LOADING

Type to search

Νέα μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Κορινθία

Νέα μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Share


Σημαντικά θέματα που αφορούν στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού περιλαμβάνει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για θέματα της ΑΑΔΕ.

Μεταξύ άλλων, επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που είχε χορηγηθεί κατά την αρχική εμφάνιση της πανδημίας, όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, επεκτείνεται έως και τον Μάρτιο ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και παρατείνονται οι διατάξεις για την αναστολή εργασίας, ώστε να καλύπτουν τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν έως την 31η Ιανουαρίου 2021.

 

Παρατείνεται περαιτέρω έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία καταβολής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία είχε αρχικά παραταθεί, μέχρι την 30ή Απριλίου 2021.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται αναγκαία, λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Μετά τη λήξη της νέας παράτασης, οι προαναφερθείσες ασφαλιστικές οφειλές μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο 2,5% ή 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων. Και στις δύο περιπτώσεις, το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι τα 50 ευρώ.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση, υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ` εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/nea-metra-gia-stirixi-epiheiriseon-kai-ergazomenon-poy-plittontai-apo-ton-koronoio