LOADING

Type to search

Γρίπη: Στα 83 τα θύματα – Έξι νεκροί την τελευταία εβδομάδα

Επικαιρότητα

Γρίπη: Στα 83 τα θύματα – Έξι νεκροί την τελευταία εβδομάδα

Share

Σε πτωτική τάση βρίσκεται η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας.

Κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έξι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σοβαρών περιστατικών της γρίπης σε 234 και των θανατηφόρων σε 83.

Από τα 234 κρούσματα, τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνον οι 87 (ποσοστό 37,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, από τους 83 οι 65 οι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 18 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Οι υπότυποι της εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν είναι οι A(H1N1) και A(H3N2).

Παράλληλα, εκτός από τον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων της νόσου και των νοσηλειών έχουν μειωθεί και οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή στην κοινότητα.

Η μείωση της κυκλοφορίας των ιών της γρίπης και συνεπώς και του ιϊκου φορτίου που απειλεί τον πληθυσμό αποτελεί σημαντική «ανάσα» για το σύστημα υγείας και τους επαγγελματίες υγείας, που στην παρούσα φάση δοκιμάζονται και από τα περιστατικά του κορωνοϊού.

Η επιτήρηση της εποχικής γρίπης ολοκληρώνεται στις 20 Μαϊου, ωστόσο οι ειδικοί αξιολογούν ως θετικό τον μειωμένο αριθμό νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στο μέσο του οποίου σημειώθηκε και η κορύφωση της επιδημίας. Σημειώνεται πως την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, την προτελευταία του Φεβρουαρίου είχε καταγραφεί ένα «ξέσπασμα» της επιδημίας στην υποχώρησή της, με 17 νεκρούς. Πλέον όμως βαίνει δραστικά μειούμενος και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζεται και ο πληθυσμός των ασθενών στα νοσοκομεία λόγω επιπλοκών της γρίπης που θα μπορούσαν να έχουν και μοιραία έκβαση.

Πηγή: protothema.gr