LOADING

Type to search

Η «Βικτώρια» περικυκλώνει την Ελλάδα – Προβλήματα και στην Αττική (video)

Επικαιρότητα

Η «Βικτώρια» περικυκλώνει την Ελλάδα – Προβλήματα και στην Αττική (video)

Share

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στη Δυτική Ελλάδα κυρίως στην Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά. Πλημμύρισαν κατοικίες και καταστήματα, προβλήματα στο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις, και διακοπές ρεύματος και ύδατος. Σήμερα τα σχολεία στην Κέρκυρα θα μείνουν κλειστά. Μικρής έκτασης προβλήματα και στην Κρήτη, κυρίως στα Χανιά. Προβλήματα και στην Αττική

Κατά τις βραδινές ώρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξήντα συμβάντα που αφορούσαν κοπές δέντρων από το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας, αντλήσεις νερών από σπίτια και καταστήματα, αλλά και διασώσεις οδηγών και επιβατών από οχήματα όταν αυτά παρασύρθηκαν από ρέματα στη Νότια Κέρκυρα. Οι έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες προκάλεσαν κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου σε όλο το νησί, καθώς και διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού εξυπηρετείται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ η Πολιτική Προστασία των τριών δήμων και της περιφέρειας είναι σε επιφυλακή.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, όλα τα σχολεία του νησιού έμειναν κλειστά.

Παράλληλα, αίσιο τέλος είχε η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε χθες το απόγευμα, ενός 41χρονου άνδρα, ο οποίος έχασε τον προσανατολισμό του. Εντοπίστηκε μέσα σε απόκρημνη χαράδρα στην περιοχή της Άνω Κορακιάνας, στη Μέση Κέρκυρα.

«Οι κυριότερες ζημιές είναι πολλές πτώσεις δέντρων όπου επενέβησαν τα συνεργεία και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος γιατί είχαν πέει καλώδια της ΔΕΗ και είχαν κλείσει ο δρόμοι και πεζοδρόμιο, έχουμε  υποχώρηση και κλείσιμο δρόμων σε κάποιες περιοχές όπως είναι στους Σιναράδες, όπως είναι ένας δρόμος στη δημοτική ενότητα Παλαιοκατριτών», δήλωσε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου.

Προβλήματα και στην Κεφαλλονιά, κυρίως στα χωριά Νυφί και Αγία Ευθυμία, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και ζημιές σε 4 σπίτια. Η πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις για απεγκλωβισμό κατοίκων. Δύσκολη η κατάσταση για ακόμα μία φορά και στην Αγία Ευφημία. Αυλές σπιτιών πλημμύρισαν, τόνοι από μπάζα έκλεισαν τους δρόμους και χρειάστηκαν μηχανήματα για να τους απομακρύνουν.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ΕΡΤ, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή, ενώ κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνονται και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Οι ποσότητες του νερού από τις βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα ήταν μεγάλες, ωστόσο έπεσαν προοδευτικά, γι’ αυτό δεν είχαμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, πρόσθεσε.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στα Χανιά. Η έντονη βροχόπτωση έχει αποκολλήσει την πρόχειρη διάβαση στον Κερίτη και με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, δόθηκε στην κυκλοφορία η στρατιωτική γέφυρα τύπου Bailey, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Λόγω της «Βικτώριας» έχουν παρουσιαστεί μικροπροβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές του νομού εξαιτίας της πτώσης κεραυνών.

Αποκλεισμένη είναι η Γαύδος  καθώς υπάρχει απαγορευτικό απόπλου του πλοίου που εξυπηρετεί τη γραμμή Χανιά –Γαύδος. Στο Ρέθυμνο στα Μυριοκέφαλα έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις σε πρανή και υπερχείλιση του ποταμού και έχει κλείσει το ένα ρεύμα του επαρχιακού δικτύου.

Στο Ηράκλειο απομακρύνθηκαν από τα σχολεία του Δήμου Φαιστού οι μαθητές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Με απόφαση του δημάρχου Φαιστού, λίγο μετά τις 11:30 τα σχολεία έκλεισαν καθώς υπήρξε ανησυχία λόγω της νεροποντής.

Παράλληλα, σφοδρή καταιγίδα έπληξε περί τις 02:00-02:30 τα ξημερώματα το λεκανοπέδιο της Αττικής και την πόλη της Αθήνας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία οι έντονες βροχοπτώσεις στο νομό Αττικής θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως και αργά το απόγευμα, ενώ μετά το μεσημέρι αναμένεται νέο κύμα τοπικά ισχυρών καταιγίδων.

Αναγκαία η προσοχή των οδηγών στους δρόμους καθώς υπάρχει αυξημένη κίνηση στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Στο κέντρο πυκνή ροή των οχημάτων.

Οι μετεωρολόγοι για σήμερα Τετάρτηπροβλέπουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Στην Αττική, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές με εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι και θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς.

Ίδιο το σκηνικό του καιρού στη Θεσσαλονίκη.Από 14 έως 21 βαθμούς η θερμοκρασία.

Μέτρα αυτοπροστασίας συστήνει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας απόκινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύουλόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος, Πέγκη Μπρόυσαλη, Γιάννης Ανδριώτης, Παντελής Χουλάκης

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα