LOADING

Type to search

Ερχεται η κακοκαιρία «Μήδεια»: Πού και πότε θα χιονίσει, στα «τάρταρα» η θερμοκρασία

Επικαιρότητα

Ερχεται η κακοκαιρία «Μήδεια»: Πού και πότε θα χιονίσει, στα «τάρταρα» η θερμοκρασία

Share


Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία θα σαρώσει τη χώρα τα επόμενα 24ωρα, μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

 

Καταφθάνει η κακοκαιρία «Μήδεια»: Παγετός και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα -Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας [χάρτες]
ΕΛΛΑΔΑ 10|02|2021 | 14:07
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η κακοκαιρία «Μήδεια» θα φέρει ισχυρά φαινόμενα, ακόμα και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα πέντε κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/02/2021, θα είναι:

Σημαντική και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο 13/02/2021
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο σύνολο της χώρας από την Κυριακή 14/02/2021
Παγετός κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια από την Κυριακή 14/02/2021
Χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας και σε χαμηλά υψόμετρα από το Σάββατο 13/02/2021
Θυελλώδεις βοριάδες την Κυριακή 14/02/2021

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Παγετός και χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη την Τετάρτη 10/2 βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο 13/2, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καιρός-Καλλιάνος: «Πιθανώς, ψύχος-τέρας στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο»
ΕΛΛΑΔΑ 08|02|2021 | 16:53
Αρναούτογλου: Εντυπωσιακή η αλλαγή του καιρού το Σαββατοκύριακο -Ερχονται πυκνές χιονοπτώσεις και «βουτιά» της θερμοκρασίας
ΕΛΛΑΔΑ 10|02|2021 | 08:59
Ενδεικτικός είναι ο χάρτης της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε υψόμετρο 1500 μέτρων) του αριθμητικού μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, για την Κυριακή 14/2, με τις ψυχρές αέριες μάζες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

Η εκτιμώμενη θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1.500 μέτρων) για την Τετάρτη 10/2 (πάνω) και την Κυριακή 14/2/2021 (κάτω), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα και συνεπώς για τις ψυχρές ή θερμές εισβολές σε μια περιοχή:

Η «Μήδεια» θα σαρώσει σχεδόν όλη τη χώρα την Κυριακή:

Κακοκαιρία και πολικό ψύχος σε τέσσερα στάδια

1ο στάδιο

Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σάββατο, όπου βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα της Ιταλίας και θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά. Έτσι λοιπόν μέσα στο Σάββατο θα ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.

2ο στάδιο

Μέσα στην Κυριακή αναμένουμε νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί αυτή τη φορά στο Ιόνιο και το οποίο, καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά, θα μεταφέρει την πολική αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

3ο στάδιο

Μέσα στη Δευτέρα, τη νέα εβδομάδα, αναμένουμε τα βαρομετρικά χαμηλά που θα μας έχουν απασχολήσει το Σαββατοκύριακο να έχουν μετατοπιστεί προς την Τουρκία και το νοτιοανατολικό Αιγαίο (τρίτος χάρτης). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι πυκνές χιονοπτώσεις να περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, όπου αναμένουμε να ντυθούν στα λευκά ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

4ο στάδιο

Προς τα μέσα της νέας εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας (τέταρτος χάρτης), με αποτέλεσμα ο καιρός να επιδεινωθεί εκ νέου με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές-θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Αυτό φαίνεται να διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή περίπου, όπου δείχνει να εκτονώνεται όλο αυτό το κύμα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε και πάλι ενεργοποίηση του Aegean Lake Effect και να δούμε μια παράταση της κακοκαιρίας που θα αφορά τα ανατολικά και νότια μέχρι και τις 20 με 23 του μήνα.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 11/2

Πριν από τη «Μήδεια», την Πέμπτη 11/2 αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη, στα δυτικά, βαθμιαία στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, στα δυτικά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη το απόγευμα, βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στη Θράκη. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς- βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς μέχρι το απόγευμα. Βελτίωση από τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι νωρίς το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς μέχρι το απόγευμα. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα βόρεια 8 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς στα δυτικά και βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι νωρίς το απόγευμα, οπότε ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Χιόνια και στις πόλεις, θερμοκρασίες έως -18 βαθμούς Κελσίου

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης όσο και ο Γιάννης Καλλιάνος είχαν προειδοποιήσει για πολικό ψύχος επτά ημερών και ψύχος… «τέρας», αντίστοιχα.

Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης υποστήριξε ότι προ των πυλών βρίσκεται μια πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή, που προκαλείται από ένα «ατμοσφαιρικό βουνό που θα υψωθεί στην κεντρική και δυτική Ευρώπη και θα συνδυαστεί με ένα βαρομετρικό χαμηλό στα βορειοανατολικά τμήματα».

Αυτή η διεργασία, πρόσθεσε, «θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας. Καθώς θα αλληλεπιδράσουν αυτές οι αέριες μάζες με τα νερά της Μεσογείου, θα δώσουν ένα πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από την Παρασκευή και μετά».

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: «Θα χιονίσει ακόμα και μέσα σε μεγάλες πόλεις, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τον υδράργυρο να κατρακυλά στους -15 και -18 βαθμούς στη βορειοδυτική Ελλάδα. Υποχώρηση του πολικού ψύχους αναμένουμε από το επόμενο Σαββατοκύριακο».

Παράλληλα, εντυπωσιακή χαρακτήρισε την αλλαγή που θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες μέρες ο Σάκης Αρναούτογλου, καθώς από το προσεχές Σαββατοκύριακο ο χιονιάς θα κάνει την εμφάνισή του.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρναούτογλου σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, κατά τόπους οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ το κρύο θα συνοδεύεται από πυκνές χιονοπτώσεις, στα περισσότερα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kakokairia-mideia-ptosi-thermokrasias-sfodres-hionoptoseis