Πληκτρολογήστε την αναζήτησή σας

Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους – Πώς θα γίνει η αίτηση

Μοιραστείτε

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr όπου από την Τετάρτη 1η Απριλίου θα μπορούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω των μέτρων πρόληψης για την διασπορά του κορωνοιού να υποβάλλουν τις δικές τους ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Προσοχή, πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση του εργοδότη στο σύστημα “Εργάνη”. Την Τετάρτη 1η Απριλίου θα υποβάλλουν δηλώσεις οι εργαζόμενοι με τελευταίο ψηφία ΑΦΜ το 1.  

ΟΙ εργαζόμενοι χρειάζονται :

 • τους κλειδάριθμους τους TAXISNET 
 • τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»
 • τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικoύ λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
 • αν μισθώνουν κύρια κατοικία, τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%(Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή). 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΚΥΑ “Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα” (ΦΕΚ Β’ 1078/28-03-2020), οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή ήδη από τον Μάρτιο θα υποβάλλουν όλοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου την ηλεκτρονική τους υπεύθυνη δήλωση με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής :  Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0. Προσοχή, το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί. Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες των επιχειρήσεων αυτών έχουν χρόνο πλέον μέχρι την επόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου για να υποβάλλουν την δική τους υπευθυνη δήλωση στο σύστημα “Εργάνη” Στην υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν

 • τα προσωπικά τους στοιχεία 
 • τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (ενδέχεται να εντλούνται αυτόματα από το σύστημα)
 • τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικο λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
 • αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%(Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή). 

Με τον ίδιο τρόπο υποβάλλουν δήλωση και οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου (σήμερα όσων των ΑΦΜ λήγει σε 1). Δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν δικαιούνται την τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει Το πρώτο βήμα γίνεται από τις επιχειρήσεις που πρέπει να υποβάλλουν την δική τους ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στην “Εργάνη”, δηλώνοντας:α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής, β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του επαγγελματικού ακινήτου για να λάβει την έκπτωση 40%γ) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή καιδ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο “ΕΡΓΑΝΗ». Επιχειρήσεις που υπολειτουργούν Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει της λίστας ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών (δεν έχουν κλείσει με εντολή του κράτους αλλά πλήττονται) μπορούν να υποβάλλουν την ψηφιακή υπέυθυνη δήλωση από 1η Απριλίου μέχρι και 30 Απριλίου και σε κάθε περίπτωση μετά την γνωστοποίηση από τον εργοδότη ότι έχει ανασταλεί η σύμβασή τους. Δηλαδή οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν ορισμένες μέρες εντός των οποίων πρέπει να υποβάλλουν την δήλωσή τους (π.χ. βάσει ΑΦΜ). Όποτε ο εργοδότης τους θέσει σε αναστολή (εντός Απριλίου και μέχρι 20/4) και αφού τους ειδοποιήσει πρέπει εκείνοι να σπεύσουν να υποβάλλουν την δική τους δήλωση. Η αλυσίδα είναι η εξής: 

 • ο εργοδότης υποβάλλει την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα Εργάνη και θέτει τον εργαζόμενο σε αναστολή σύμβασης
 • ο εργοδότης γνωστοποιεί αυθημερόν στον εργαζόμενο πως τον έχει θέσει σε αναστολή
 • ο εργαζόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.grκαι υποβάλλει την δική του ψηφιακή δήλωση για να λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό τα 800 ευρώ. 

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).  Αποζημίωση 800 ευρώ  Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών δηλαδή ενάμιση μήνα. Οι μισθωτοί την δικαιούνται εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Όσοι έχουν δυο μισθολόγια κι εφόσον συνεχίζει η λειτουργία του ενός εργοδότη, δεν μπορούν να εισπράξουν τα 800 ευρώ, ακόμη κι αν ανασταλεί η λειτουργία του δεύτερου. Όσοι απασχολούνταν σε πάνω από έναν εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η δραστηριότητα επιλέγουν έναν εργοδότη για να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης.  

Πηγή: real.gr