LOADING

Type to search

Β. Κικίλιας : Μάσκες ως την άνοιξη- Να αντέξουμε μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Πολιτική

Β. Κικίλιας : Μάσκες ως την άνοιξη- Να αντέξουμε μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Share


«Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Είναι ύπουλος, γιατί είναι ασυμπτωματικός. Οι νέοιάνθρωποι τον μεταφέρουν ασυμπτωματικά. Χωρίς να το καταλάβουν, χωρίς να το θέλουν, βάζουν σε κίνδυνο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ .Ανέφερε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα θα μειωθεί «ραγδαία» το ποσοστό της θετικότητας, ενώ απήυθυνε έκκληση στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, να προσέξουν 10 φορές παραπάνω.

Σημείωσε ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες και έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ το οποίο από 11.000 διαγνώσεις πέτυχε να μειώσει τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό επιβάλλοντας lockdown και τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου»

Για τη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι τα τεστ που κάνουν οι κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, η θετικότητα ξεπέρασε το 20%. «’Αρα, 2 στους 10 είναι θετικοί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι τεράστιο το ποσοστό».

Χρήση μάσκας σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της ‘Ανοιξης

«Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης και είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι από κάποια στιγμή το βράδυ και μετά δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, γιατί δυστυχώς είναι αδιανόητα αυτά τα οποία είδαμε με μειοψηφίες, σε πλατείες», τόνισε ο υπουργός.

Ζητώ να αντέξουμε 2-3 μήνες μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Για το εμβόλιο τόνισε ότι εφόσον ολοκληρωθούν και τα τελευταία στάδια με επιτυχία και ασφάλεια, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι από το τέλος του 2020, αρχές του 2021, θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες και για τους υγειονομικούς κατ’ αρχάς και μετά για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο κ. Κικίλιας σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας είπε: «Οι θέσεις του κ. Τσίπρα δεν μειώνουν εμένα. Αντιθέτως, μάς υπενθυμίζουν τη μειωμένη πολιτική του αντίληψη και την ανευθυνότητά του.

Θέλω να σας πω ότι στη μέση του πολέμου, στη μέση της μάχης, στην πιο σκληρή εποχή που παλεύουμε όλοι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, αφήνω στην κρίση όλων των ψηφοφόρων και όλων των πολιτών αυτής της χώρας, τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει ο κ. Τσίπρας να κριτικάρει, να σχολιάσει ή να προσπαθήσει μικρόψυχα και μικροπολιτικά να αλιεύσει ψήφους.

Εάν μας συγκρίνει, όπως είδα ότι έκανε με κάτι χαλκευμένα στοιχεία και χάρτες, με την Ευρώπη και τον κόσμο, δείτε την κατάσταση και τους θανάτους στην Ευρώπη. Εκτός από τοΒέλγιο και την Ολλανδία, πλέον και η Γαλλίακαι η Τσεχία, στέλνουν διασωληνωμένους COVID ασθενείς από τις εντατικές τους στη Γερμανία.

Έχουμε τέτοιες ευρωπαϊκές χώρες ήδη, που δεν αντέχει άλλο το εθνικό σύστημα υγείαςτους και στέλνουν διασωληνωμένους COVID ασθενείς στη Γερμανία.

Αυτή είναι η απάντηση της ελληνικής κοινωνίας, των γιατρών, νοσηλευτών, των τραπεζοκόμων, των καθαριστριών, όλων των ανθρώπων που αγωνίζονται, απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος νομίζει ότι προφανώς όλοι οι Έλληνες έχουμε κοντή μνήμη.

Ο κ. Κικίλιας σχολίασε και το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. «Ο κ. Σημίτης είναι πολιτικά απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά είπε ειλικρινώς το λογικό, το προφανές. ‘Κάντε αντιπολίτευση και κριτική, αλλά όχι με στείρα άρνηση’ ».

Πηγή:https://www.ert.gr/frontpage/v-kikilias-maskes-os-tin-anoixi-na-antexoyme-mechri-na-erthei-to-emvolio/