LOADING

Type to search

Κορονοϊός και Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για τα μέτρα

Επικαιρότητα

Κορονοϊός και Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για τα μέτρα

Share


Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν και θα αξιολογήσουν αναπροσαρμογές των μέτρων

Η ώρα ακόμη μίας κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έφτασε και οι επιστήμονες θα αναζητήσουν και θα αξιολογήσουν αναπροσαρμογές των μέτρων ώστε να δοθεί μία «ανάσα» στους πολίτες, χωρίς, όμως, να κινδυνεύσει πολύ η εξαιρετικά επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση.

Η χώρα έχει «πατήσει» στο χειρότερο σενάριο, οι αριθμοί ανεβαίνουν καθημερινά και το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν χθες στους 645 και το υπουργείο Υγείας αναζητά διαρκώς εφεδρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δοθεί έως σήμερα το βράδυ προθεσμία για να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή 200 ιδιώτες γιατροί, διαφορετικά το υπουργείο προχωρά σε «επιστράτευση»-πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο και εφόσον δεν συμπληρωθεί ο αριθμός-, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν δικαίωμα στα κίνητρα που δίνονται εάν συμμετέχουν εθελοντικά (μεταξύ των οποίων 2.000 ευρώ το μήνα). Ολα αυτά ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την κορύφωση και συνεπώς την αποκλιμάκωση και τη στιγμή που οι μεταλλάξεις «σαρώνουν» και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη διαχείριση του επιδημικού

Οι μεταλλάξεις

Χθες, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις ανακοίνωσε επιπλέον 439 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών, από σύνολο 482 δειγμάτων που ελέγχθηκαν, δηλαδή ποσοστό… 91%. Αυτό δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη, ειδικά η βρετανική μετάλλαξη, τείνουν να κυριαρχήσουν. Από τα χθεσινά θετικά δείγματα σε μεταλλάξεις, τα 426 βρέθηκαν με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο… εξαπλώνεται σε 41 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο. Χθες ανακοινώθηκε και ένα νέο στη χώρα μας μεταλλαγμένο στέλεχος, με την κωδική ονομασία Β.1.525. Η παραλλαγή αυτή φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, η οποία είναι επίσης παρούσα στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή και θεωρείται ότι υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Επιπλέον, οκτώ θετικά δείγματα βρέθηκαν και για τη μετάλλαξη Β.1.1.318, που επίσης φέρει την Ε484Κ, και υπάρχει φόβος για μειωμένη απόκριση στα εμβόλια. Από το συγκεκριμένο στέλεχος έχουν εντοπιστεί συνολικά στην Ελλάδα 11 περιστατικά.

Όσον αφορά στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί συνολικά 55 περιστατικά, όλα εγχώρια, τα 47 εκ των οποίων εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, τα δύο στα Ιωάννινα, τα πέντε στην Αττική και ένα στην Κρήτη.

Οι μεταλλάξεις είναι δεδομένο κατά τους ειδικούς ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και δυσκολεύουν την «κατάσβεση» της επιδημίας. Για αυτόν το λόγο και ενώ η Αττική βρίσκεται σε σκληρό lockdown παραπάνω από ένα μήνα (από τις 11/2), τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Παρόμοια, αν και σε μικρότερο βαθμό, εικόνα παρατηρείται και σε άλλες περιοχές. Την ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις θα επιχειρήσουν να βρουν σήμερα οι επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Δεν αποκλείεται να λάβουν το ρίσκο, προσπαθώντας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, της λελογισμένης χαλάρωσης προκειμένου να εκτονωθεί η τεράστια κόπωση των πολιτών. Τις όποιες αποφάσεις λάβει η κυβέρνηση κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναπροσαρμογές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή συμφωνεί να βγει ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους για περπάτημα και εκτόνωση, χωρίς συνωστισμό. Εάν αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί με μέτρα όπως το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων ή η παράταση της κυκλοφορίας έως τις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα, μιας και μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας, τότε πρόκειται για πιθανές αναπροσαρμογές των μέτρων. Βέβαια, και έως χθες το βράδυ, διατηρούνταν επιφυλάξεις για τη χαλάρωση του μέτρου που αφορά στη χρήση του κωδικού «6» των SMS (σήμερα επιτρέπεται η χρήση του αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο). Ειδικοί, μέλη της Επιτροπής, υποστηρίζουν ότι δεν είναι η στιγμή να εξεταστεί καθώς χρησιμοποιείται από πολλούς ως δικαιολογία για άλλες δραστηριότητες ή επισκέψεις, κινητικότητα που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μεταδόσεων.

