LOADING

Type to search

Ο ΕΟΣ Κορίνθου θα συμμετάσχει στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων

Επικαιρότητα

Ο ΕΟΣ Κορίνθου θα συμμετάσχει στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων

Share


2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων

Ο ΕΟΣ Κορίνθου θα συμμετάσχει στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων που θα γίνει από Σάββατο 18 έως Δευτέρα 20 Ιουλίου στα Καμάρια Αγράφων.
Η μετακίνηση θα γίνει με ΙΧ, λόγω του δύσβατου της περιοχής – χωμάτινοι δρόμοι, όμως καλής βατότητας και λόγω των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί προσεχώς από τους διοργανωτές.
Υπάρχει η δυνατότητα της χρήσης λεωφορείου από τον σύλλογό μας, μέχρι ενός σημείου και ύστερα προώθηση με αγροτικό αυτοκίνητο στα Καμάρια, αναλόγως τη συμμετοχή.
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στον Παναγουλόπουλο Θεόδωρο 6985916716

Η ανακοίνωση από τον ΕΟΣ Καρδίτσας:

Αγαπητοί φίλοι συνορειβάτες

Τα Άγραφα, ένα σπάνιας ομορφιάς ορεινό συγκρότημα της νότιας Πίνδου, τόπος μοναδικής, φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, απειλούνται από τα σχέδια για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.

Τα Άγραφα έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας και σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε αυτά, ως και 650 ανεμογεννήτριες (!!!) καταλαμβάνοντας το συντριπτικό 90% (!!!) των κορυφών και κορυφογραμμών τους. Οι περισσότερες μάλιστα προβλέπεται να εγκατασταθούν σε ύψος 1600- 1900 μέτρων -θα είναι οι “ψηλότερες” ανεμογεννήτριες της χώρας- σε μια ανόθευτη, προστατευόμενη περιοχή Natura, με την κωδική ονομασία «SPA GR2430002: ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ» και «SCI GR1410002: ΑΓΡΑΦΑ», με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ορεινό φυσικό περιβάλλον!

Το ίδιο δυστυχώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ορεινές περιοχές της χώρας αλλά και οι νησιωτικές
Εμείς οι ορειβάτες και πεζοπόροι έχουμε έναν ακόμη λόγο να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των ορεινών όγκων. Η ισοπέδωσή τους θα σημάνει το τέλος της ορειβασίας στα Άγραφα. Όλοι οι γνωστοί προορισμοί των Πεζοπορικών – Ορειβατικών Συλλόγων δεν θα υπάρχουν πια. Παράλληλα όλες οι δυνατότητες για ήπια τουριστική ανάπτυξη αυτών των «μειονεκτικών» περιοχών ακυρώνονται.

Ο αγώνας για την σωτηρία των Αγράφων βρίσκεται σε σημαντική καμπή.
Απέναντι στα αρπαχτικά που βλέπουν στο φυσικό περιβάλλον μόνο άκοπο πλουτισμό, χωρίς καμιά ευαισθησία υποθηκεύοντας τα συμφέροντα των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών, τα μέλη της ορειβατικής κοινότητας, ορθώνουμε την φωνή και το ανάστημά μας!

Σε συνέχεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης που έγινε πέρσι στο Ορειβατικό Καταφύγιο, σας καλούμε στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, σε ένα ορειβατικό – αγωνιστικό τριήμερο, στις 18-19-20 Ιουλίου, που θα γίνει στα Καμάρια Αγράφων, που οργανώνουν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων και ο Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου.

Θα περπατήσουμε σε μέρη μαγικά που κινδυνεύουν, θα γνωριστούμε, θα κουβεντιάσουμε για το μέλλον των βουνών και της άγριας φύσης της χώρας μας, και θα σχεδιάσουμε δράσεις για την προστασία τους.
Θα πραγματοποιηθούν αρκετές δράσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως παρουσιάσεις, συναυλίες, παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα και συνολικά έξι διαφορετικές πεζοπορίες για όλες τις δυνατότητες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι (σύντομα θα ανακοινωθεί ενδεικτικό πρόγραμμα).

Οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν σε αντίσκηνα. Για όσους δε διαθέτουν αντίσκηνο, θα υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης με υπόστρωμα-υπνόσακο σε στεγασμένο χώρο.
Οι διοργανωτές σύλλογοι θα προσφέρουν δωρεάν πρωινό στους συμμετέχοντες, επίσης θα φροντίσουν για την διατροφή των συμμετεχόντων (καφέδες, ποτά, φαγητά) με ένα μικρό κόστος, που όλα τα έσοδα θα πάνε για τα δικαστικά έξοδα του αγώνα (Συμβούλιο της Επικρατείας, δικηγόροι κλπ).

Θα τηρηθούν φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας της πολιτείας, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Καλούμε όλους τους Ορειβατικούς, Πεζοπορικούς και Φυσιολατρικούς Συλλόγου να δώσουμε δυναμικό παρών στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων.

Θα ήταν μεγάλη μας χαρά αν τροποποιούσατε το πρόγραμμα σας, για να συμμετάσχετε σ αυτή την Πανελλήνια συνάντηση για να διατρανώσουμε μαζί την αγωνία μας, για το μέλλον των Αγράφων και των υπόλοιπων βουνών μας.

Μπορούμε ΟΛΟΙ να συμμετάσχουμε σ αυτόν τον ευγενικό αγώνα!

Τα Άγραφα εκτός του ότι είναι μια από τις τελευταίες παρθένες περιοχές της χώρας, αποτελούν και κοιτίδα ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης. Συγκαταλέγονται δε, σύμφωνα με την UNESCO, ανάμεσα στις πέντε καθαρότερες περιοχές του πλανήτη.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπούν σε βιομηχανικό τοπίο.

#save_agrafa

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)

Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων

Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου