LOADING

Type to search

Μικρή Ζήρεια Συντήρηση μονοπατιού και Εκδήλωση Διαμαρτυρίας

Κορινθία

Μικρή Ζήρεια Συντήρηση μονοπατιού και Εκδήλωση Διαμαρτυρίας

Share


Κεφαλάρι Ορεινής Κορινθίας – Μικρή Ζήρεια
Συντήρηση μονοπατιού και Εκδήλωση Διαμαρτυρίας
7 Ιουνίου 2020
Ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου, στις 7 Ιουνίου 2020, διοργανώνει την πρώτη μετά covid-19 εξόρμηση στην ορεινή Κορινθία. Η Εξόρμηση περιλαμβάνει πεζοπορία, συντήρηση μονοπατιού και διαμαρτυρία ενάντια στη λεηλασία της Ζήρειας.
Η πορεία μας έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού Κεφαλάρι. Η μετακίνηση ως εκεί θα γίνει με ιδία μέσα (μέχρι 3 άτομα σε κάθε Ι.Χ.) και θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και προφύλαξης για τον Κοροναϊό. Το Κεφαλάρι της ορεινής Κορινθίας βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. στους πρόποδες του όρους Ζήρεια – Κυλλήνη, τόπου γέννησης του θεού Ερμή. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια γραφική πλατεία, κάτω από τη σκιά ενός υπεραιωνόβιου πλάτανου (άνω των 130 χρόνων), που δεσπόζει σε αυτήν. Δίπλα της η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και στο κάτω μέρος της, η πέτρινη βρύση με τα κρυστάλλινα νερά της που ρέουν εδώ και αιώνες.
Από εδώ ξεκινάει η ευχάριστη πεζοπορία μας σε δάσος με έλατα και πουρνάρια. Παράλληλα θα γίνεται συντήρηση του μονοπατιού (κλάδεμα και εναπόθεση κλαδιών εκτός μονοπατιού, βάψιμο σημαδιών, καθαρισμός από τυχών σκουπίδια) έως την τοποθεσία «πηγάδια» .
Στα «πηγάδια» θα συναντηθούμε με την ορειβατική ομάδα που θα κατεβαίνει από την κορυφή και θα ακολουθήσει η εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επικείμενη καταστροφή από τις ανεμογεννήτριες των Ελληνικών βουνών αλλά και της Ζήρειας πιο συγκεκριμένα.
Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας απαιτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δρόμων μεγάλου πλάτους για να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν. Επιπλέον απαιτείται η ισοπέδωση της κορυφογραμμής για τη δημιουργία τεράστιων βάσεων που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες με συνέπεια την οριστική και μη επανορθώσιμη αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους. Τίθεται εν κινδύνω η υδρολογική ισορροπία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, ενώ είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιφανειακή απορροή των υδάτων και τον υδρολογικό κύκλο της περιοχής.
Η ομάδα που θα ανέβει στη κορυφή Τσούμα δεν θα απασχοληθεί με τη συντήρηση του μονοπατιού και θα υψώσει το πανό διαμαρτυρίας σε υψόμετρο 2021μ. Κατεβαίνοντας, οι δύο ομάδες συναντιούνται γύρω στις 14:00 στα Ισιώματα στο Πηγάδι του Μούτσιου και ακολουθεί:
• Ξεκούραση και συλλογικό πικ-νικ
• Συζήτηση για το μέλλον της περιοχής και των δράσεων προστασίας
• Διαμαρτυρία στο οροπέδιο «Ισιώματα»

Αναχώρηση: Στις 8:00 το πρωί από την πλατεία του χωριού Κεφαλάρι. Η μετακίνηση ως εκεί θα γίνει με ιδία μέσα (μέχρι 3 άτομα σε κάθε Ι.Χ.).
Εξοπλισμός: Ορειβατικές μπότες, σακίδιο, μπατόν, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον), καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, ατομικό φαρμακείο, ξηρά τροφή, παγούρι για 1,5 λίτρο νερό (υπάρχει πηγή με φρέσκο δροσερό νερό στην αφετηρία μας στο Κεφαλάρι). Επίσης φαγητό για πικ-νικ.
Προαιρετικά (για όσους συμβάλουν στη συντήρηση του μονοπατιού): Εργαλεία για τη συντήρηση του μονοπατιού (διάφορα κλαδευτικά) και γάντια κηπουρικής.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στους:
Παναγουλόπουλος Θεόδωρος 6985916716
Καραγεώργος Χριστόφορος 6948002379
Και στο mail του συλλόγου: info@eoskorinthou.gr
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων όσους συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Ζήρεια.