Πληκτρολογήστε την αναζήτησή σας

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: «Αισιοδοξία για αποτελέσματα από το εμβόλιο τον Οκτώβριο»

Μοιραστείτε

Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς / Φωτογραφία: EUROKINISSI, POOL SOOC

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν μία ώρα η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον λοιμωξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε τα νεότερα από την πανδημία, ενώ όπως είπε από τα 206 νέα κρούσματα, τα 97 καταγράφοντα στην Αττική και ακόμη 29 στη Θεσσαλονίκη. «Από την 1η Ιανουαρίου ως σήμερα έχουν ελεγχθεί 96.346 δείγματα εκ των οποίων το 1.46% είναι θετικό στον κορωνοϊού» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Τσιόδρας: «Μας ανησυχούν επιδημίες σε κλειστές δομές»

Κλείνοντας ο Αύγουστος, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα από τα 5.730 κρούσματα, τα 4.810 κρούσματα ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα. Όπως εξήγησε, το 67% των εγχώριων μολύνσεων ανέφερε στενή επαφή με βεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπλέον, 681 από αυτά ήταν μέρος σημαντικών συρροών σε επαγγελματικούς χώρους (όπως το εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα) και κοσμικά γεγονότα (γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη).

«Μας ανησυχούν επιδημίες σε κλειστές δομές» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος ειδικά στα γηροκομεία, καθώς τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας μέσα στον Αύγουστο. Όπως είπε, 137 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί σε κλειστές δομές σε ενοίκους και προσωπικό και δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους. «Μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους» είπε ο λοιμωξιολόγος.

Τι δείχνουν έρευνες για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία όπως είπε μπορεί να φέρει σημαντικά ευρήματα στην διαμόρφωση θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως επιστήμονες στην Ιταλία, ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στην καρδιά όλων των ασθενών Covid-19 που πέθαναν. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως και «ο μακρινός ξάδερφος του ιού, ο SARS, οδήγησε σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων σε μια μακρόχρονη παρακολούθηση 12 χρόνων, το 40% των ασθενών».

Για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Αισιοδοξώ πως θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο. Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Να μιλάμε με δεδομένα» τόνισε.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα σχολεία

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο ζήτημα των παιδιών και της επιστροφής στα σχολεία, η οποία όπως έγινε γνωστό νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν, ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορωνοϊό.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-tsiodras-hardalias-nea-kroysmata-1-9