LOADING

Type to search

Κορωνοϊός: Ξεπερνούν τις 130.000 τα κρούσματα-Πάνω από 4.900 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Ξεπερνούν τις 130.000 τα κρούσματα-Πάνω από 4.900 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

Share

Η πανδημία του Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.926 ανθρώπους από την εμφάνισή της, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Στον κατάλογο των χωρών που μετρούν νεκρούς προστέθηκαν σήμερα, Πέμπτη, η Νορβηγία και η Ινδία.

Μέχρι τις 19.00 σήμερα, είχαν αναφερθεί περισσότερα από 131.460 κρούσματα σε 116 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα, αφού κάποιες χώρες εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική όσον αφορά στο ποιους εξετάζουν. Από την Τετάρτη, την ίδια ώρα, αναφέρθηκαν 360 νέοι θάνατοι και 7.360 νέα κρούσματα σε όλον τον κόσμο.

Οι χώρες που ανέφεραν τους περισσότερους νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες είναι η Ιταλία, με 189, το Ιράν με 75 και η Ισπανία με 37.

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο), απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει συνολικά 80.793 κρούσματα. Από αυτά, 3.169 ασθενείς πέθαναν και 62.793 ιάθηκαν. Από την Τετάρτη μέχρι τώρα καταγράφηκαν μόνο 15 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι.

Στον υπόλοιπο κόσμο, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 50.668 (7.345 νέα) και οι θάνατοι στους 1.754.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, μετά την Κίνα, είναι η Ιταλία (15.113 κρούσματα και 1.016 θάνατοι), το Ιράν (10.075 κρούσματα και 429 θάνατοι), η Ισπανία (2.968 κρούσματα και 84 θάνατοι) και η Νότια Κορέα (7.869 κρούσματα και 66 θάνατοι).

Από χθες μέχρι σήμερα, πολλές χώρες (Πολωνία, Αυστρία, Γουιάνα, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ινδία, Νορβηγία) ανέφεραν τους πρώτους θανάτους ασθενών στο έδαφός τους. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης στην Κούβα και την Τζαμάικα.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η Ασία έχει τα περισσότερα κρούσματα (90.773 και 3.253 θάνατοι) και ακολουθούν η Ευρώπη (27.741 κρούσματα και 1.182 θάνατοι), η Μέση Ανατολή (11.035 κρούσματα και 440 θάνατοι), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (1.416 κρούσματα και 39 θάνατοι), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (207 κρούσματα και 3 θάνατοι), η Ωκεανία (155 κρούσματα και 3 θάνατοι) και η Αφρική (134 κρούσματα και 3 θάνατοι).

Βρετανία: Έως και 10.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν προσβληθεί

Ο πιθανός αριθμός των ανθρώπων στη Βρετανία που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό κυμαίνεται μεταξύ 5.000-10.000, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

“Αυτή τη στιγμή καταμετράμε περίπου 590 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότεροι από 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εάν υπολογίσετε τι σημαίνει πραγματικά αυτό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, είναι πολύ πιθανότερο να έχουμε μεταξύ 5.000-10.000 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτή τη στιγμή” επισήμανε ο αξιωματούχος, ενώ η Βρετανία επιδιώκει να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης.

“Βρισκόμαστε σε μια πορεία που μας δείχνει ότι είμαστε τέσσερις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες” συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πάτρικ Βάλανς, η κορύφωση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία ενδέχεται να γίνει σε 10 έως 14 εβδομάδες. “Πιστεύουμε ότι η κορύφωση ενδέχεται να απέχει 10 έως 14 εβδομάδες, ίσως και λίγο αργότερα” σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, το πέρασμα σε μια νέα φάση του σχεδίου δράσης, σε εκείνο της καθυστέρησης, το οποίο έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση και το οποίο στοχεύει στο να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης έως το καλοκαίρι, προκειμένου να άρει την πίεση από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

“Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στη δημόσια υγεία αυτής της γενιάς” δήλωσε ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

“Θα εξαπλωθεί περαιτέρω” είπε ο Τζόνσον. “Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ειλικρινής με τους Βρετανούς πολίτες, περισσότερες οικογένειες, πολλές περισσότερες οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν την ώρα τους”.

