LOADING

Type to search

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης

Πολιτική

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης

Share

Μαρία Λεπενιώτη

Κανένα ελαφρυντικό για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε το δικαστήριο. Κανένα ελαφρυντικό και στους περισσότερους από τους πρώην βουλευτές.

Συγκεκριμένα:

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους 7 που αποτελούσαν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής
Κανένα ελαφρυντικό για τους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση
Κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες
Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής
Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο, Αρβανίτη και Μίχο (της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη).
Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και για την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο-Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο-Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Χειροκροτήματα έξω από το Εφετείο με την ανακοίνωση της απόφασης

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης (δηλαδή στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο) το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Διέκοψε το δικαστήριο

Ωστόσο, η διαδικασία για τις ποινές καθυστερεί, καθώς το δικαστήριο έχει διακόψει μιας και ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός, ο οποίος δεν είχε παραβρεθεί σε άλλες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, εμφανίστηκε σήμερα λέγοντας ότι το δικαστήριο είναι «προκατειλημμένο εναντίον μας». Η πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε τι εννοεί προκατειλημμένο και αν εκπροσωπεί κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό του. Ακολούθως ο δικηγόρος του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως.

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα καθώς ανέμενε τον συνήγορο του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνο Πλεύρη, προκειμένου να αναπτύξει την αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου, που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο συνήγορος του Ιωάννη Λαγού είπε ότι ζητά την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως της έδρας. Όπως είπε, υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ -ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων!

Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι: Η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Πληροφορίες αναφέρουν πως μόλις γίνει η υποβολή του αιτήματος είναι πιθανό μία από τις συνθέσεις του Εφετείου να αποφασίσει για το αίτημα του χρυσαυγίτη Λαγού και ακολούθως θα συνεχιστεί η διαδικασία.

Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης υποστήριξε ότι το αίτημά του αφορά υπόνοιες αμεροληψίας του δικαστηρίου λόγω επηρεασμού από την έκδοση της απόφασης ενοχής και μετά, καθώς και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

Ενταση από χρυσαυγίτες πριν την ανακοίνωση της απόφασης για τα ελαφρυντικά

Πριν από την απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών, ένταση προκλήθηκε έξω από το Εφετείο, στην οδό Λουκάρεως, από χρυσαυγίτες υποστηρικτές του Λαγού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 5 προσαγωγές.

Νωρίτερα, με χειροκροτήματα είχε γίνει δεκτή η Μάγδα Φύσσα προσερχόμενη στο Εφετείο για την ανακοίνωση της απόφασης για τα ελαφρυντικά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις -Κλειστή η Αλεξάνδρας: Κλειστό είναι αυτή την ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας από το ύψος της λεωφόρου Κηφισίας λόγω της συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών. Όπως διευκρινίζει η Τροχαία θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με τις συνθήκες στην περιοχή.
Πηγή:http://iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/live-i-diki-tis-hrysis-aygis-apo-lepto-se-lepto-i-apofasi-gia-elafryntika