση άνοιξε εξαιτίας της πραγματικής ανάγκης που δημιούργησε ο ιός COVID-19 ήδη από το έτος 2020 για την παράταση των προθεσμιών, νομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι οι λογιστές συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους τους επαγγελματίες οι οποίοι έπρεπε να βρίσκονται στα γραφεία τους για να υποβάλλουν τις αιτήσεις αναβολών, αιτήσεις επιστρεπτέας προκαταβολής και όποιων λοιπών μέσων στήριξης των επιχειρήσεων επέλεξε η Κυβέρνησή σας, τα οποία όμως γραφεία τους ενίοτε ήταν έρημα από υπαλλήλους και συνεργάτες για να μην μεταδοθεί μεταξύ τους ο ιός, ενίοτε ήταν «αποδεκατισμένα» από τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες λόγω ασθένειας από τον ιό.
Η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε από την ΒτΕ είναι το άρθρο 93 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α’256) και πρόβλεπε αναστολή προστίμων σε περίπτωση ασθένειας του λογιστή όμως μόνο λόγω ασθένειας από COVID-19. Πέρα από α) την προχειρότητα της διάταξης (προϋπόθεση για την παράταση είναι η νοσηλεία του λογιστή σε δημόσιο νοσοκομείο, τη στιγμή που -έτσι κι αλλιώς- μόνον σε δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται ασθενείς με SARS-COV-2 και όχι με COVID-19, καθώς COVID-19 είναι ο ιός και SARS-COV-2 είναι η ασθένεια), β) την απουσία εκτελεστικής ΚΥΑ σύμφωνα με την παρ. 4 της ως άνω διάταξης για μεγάλο χρονικό διάστημα και γ) τις παράλογες (και τσιγκούνικες) προβλέψεις (αν λογιστής νοσηλεύεται με SARS-COV-2 όλο τον Ιανουάριο, αλλά πάρει εξιτήριο την 30η Ιανουαρίου, οφείλει στην μία ημέρα που του απομένει ως την 31η Ιανουαρίου να υποβάλλει για όλους τους πελάτες του δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ και ό,τι άλλο!) άνοιξε επιτέλους η δημόσια συζήτηση για την ανθρώπινη αδυναμία του επαγγελματία να ανταποκριθεί στις διοικητικές προθεσμίες και τη στάση που πρέπει να υιοθετήσει η διοίκηση ώστε να διευκολύνει πρωτίστως αυτούς τους επαγγελματίες οι οποίοι ως εκ του επαγγέλματός τους, μεταξύ φορολογούμενου πολίτη και διοίκησης αποτελούν σχεδόν την μόνη πλέον «διεπαφή» μεταξύ τους. Είναι δε γνωστό, ότι τουλάχιστον από τα χρόνια των μνημονίων και εντεύθεν, η διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, εκτελείται αποκλειστικά με τη άοκνη και αδιάκοπη εργασία των λογιστών, οι οποίοι εκτός του ότι πλέον δεν βλέπουν τις οικογένειές τους σε φυσιολογικές ώρες, αναγκάζονται να εργάζονται σε εξαιρετική, απάνθρωπη ένταση, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, στα τέλη πολλών προθεσμιών, συνθήκες οι οποίες πολύ απλά δεν επιτρέπεται να ζητείτε δια της απραξίας σας να συνεχιστούν.
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στις απαντήσεις σας επί των ανωτέρω Ερωτήσεων, ευτυχώς δεν αποκρούσατε την περιγραφή της πραγματικότητας, του προβλήματος, αλλά εμμέσως συνομολογείτε ότι “θα το σκεφθείτε”.
Επειδή η προσωρινή ανάληψη των υποχρεώσεων ενός (εκτός SARS-COV-2) νοσούντος λογιστή από κάποιο συνάδελφό του δεν είναι εφικτή λύση όταν ταυτόχρονα λήγουν διοικητικές-φορολογικές προθεσμίες και για αυτόν που θα λάβει την αυτονόητη, αλλά γενναία απόφαση να στηρίξει το νοσούντα συνάδελφό του.
Επειδή η περίπτωση των ασθενούντων από SARS-COV-2 είναι πραγματικά επικίνδυνη για τη ζωή, όμως θυμίζουμε ότι εργάζονται ανάμεσά μας άνθρωποι που σιωπηλά μάχονται τις ανίατες ή χρόνιες ασθένειές τους, ώστε να μη λείψουν τα βασικά από τις οικογένειές τους, μέχρι δυστυχώς και μοιραία να λείψουν οι ίδιοι οριστικά από κοντά τους.
Επειδή οι μαχόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι a priori οι απατεώνες που θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν μια εξαιρετική ρύθμιση για να διαστείλουν κάθε έννοια προθεσμίας, ούτε από μια εξαιρετική ρύθμιση πρόσκαιρης παράτασης προθεσμιών θα βουλιάξουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Κράτους, ενώ σε κάθε περίπτωση, στην πορεία μπορούν να βρεθούν και εφευρεθούν μέσα διασταύρωσης και περιστολής των τυχόν καταχρήσεων.
Επειδή αν δείξετε ότι νοιάζεστε για αυτούς που εργάζονται σχεδόν ως «μακρά χειρί» διεκπεραιωτές-υπάλληλοι του δημοσίου, δεν θα πρόκειται για εκμεταλλεύσιμη αδυναμία, αλλά για επίδειξη ανθρώπινου προσώπου που ίσως συμβάλει στον εξανθρωπισμό της ζωής τους.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
Τελεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εν γνώση των απελπιστικών συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνικών; Τι σχεδιάζετε για την άμβλυνση των συνθηκών αυτών που το εν προκειμένω συναρμόδιό σας Υπουργείο υποθάλπει;
Πότε θα αποφασίσουν επιτέλους να ρυθμίσουν το ζήτημα της αναστολής στο πρόσωπο του (εκτός από SARS-COV-2) νοσούντος επαγγελματία λογιστή-φοροτεχνικού των προθεσμιών των δηλωτικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για τους (από καιρό καταγεγραμμένους) πελάτες του;
Πώς σκέφτονται να διασφαλίσουν την μη κατάχρηση της προτεινόμενης αναστολής; Έχουν εγκαινιάσει διάλογο με τους ενδιαφερομένους επαγγελματίες ή κατευθύνονται στη λήψη αποφάσεων απουσία τους;
Σχεδιάζουν την απλοποίηση των φορολογικών-ασφαλιστικών δηλωτικών υποχρεώσεων ώστε να μειώσουν το άγχος των επαγγελματιών; Αν ναι, ποιες δηλωτικές υποχρεώσεις είναι πρώτες στη λίστα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές – Βουλεύτριες