LOADING

Type to search

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ : Πνεύμονας οξυγόνου και πράσινη διέξοδος»

Κορινθία

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ : Πνεύμονας οξυγόνου και πράσινη διέξοδος»

Share

«Τρίκαλα Κορινθίας: Πνεύμονας οξυγόνου και πράσινη διέξοδος»
Εξερευνώντας κανείς τη φήμη των Τρικάλων Κορινθίας θα διαπιστώσει πως πρόκειται για ένα τουριστικό θέρετρο που συνδυάζει τη γοητεία του χθες, τη μαγεία της φύσης, με την άνεση και την πολυτέλεια του σήμερα.
Αρχαίοι μύθοι αποκαλύπτουν την μακραίωνη ιστορία και τη μυθική τους γοητεία στις συνειδήσεις των αρχαίων Ελλήνων, αφού ως δεδομένα τους αναφέρονται το Σπήλαιο του Ερμή όπου φέρεται να γεννήθηκε ο ολύμπιος θεός, ο Ναός του, ως σημείο λατρείας, το Μύσσαιον προς τιμή της Μύσσειας Δήμητρας, αλλά και το Ασκληπιείο Κύρος, γνωστό ως αρχαίο θεραπευτήριο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η προέλευση της ονομασίας τους, αφού φημίζονται ιδίως για τρία καλά τους: τα κρυστάλλινα, γλυκά νερά τους, τον περίφημο οίνο τους και κυρίως τον καθαρό και υγιεινό τους αέρα.
Αλλά κι αργότερα, κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας τα Τρίκαλα, ως τόπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, κατοικήθηκαν από τις αρχοντικές οικογένειες της περιοχής (Σταυρόπουλοι, Νοταράδες), αποκαλούμενα κι ως ‘’αρχοντομαχαλάδες’’, ενώ μεταγενέστερα στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκίνησε και η τουριστική τους αξιοποίηση και είναι γεγονός ότι στα προπολεμικά χρόνια τα Τρίκαλα θεωρούντο προνομιούχο, υγιεινό θέρετρο εξαιτίας του εξαιρετικού κλίματος και του πλούτου του φυσικού τους περιβάλλοντος. Αποτέλεσαν μάλιστα δημοφιλή προορισμό αποθεραπείας των φυματικών και των νοσούντων από πνευμονικές ασθένειες, οι οποίοι έσπευδαν στο τότε γνωστό ξενοδοχείο ‘’Θεοξένια’’ για να θεραπευθούν.
Ευρισκόμενοι σε υψόμετρο έως 1.100 μέτρων, σήμερα, οι τρεις οικισμοί των Τρικάλων, Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα, αποτελούν δημοφιλή προορισμό διακοπών. Κτισμένοι κυριολεκτικά μέσα στη φύση, βρίσκονται παραδοσιακοί, πολυτελείς ξενώνες και καταλύματα για όλα τα γούστα, πετρόχτιστες παραδοσιακές ταβέρνες, γραφικά καφέ και μικρά καταστήματα. Ιδανικός προορισμός, τόσο για τις χειμερινές αποδράσεις, όσο και για τις θερινές διακοπές, όχι μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς αλλά και για θεραπευτικούς λόγους, αφού το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής, ο βουνίσιος αέρας και τα πεντακάθαρα πόσιμα νερά των πηγών της Ζήρειας συνίστανται από τους ειδικούς για την βελτίωση διαφόρων σωματικών και δη αναπνευστικών, αλλά και ψυχικών, θεμάτων υγείας.
Σε απόσταση περίπου δύο ωρών από την Αθήνα, τα Τρίκαλα ικανοποιούν τους φυσιολάτρες, προσφέροντας μαγευτικές διαδρομές μέσα από κατάφυτα μονοπάτια στο βουνό, τους λάτρεις των σπορ, χειμερινών αλλά και θαλάσσιων- που θα βρουν το χιονοδρομικό πάρκο της Ζήρειας σε απόσταση λίγων λεπτών από τον οικισμό των Άνω Τρικάλων και την παραλία Ξυλοκάστρου σε απόσταση μόλις 20 λεπτών- αλλά και όσους αποζητούν να απολαύσουν την ηρεμία και γαλήνη που προσφέρει η περιοχή και να συνδεθούν με την ομορφιά της φύσης και τις ιδιότητές της.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΦΟΡΆ