LOADING

Type to search

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ν.Δ.: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ, ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ -ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Επικαιρότητα Πολιτική

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ν.Δ.: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ, ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ -ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Share


Το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή 6 Μαΐου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Μαΐου, με κεντρικό σύνθημα “Δίπλα σε κάθε πολίτη”. 
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo και ξεχώρισε για την δυναμική του, καθώς και τη μαζική προσέλευση συνέδρων και παρατηρητών του κόμματος.

   Με τελικό στόχο τον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης πλειοψηφίας, ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε έναν εκτενή απολογισμό των προγραμματικών δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει, παρά τις διεθνείς αντιξοότητες, ενώ παρουσίασε και το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθούνται έως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

 Μεταξύ των βασικών σημείων στα οποία επικεντρώθηκε ο Πρωθυπουργός, βρίσκονται  τα εξής:

·        Η δέσμευσή του για «επιστροφή» στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο. Όπως υπογράμμισε, το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους καταναλωτές που έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 κιλοβατωρών.

·        Φορολόγηση ύψους 90% ως προς τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των εταιρειών παροχής ενέργειας, προκειμένου τα ποσά που θα προκύψουν να διατεθούν για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

·        Πλαφόν στη χονδρική τιμή της ενέργειας και επιδότηση στη λιανική τιμή, με σκοπό την σταθεροποίηση των τελικών τιμών. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι από 1η Ιουλίου θα αρθούν εντελώς, στην πράξη, οι συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής, με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να επανέρχονται σε λογικά επίπεδα για όλους τους καταναλωτές.

Με φόντο, μάλιστα, τη «συνεπή και σταθερή» πολιτική που έχει χαράξει η Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικότερες κατακτήσεις που έχει πετύχει έως τώρα η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων οι εξής:

·        Το κράτος διέθεσε 43 δισεκατομμύρια για την υγεία, την εργασία και την οικονομία στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

·        Κάλυψη των μισθών για όσους πολίτες βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

·        Αύξηση 2 φορές κατά 9,7% του κατώτατου μισθού εντός του 2022.

·        Μείωση ανεργίας.

·        Ισχυρή ανάπτυξη 8,3% το 2021, με το ΑΕΠ να φτάνει στα 181 δισ. ευρώ από 167 δισ. ευρώ το 2020.

·        Μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% , καθώς και του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%.

·        Μείωση κατά 3,9 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

·        Οι παρακρατήσεις και οι προκαταβολές φόρουείναι πλέον οι μισές

·        Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σύντομα και για το Δημόσιο.

·        Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής, με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η έως τώρα κυβερνητική πολιτική», με τους υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τη μείωση του ελλείμματος, επέτρεψε τη διαμόρφωση του