Η χώρα δεν εξετάζει, προς το παρόν, να απαγορεύσει τις μαζικές συναθροίσεις ή να κλείσει τα σχολεία, επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η βρετανική κυβέρνηση συστήνει σε οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα, ακόμα και ελαφρά, να απομονώνεται για ένα διάστημα 7 ημερών.

Επιπλέον, η Εκλογική Επιτροπή έγραψε στην κυβέρνηση για να προτείνει την αναβολή έως το φθινόπωρο των τοπικών εκλογών του Μαΐου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι δημοτικές εκλογές για τον δημαρχιακό θώκο του Λονδίνου.

Ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν επικρίνει την απάντηση της Βρετανίας απέναντι στην κρίση, κρίνοντας πως είναι ανεπαρκής.

Αλβανία: Σε 73 ανήλθαν τα επίσημα κρούσματα

Διπλασιάστηκε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των επίσημων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αλβανία, με τους ασθενείς να ανέρχονται στους 23, ενώ μια 73χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο βόρειο νομό Κουρμπίν πιθανολογείται ότι πρόκειται για το δεύτερο θύμα του ιού στη χώρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει τα προληπτικά μέτρα στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ώρες και μέρες και έστειλε προσωπικά μηνύματα στους πολίτες με τις οδηγίες προφύλαξης από τον κορωνοϊό.

Ταυτόχρονα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από αύριο το πρωί στις 6 τοπική η ώρα και μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής στις πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια, Σκόδρα, Λιούσνια, Φίερι και Αυλώνα. Θα κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα και εξουσιοδοτημένα μεταφορικά αυτοκίνητα. Επίσης, αύριο δεν θα λειτουργήσει όλη διοίκηση. Διακόπτουν την λειτουργία και όλες οι επιχειρήσεις Fasson και Call Center. Η αλβανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε με τη σειρά της τη διακοπή των αγώνων στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Στις πόλεις σήμερα αυξήθηκε η παρουσία της αστυνομία, ενώ μπλόκα της αστυνομίας ενισχυμένα από το στρατό αναπτύσσονται κυρίως σε συνοριακές διαβάσεις. Οι καφετέριες, τα ρεστοράν και άλλα πολυσύχναστα κέντρα ήταν σήμερα κλειστά. Τα σουπερμάρκετ έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση του κόσμου σε τρόφιμα και τα φαρμακεία σε μάσκες.

Σήμερα, η καθολική Εκκλησία στη χώρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι τις 3 Απριλίου όλες τις δραστηριότητες της, θρησκευτικές και δημόσιες και καλεί τις ενορίες να εφαρμόσουν με τους πιστούς συστήματα εξ αποστάσεως. Χθες ανακοίνωσε παρόμοια μέτρα και η Επιτροπή Μουσουλμάνων της Αλβανίας.

Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συνεντεύξεις για χορήγηση θεωρήσεων στους Αλβανούς πολίτες, όπως και κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία εκτός από τις υπηρεσίες σε όφελος των Αμερικανών πολιτών στη χώρα.

Κύπρος: Tρία νέα κρούσματα

Tρία νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε αργά το απόγευμα το υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί τρία νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

Ένα άτομο που νοσηλεύεται από χθες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επιστρέψει από την Ιταλία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές αφού εκδήλωσε ήπια συμπτωματολογία. Θα μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές. Θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό

Ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτό-περιορισμό, και το οποίο έφτασε από την Γερμανία, η οποία εμπίπτει στην Κατηγορία 2 που προβλέπει αυτό-περιορισμό. Το άτομο είναι ασυμπτωματικό και θα παραμείνει σε αυτό-περιορισμό.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας της Κύπρου έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τριών κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Πηγή: cnn.gr