LOADING

Type to search

Γ. Ψυχογιός: Η υπεράσπιση της εργασίας και στην Κορινθία από τις πιο σημαντικές μάχες για το 2021

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Η υπεράσπιση της εργασίας και στην Κορινθία από τις πιο σημαντικές μάχες για το 2021

Share

Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας, με θέμα: «Η εργασία στη μέγγενη του Covid-19 και της επιτροπής Πισσαρίδη» τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός.

Ο κ. Ψυχογιός, αφού ευχαρίστησε τους Προέδρους Εργατικών Κέντρων της Κορινθίας, τον διακεκριμένο εργατολόγο Δ. Τεμπονέρα, την βουλεύτρια και τομεάρχη Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον πρ. βουλευτή Γιώργο Τσόγκαπου συμμετείχαν στην πολύ επιτυχημένη συζήτηση, είπε χαρακτηριστικά ότι «η συζήτηση αυτή είναι απαραίτητη, επίκαιρη και κρίσιμη που έχει να κάνει με τις ζωές μας και τίποτε λιγότερο».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, που με αφορμή την πανδημία εκμεταλλεύονται τη συγκυρία με Νομοσχέδια με εκατοντάδες άρθρα σε κρίσιμους τομείς που ξηλώνονται, όλα αυτά που συνιστούν την ιδεοληψία της Ν.Δ., και περνούν εν μέσω πανδημίας, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης

Επισήμανε επίσης πως ο εμπορικός κόσμος και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ταυτίζονται σήμερα με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμφανίζεται η συλλογικότητα, και η ενότητα που χρειάζεται για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Τόνισε και το θέμα των συντάξεων, μιας και οι εκκρεμείς συντάξεις είναι εκατοντάδες χιλιάδες και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην επιβίωση, κυρίως των αγροτών(ΟΓΑ) αλλά και άλλων Ταμείων, τα οποία έχουν κάνει στην ουσία, στάση πληρωμών.

Όσον αφορά στην Κορινθία αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας, λέγοντας πως δεν είναι τυχαία η αύξηση αυτή και φαίνεται να υπάρχει μια πλήρης ανάσχεση σε πολιτικές προηγούμενων χρόνων, οι οποίες είχαν ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα και την εργασία στο Νομό.

Υπήρξαν προσλήψεις με μόνιμες θέσεις σε όλους τους τομείς της εργασίας και της δημόσιας διοίκησης, με συμβασιούχους, με επικουρικό προσωπικό, σε πολύ σημαντικά προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία έχουν πια καταργηθεί. Έγιναν επαναπροσλήψεις απολυμένων σε πολλούς φορείς, διασφαλίσθηκαν οι εργαζόμενοι στο Καζίνο με τη διάταξη που προέβλεπε κυρώσεις στους εργοδότες αν δεν κατέβαλαν τους μισθούς κάθε μήνα και πολλές άλλες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι τριμερείς συμφιλιωτικές συσκέψεις στο Υπ. Εργασίας υπέρ των εργαζόμενων του Νομού, η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επανήλθαν, κλπ.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ καλή λειτουργία του ΟΑΕΔ και της Επιθεώρησης Εργασίας στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης, στο εργόσημο των αλλοδαπών εργατών γης που προβλέφθηκε και για την Κορινθία και τελικά η δραστική μείωση της ανεργίας σε ένα Νομό με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής: «αυτές ήταν σημαντικές κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να λέγονται. Γιατί το Υπουργείο Εργασίας μαζί με το κοινωνικό κράτος έκανε πραγματικά δουλειά για την εργασία. Ήταν Υπουργείο Εργασίας και όχι Υπουργείο Εργοδοσίας (όπως σήμερα)»

Κλείνοντας και μιλώντας από τη θέση του τομεάρχη μετανάστευσης και ασύλου είπε πως «όταν ξεκινάς από τους πιο αδύναμους, αυτούς που θεωρείς ανθρώπους 3ης και 4ηςκατηγορίας, πρόσφυγες και μετανάστες, αυτό έχει αντανάκλαση στα δικαιώματα όλων: στα δικαιώματα των ευάλωτων, στα δικαιώματα των ηλικιωμένων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και έτσι πρέπει να το βλέπουμε».

«Προσπαθούν να μας βάλουν σε μια λογική της ζούγκλας, της ατομικής ευθύνης και της ατομικής επιβίωσης το οποίο και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και σίγουρα υπάρχουν κανόνες και κυρώσεις και πρόστιμα σε αυτούς που παραβιάζουν τα δικαιώματα, σίγουρα οι συνταγματικές διατάξεις δεν είναι ούτε εμπόδια ούτε αγκυλώσεις, είναι προϋποθέσεις για την αξιοπρέπεια. Εμείς αντιτάσσουμε ένα μοντέλο με δουλειά με δικαιώματα με την υπεραξία που παράγει και πρέπει να πληρώνεται προς όφελος όλων, γιατί αυτό εκτός των άλλων αυξάνει τη ζήτηση και μειώνει την ύφεση με σύγχρονες πολιτικές και στόχο πάντα την ασφάλεια, τα ανθρώπινα ωράρια, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη και εν τέλει την κοινωνική χειραφέτηση».

Ακολουθεί link  με το βίντεο της τοποθέτησης του βουλευτή:

https://www.youtube.com/watch?v=MAxQcNqBcZM