LOADING

Type to search

Γ.Ψυχογιός: Ούτε άδειες φύτευσης, ούτε μέτρα στήριξης για την πλειοψηφία των αμπελουργών

Πολιτική

Γ.Ψυχογιός: Ούτε άδειες φύτευσης, ούτε μέτρα στήριξης για την πλειοψηφία των αμπελουργών

Share

Με πρόσφατη απόφαση του κ. Βορίδη, διατηρείται ο άδικος και φωτογραφικός τρόπος κατανομής δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών σε βάρος των μικρών αμπελουργών. Ακυρώνεται έτσι για δεύτερη φορά η απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΦΕΚ 613/Β/26.2.19) που επέτρεψε την αύξηση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων με την φύτευση νέων οινοποιήσιμων αμπελιών.

Προφανής στόχος του Υπουργού είναι να λαμβάνουν όλες τις διαθέσιμες άδειες φύτευσης οι μεγάλες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ οι κάτοχοι μικρών αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων να απορρίπτονται από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα την συγκέντρωση σε λίγους και ισχυρούς του κλάδου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα αποτελείται από μικρούς και μεσαίους αμπελουργούς, που αντί να ενδυναμωθούν, αποδυναμώνονται και έρχονται αντιμέτωποι, εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας και με συνθήκες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

Εξάλλου, και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ήταν άτολμα και ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία στον ελληνικό αμπελοοινικό τομέα. Το μέτρο της απόσταξης κρίσης δεν απέδωσε και δεν υλοποιήθηκε αποτελεσματικά στο σύνολό του, ενώ ο «πράσινος τρύγος» με τις ασφυκτικές προθεσμίες και τον περιορισμένο αριθμό ποικιλιών, περιέλαβε πολύ μικρό αριθμό παραγωγών.

Καλούμε τον κ. Βορίδη έστω και τώρα, να αλλάξει τα κριτήρια μοριοδότησης για τις νέες άδειες αμπελιών και να λάβει ουσιατικά μέτρα για την στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων παραγωγών, προτού τους εξαφανίσει εντελώς από τον χάρτη προκαλώντας τεράστια προβλήματα για την επιβίωση τους, αλλά και την εθνική οικονομία.