LOADING

Type to search

Κόρινθος & Συρακούσες χαράσσουν κοινούς δρόμους Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος με το δήμαρχο Συρακουσών για θέματα πολιτισμού – τουρισμού – οικονομίας – εκπαίδευσης και τέχνης

Κορινθία

Κόρινθος & Συρακούσες χαράσσουν κοινούς δρόμους Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος με το δήμαρχο Συρακουσών για θέματα πολιτισμού – τουρισμού – οικονομίας – εκπαίδευσης και τέχνης

Share

Ήταν ένα ιστορικό ταξίδι! Η αφετηρία των νέων σύγχρονων σχέσεων της Κορίνθου με τις Συρακούσες. Ο  συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος – παρόντος και μέλλοντος.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον ομόλογο του στις Συρακούσες. Ομοίως και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε και αποτελείτο από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σπύρο Ζαχαριά και τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Κορίνθου Αντώνη Κυριαζή προκειμένου να προωθηθεί η αδελφοποίηση των δυο περιοχών που ούτως ή άλλως φέρουν ιστορικούς πανάρχαιους δεσμούς, οι Συρακούσες ιδρύθηκαν το 734 π.χ από Κορίνθιους αποίκους.

Η υπογραφή του μνημονίου από τους δυο δημάρχους Βασίλη Νανόπουλο και FrancescoItalia στην αίθουσα “Paolo Borsellino” του Palazzo Vermexio δεν ήταν παρά η επισφράγιση των επαφών και συνομιλιών που έχουν προηγηθεί με τον εκπρόσωπο του δήμου Συρακουσών κ.Θεόδωρο Αγγελόπουλο , των επιθυμιών εκατέρωθεν για μια σχέση ουσιαστική εφ εξής, μια σχέση η οποία δεν θα άπτεται μόνο του πολιτιστικού αντικειμένου.

«Οι δεσμοί της Κορίνθου με τις Συρακούσες είναι ιστορικοί. Τους ισχυροποιούμε υπογράφοντας ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας, αδελφοποιούμε τους τόπους μας και χαράσσουμε  νέους δρόμους και κοινή πορεία στον πολιτισμό, τις τέχνες, την εκπαίδευση αλλά και την οικονομία και τον τουρισμό αφού το βλέμμα μας είναι σταθερά προσανατολισμένο στο μέλλον με τις ισχυρές πάντα βάσεις του κοινού μας παρελθόντος δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος.  

« Η Κόρινθος, που μας υποστήριξε στην υποψηφιότητα πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2024, είναι η μητέρα πατρίδα μας, είναι μια πόλη που αισθανόμαστε ως δίδυμη για τους συμπαγείς δεσμούς που μας ενώνουν. Σήμερα δημιουργούμε τους όρους για ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας, οι οποίοι, επίσης, μέσω της ανταλλαγής δεξιοτήτων, θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες που βασίζονται σε συγκεκριμένο περιεχόμενο» είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Συρακουσών.

Το μνημόνιο συνεργασίας αναφέρεται στη διοργάνωση «καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων, συνεδρίων και δημοσιεύσεων για τη διάδοση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης κυρίως  του σχολικού και πανεπιστημιακού κόσμου των δύο κέντρων», αλλά και σε έργα ικανά να έχουν  πρόσβαση σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Για την παρακολούθηση κοινών δραστηριοτήτων θα εξεταστεί η σύσταση μιας πολύ μικρής «Επιτροπής Συρακουσών –  Κορίνθου». Το Φεστιβάλ Μαθητικού Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στην Κόρινθο είναι επίσης βασικός στόχος.

«Σκεφτόμαστε – εξήγησε ο Ιταλός δήμαρχος – μια επιχειρησιακή συνεργασία ικανή να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις κοινότητές μας με βάση ένα κοινό όραμα. Θέλουμε να επεκτείνουμε τις πολιτιστικές μας προσφορές προς όφελος της μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής που θα επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης. Κοινά περιεχόμενα, λοιπόν, και κοινές στρατηγικές επικοινωνίας γιατί η σύγκριση είναι ευκαιρία για εμπλουτισμό και γνώση».

«Στην πραγματικότητα  – είπε ο δήμαρχος Βασίλης  Νανόπουλος – η συνεργασία μας ξεκίνησε 734 χρόνια προ Χριστού και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε σε μια σύγχρονη βάση και με βλέμμα στους νέους και στον σύγχρονο πολιτισμό.  Είμαστε περήφανοι για αυτή την συνεργασία και μας έκανε εντύπωση το επίπεδο των πολιτιστικών πρωτοβουλιών που διοργανώνονται στις Συρακούσες». Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος προέτρεψε το Δήμαρχο Συρακουσών να επισκεφθεί την Κόρινθοκαι την αρχαιολογική της κληρονομιά, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Το Σαββατοκύριακο 2-3 Ιουλίου ήταν αφιερωμένο στην  συνεργασία και συνεχίστηκε με το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Kairos: μόνο ο χώρος θυμάται», με Έλληνες, Κύπριους και Ιταλούς ομιλητές. Ακολούθησε έκθεση  γλυπτικής και ζωγραφικής των Stefania Pennacchio και Βασίλη Βασιλειάδη . Μοναδική υπήρξε η εμπειρία στο ανοιχτό θέατρο Συρακουσών και στην παράσταση «Οιδίππους Τύραννος» όπου ο δήμαρχος Κορινθίων απηύθυνε χαιρετισμό σε 4.500 πολίτες.