LOADING

Type to search

«25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΕΣ.»

Επικαιρότητα

«25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΕΣ.»

Share


Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σε ανάμνηση της δολοφονίας το 1960 των τριών αδερφών Mirabal, πολιτικών ακτιβιστριών που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του δικτάτορα Trujillo στη Δομινικανή Δημοκρατία. Μέχρι και σήμερα η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ακόμη και πριν ξεκινήσει η πανδημία COVID-19., μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Στην Ελλάδα, τα στοιχεία από την Γ.Γ. Ο.Π.Ι.Φ. αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών που ενώ δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, κουλτούρα, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο, οξύνεται και από την οικονομική κρίση που πολλαπλασιάζει τα περιστατικά βίας στις σχέσεις. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναι¬κών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της. (FRA, 2014)

✔ Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όσο ο κορωνοϊός μαίνεται στην Ευρώπη, οι χώρες καταγράφουν μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βία, πάνω από 60% αύξηση στις κλήσεις έκτακτης ανάγκης από γυναίκες που έχουν υποστεί βία από τους συντρόφους τους τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα αυξήθηκαν πέντε φορές.
Η περιορισμένη κυκλοφορία, η κοινωνική απομόνωση και η οικονομική ανασφάλεια αυξάνουν την ευπάθεια των γυναικών στη βία στο σπίτι σε όλο τον κόσμο (UN WOMEN, 2020).
Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στην έξοδο από το σπίτι εμποδίζουν δραστικά την δυνατότητα στις γυναίκες να επικοινωνήσουν για βοήθεια

✅Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές.
✅Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε την βία.

Το Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Κορινθίων, το οποίο αποτελεί μέρος του δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γ.Γ.Ι.Φ. και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοπόννησος 2014-2020.

✔ Το Κέντρο απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί/υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) παρέχοντας δωρεάν ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη (με την οπτική του φύλου), εργασιακή συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, κ.ά., οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

➡ Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο:
Εθνικής Ανεξαρτησίας 58 -Ισόγειο (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)
Τηλ.: 27410 74670 / E-mail: skgyndk@otenet.gr