LOADING

Type to search

Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε στη Βουλή την στήριξη των παραγωγών και του προϊόντος της σταφίδας με άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε στη Βουλή την στήριξη των παραγωγών και του προϊόντος της σταφίδας με άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις

Share

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ.Ψυχογιού, κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία συνυπογράφουν 24 βουλευτές/τριες και ο αρμόδιος τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, με θέμα την ανάγκη άμεσης στήριξης των παραγωγών σταφίδας.

Σύμφωνα με την Ερώτηση, η περίοδος  2020 – 2021 ήταν μια πολλή άσχημη χρονιά για την ελληνική σταφίδα. Η παραγωγή βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό απούλητη στις αποθήκες, αγροτών, συνεταιρισμών και εμπόρων.

Η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία, σε συνδυασμό με την διαχείριση της κατάστασης  από την κυβέρνηση, έχει δραματικά αποτελέσματα σε ένα προϊόν που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.  

Τα αποθέματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα  στις αποθήκες των παραγωγών και των συνεταιρισμών ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες τόνους. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις 3 μήνες από τη νέα παραγωγή του τρέχοντος έτους, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης από το Κράτος, αλλά και πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και τους Δήμους για διοχέτευση του προϊόντος  σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.)

Και ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ισχυρές παρεμβάσεις στην Ε.Ε προστάτεψε σημαντικά το προϊόν και ενίσχυσε καθοριστικά τους παραγωγούς με την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον αγροτικό τομέα επιχειρεί να συγκεντρώσει το εισόδημα και τον κόπο των παραγωγών στα χέρια λίγων και ισχυρών του κλάδου.

Μετά τα παραπάνω, και με δεδομένα την δραματική οικονομική κατάσταση των παραγωγών, τις διαρροές εν είδει απειλής ότι υπάρχει αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής που θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών, την απαξίωση του προϊόντος και της καλλιέργειας και την απώλεια για τη χώρα ενός σημαντικού εξαγώγιμου προϊόντος, αλλά και τον κίνδυνο πολλοί παραγωγοί και κυρίως νέοι, να εγκαταλείψουν το επάγγελμα με τραγικές συνέπεις για τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες, οι βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν απαντήσεις και άμεσες ενέργειες από τον αρμόδιο Υπουργό στα εξής ζητήματα:

1. Ποια μέτρα σχεδιάζει το ΥΠΑΑ&Τ και η κυβέρνηση για την στήριξη ενός στρατηγικού για τη χώρα προϊόντος;
2. Μελετά το Υπουργείο την απόσυρση των περσινών ποσοτήτων που είναι στις αποθήκες στην τιμή που πουλήθηκε πέρσι η σταφίδα, ώστε να μην επιτρέψει παιχνίδια των εμπόρων, σε βάρος των αγροτών, με δικαιολογία τις αδιάθετες ποσότητες;