Οσον αφορά στην έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, το όποιο άνοιγμα είναι πιο δύσκολο. Η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, πάντως, θεωρείται ως ένα ουδέτερο μέτρο που δεν προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση. Για αυτό και δεν αποκλείεται το άνοιγμά τους από την προσεχή Δευτέρα 22/3.

Διχογνωμία

Η σύνθετη ισορροπία αποτυπώνεται και από τις διαφορετικές οπτικές των επιστημόνων για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Ενδεικτικά, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε (ΣKAΪ) πως είναι αναγκαίος ένας ακόμη μήνας lockdown, ενώ τοποθέτησε την αποκλιμάκωση της επιδημίας στις 18… Μαΐου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, για σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση της κατάστασης «θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη στόχευση των μέτρων, λέγοντας πως «θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ». Προσέθεσε δε πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Στον αντίποδα, έκκληση για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όλες οι δραστηριότητες, απηύθυνε, με ανάρτησή του, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους συντεταγμένα! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω ή σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω. Επίσης, αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε πάρκα για αναψυχή και άθληση. Τέλος, βάλτε υποδομές σε πάρκα (μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κ.τ.λ.) ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να μείνει πολλή ώρα έξω σε πάρκα. Φορέστε πουλόβερ, μπουφάν, παλτό, ρούχα του σκι και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αντέξετε το κρύο. Και φυσικά μάσκα παντού και πάντα! Δεν βλέπω άλλη λύση», έγραψε.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.073 νέα κρούσματα κορονοϊού που αντιστοιχούν σε 53.606 τεστ. Η Αττική συγκέντρωσε 1.524 νέες μολύνσεις, από τις οποίες οι 347 στο κέντρο της Αθήνας, οι 298 στον Πειραιά και οι 259 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Ειδικά ο Πειραιάς εξακολουθεί να προβληματίζει πολύ έντονα τους επιστήμονες και πολλές εκ των συρροών διαπιστώνεται ότι είναι ενδοεργασιακές. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 304 κρούσματα, στην Αχαΐα 123 και στη Λάρισα 110.

Οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 645 και καταγράφηκαν επιπλέον 45 θάνατοι. Οι θάνατοι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

ΕΣΥ υπό κατάρρευση 

Ισχνό, τουλάχιστον έως χθες το βράδυ, ήταν το ενδιαφέρον ιδιωτών γιατρών να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας ώστε να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το βράδυ είχαν δηλώσει πρόθεση περίπου 50 γιατροί, με τη δυσαρέσκεια να είναι έντονη στο υπουργείο Υγείας.

Υπάρχει, ωστόσο, η ελπίδα σήμερα να προστεθούν επιπλέον άτομα, φτάνοντας τον αριθμό-στόχο (200 γιατροί) που ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση της Τετάρτης.

Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο αριθμός, η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να προχωρήσει σε «επιστράτευση». Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο και η διαδικασία θα γίνει γνωστή εφόσον αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί το αναγκαστικό αυτό μέτρο. Εάν γίνει, πιθανόν θα συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ για όσους επιστρατευθούν δεν θα προβλέπεται να λάβουν το οικονομικό κίνητρο των 2.000 ευρώ μηνιαίως που δίνεται για όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Η κινητοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πάντως, είναι τεράστια και διατηρείται ακόμη η ελπίδα να συμπληρωθεί ο επιθυμητός αριθμός. Από τους 50 γιατρούς που δήλωσαν την πρόθεσή τους, ήδη ορισμένοι έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία.

Το έκτακτο σχέδιο

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Το Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», που αποφασίστηκε να είναι στο εξής all Covid…, εκκενώνεται σταδιακά. Το ίδιο και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας «251» που θα δέχεται non Covid περιστατικά. Εκτιμάται ότι αρχές της νέας εβδομάδας θα είναι έτοιμα για τον νέο τους «ρόλο».

Επιπλέον, δημιουργούνται πολυδύναμες ΜΕΘ σε χώρους χειρουργείων και αιθουσών ανάνηψης. Ο στόχος είναι να συμπληρωθούν επιπλέον 100.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου