LOADING

Type to search

Συνέντευξη του συγγραφέα του μυθιστορήματος,<<Το Άβατο.Η ματωμένη γή>>,Αλέξανδρου Καψοκόλη

Επικαιρότητα

Συνέντευξη του συγγραφέα του μυθιστορήματος,<<Το Άβατο.Η ματωμένη γή>>,Αλέξανδρου Καψοκόλη

Share

Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;Υπάρχει πραγματικά η στιγμή που λέει κανείς,<<Θα γίνω συγγραφέας;>> ή είναι κάτι που σε παίρνει από το χέρι και σε πηγαίνει μόνο του;

Το 2009 για πρώτη φορά ξεκίνησα να γράφω. Όχι απλως με πηρε από το χερι το Άβατο, αλλά με σήκωσε ολόκληρο στον αερα και με έβαλε στη θέση μπροστά από το πληκτρολόγιο και δεν με άφηνε να σηκωθώ παρα μόνο όταν το ήθελε εκείνο δηλαδή το Άβατο.

Ποιά ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε να το τελειώσετε;

Το Άβατο ολοκληρώθηκε το 2012 και δεν έπαψε να γυρίζει στο μυαλο μου από εκείνη την ημέρα που ξεκίνησε και τέλειωσε το ποιες δυνατότητες εχει το βιβλίο μου, μοναδική μου πηγή έμπνευσης ήταν η καθημερινότητα μου και η ατέλειωτη φαντασία μου που με εκανε να δραπετεύω από την πραγματικότητα μου.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας
Προκειται για ένα δυστοπικο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας άκρως προφητικο σε σχέση με τα γεγονότα που ζουμε την τελευταία διετία. Μιλάει για έναν Ιό που δημιουργήθηκε με σκοπο να λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού της Γης ο οποίος Ιός θεωρητικά είναι ελεγχόμενος από τους εφευρέτες του αλλά στην πραγματικότητα είναι η Νέμεσης της ανθρωπότητας.

Με ποιον χαρακτήρα του βιβλίου σας ταυτίζεστε περισσότερο και γιατί;

Όλοι οι ήρωες μου είναι κομμάτι μου, είναι τα φωτεινά και τα σκοτεινά μου χαρακτηριστικά. Κανείς δεν ξεχωρίζει στο βιβλίο από μένα, ο ίδιος ο αναγνώστης αν θέλει μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον ήρωα και να τον ακολουθήσει πιστά στο Άβατο.

Δώστε μας μια ατάκα από <<Το Άβατο.Η ματωμένη γή>> που πραγματικά θα θέλατε ο αναγνώστης να θυμάται κλείνοντας το βιβλίο σας.

 «Τίποτα στη ζωή δεν εχει αξία αν σου χαρίζεται.». Αυτές και άλλες πολλές ατάκες που αδυνατώ να θυμηθώ μιας και εχω να το διαβασω πάνω από 3 χρόνια.

Όταν ήσασταν παιδί,ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιον συγγραφέα;

H αλήθεια είναι ότι σαν παιδί δεν με είχαν βαλει οι γονείς μου στη λογική να διαβάζω βιβλία μυθιστορήματα, ίσως είχε να κανει και με το γεγονός ότι έτρεχα από το πρωί ως το βράδυ με προπονήσεις και διαβάσματα. Αλλά το πρώτο βιβλίο που έπιασα στα χερια μου και το λάτρεψα ήταν ο άρχοντας των δαχτυλιδιών του Τόλκιν και έκτοτε…

Αν μπορούσατε,τι συμβουλή θα δίνατε στον εαυτό σας όταν ξεκινήσατε να γράφετε;

Θα έλεγα στον τότε Αλέξανδρο μια λίστα με το τι θα έπρεπε να αποφύγει γενικά τα επόμενά χρονια, επίσης ότι θα πάρουμε το EURO το 2004 για ευνόητους λογους(στοίχημα) και τέλος συγγραφικά να περιμένει το τηλεφώνημα από το Βακχικόν και να μην φοβάται μην μείνει το παιδί του στο συρτάρι.

Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο,εσείς ποιο θα επιλέγατε;
Πάντα έντυπο, δεν μπορώ να διαβάζω ηλεκτρονικής μορφής βιβλία, δεν έχουν την ιδια χάρη.

Επιλέξτε ένα:τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου;Η ικανότητα γραφής,η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Για μενα η φαντασία είναι το Α και το Ω, πρέπει να με καλέσει το βιβλίο για να γράψω, δεν είναι δουλειά για να δουλέψω σκληρά και δεν είναι κατι που ξυπνάω το πρωί και κάνω, είναι το κάλεσμα

Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας,που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;
Αυτή την περίοδο διαβάζω μια τριλογία που εχει θέμα την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και μέχρι στιγμής είμαι στο δεύτερο στη σειρά βιβλίο. Δεν δανείζω εύκολα βιβλία γιατί μου τα έχουν χάσει, καταστρέψει ή δεν μου τα έχουν γυρίσει ποτέ.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Τα Χριστούγεννα του 2021 έρχονται Τα Βασίλεια, το όποιο γράφτηκε τη περίοδο 2015-2020 και είναι μυθιστόρημα εποχής που σε καλέι να τα κατακτήσεις και ελπίζω να το διαβάσουν με μια ανάσα.

<<Το Άβατο.Η ματωμένη γή>> κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βακχικόν.
 
Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια στο δημιουργικό σας έργο.
Ανυπομονούμε για το επόμενο!
 
Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Καψοκόλη…
Ο Αλέξανδρος Καψοκόλης γεννήθηκε το 1978 στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Καστέλλα.Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την υδατοσφαίριση.Διακρίθηκε τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α1,όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων.Το 2005 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών,ενώ το 2020 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα.Από το 2018 εργάζεται ως χειρουργός οφθαλμίατρος,στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας.Το Άβατο:Η ματωμένη γή αποτελεί το πρώτο του μυθιστόρημα.

 


 

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες ερωτήσεις και για την ευκαιρία που μου δώσατε να γνωρίσετε και μένα και το παιδί μου Το Άβατο.

Με εκτίμηση Αλέξανδρος Καψοκόλης.